• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchamianie aplikacji przez stronę internetową.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
685 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w PHP przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
Witam piszę sobie gierkę sieciową i pomyślałem, że całe GUI w tym wyszukiwarkę sieciową zrobię sobie na stronie internetowej gdyż łatwiej będzie mi aktualizować jej stan oraz zapewnić lepsze doznanie społeczności przez shoutboxy forum itp.

Problem jest taki iż strona musiałaby umieć uruchomić aplikację oraz podać jej parametry ip, port wybranego servera oraz informacje użytkownika np. Nick, Lvl. Myślałem, żeby te informacje zapisywać do tymczasowego pliku .txt lub .conf i potem odczytywać aplikacją, ale nie wiem czy to bezpieczny i niezawodny sposób.

Do tego strona musi jakoś odgadnąć lokalizacje pliku gdyż każdy użytkownik grę może zainstalować sobie w innym miejscu.

Moje pytanie - czy istnieje taka możliwość by pogodzić te wszystkie problemy?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (83,020 p.)
Nie prościej zrobić żeby aplikacje client łączyły sie z bazą danych na stronie?
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi, chodzi o to że dane z aplikacji są synchronizowane z danymi na stronie?
komentarz 26 lutego 2017 przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
Nieeee. W przeglądarce będzie wyszukiwarka serwerów i cały GUI gry typu hangar czy dodawanie znajomych.

A klient będzie grą która będzie łączyła się z serverem gry.

Zastanawiam się tylko jak zrobić to by strona otwierała aplikacje i przekazywała jej ip i port servera który został wybrany przez gracza w wyszukiwarce.

Coś typu jak jest w battlefieldzie 3.
komentarz 26 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (83,020 p.)
Poczytaj czym jest web service

Ja zrobiłbym to tak, że aplikacja client jest połączona z bazą danych na serwerze, z którą łączy się też strona internetowa.
Przez co wszystkie dane dotyczące serwerów, użytkowników itd są we wspólnej dla wszystkich bazie danych.

Wada tego rozwiązania jest taka, że aplikacji client nie można w pełni używać bez internetu, co nie powinno być czymś dziwnym w przypadku gry multiplayer.
Nie rozumiesz. Obydwie rzeczy działają na jednej bazie danych.

Ale wyszukiwarka serverów będzie w przeglądarce - chcę by stroną jedynie włączała plik exe i przekazała mu zmienne.
komentarz 27 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (83,020 p.)
Ale można przecież zrobić tak że lista serwerów i ich dane będą w tej bazie, którą obsługuje strona.
Więc poco utrudniać sobie życie przez uruchamianie plików .exe za pomocą strony?

Zaraz, chodzi ci o to że w przeglądarce wyszukujesz serwery, jak znajdziesz odpowiedni to odpala ci gre? Dobrze rozumiem? Jak dobrze kojarzę to w grze The Hunter tak było.
komentarz 27 lutego 2017 przez sebastian970 Użytkownik (710 p.)
Tak, właśnie w ten sposób :D

Po co miałbym dwa razy wyszukiwarke robić :D
komentarz 27 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (83,020 p.)
Hmm, nigdy nie uruchamiałem plików exe przez przeglądarke, ale po wpisaniu w google czegoś w stylu "twój język how to run .exe file on device" powinieneś mieć sporo wyników.

Co do miejsca... Możesz zrobić tak, żeby podczas pierwszego uruchomienia gry, lub jej instalacji plik .exe tworzył się gdzieś w katalogu domowym (np w dokumentach).
Wtedy oszczędzisz czas na kombinowanie "jak stworzyć program szukający tego pliku gdzieś na dysku". Do katalogu domowego zazwyczaj nie są potrzebne uprawnienia, więc wszystko powinno działać.
0 głosów
odpowiedź 26 lutego 2017 przez Comandeer Guru (605,260 p.)
Rejestracja niestandardowego protokołu przez Twoją aplikację?
Nie za bardzo rozumiem pytanie :D
komentarz 26 lutego 2017 przez Comandeer Guru (605,260 p.)

Chodzi o to, że na stronie będziesz mieć link typu costam://dane-do-przekazania

Nie wiem dokładnie, jak to działa pod spodem, ale jest to jak najbardziej możliwe, bo np. Skype czy Steam to robią.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2017 w C i C++ przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 91 wizyt
–2 głosów
3 odpowiedzi 384 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2015 w PHP przez tytanik2011 Użytkownik (930 p.)

93,032 zapytań

141,996 odpowiedzi

321,300 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...