• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka HTML5 - tutorial nr 2 - pytanie odnośnie stopki - footer

Object Storage Arubacloud
0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2017 w HTML i CSS przez spyniel Nowicjusz (240 p.)

Witam , jestem swiezy jesli chodzi o pisanie kodu , zaczynam sie uczyc HTML5 i CSS , pozniej chce zaczac PHP , JAVASCRIPT , BOOTSTRAP i moze C++ badz PHYTHONA. Tak czy inaczej przede man dluga droga. 

Co do problemu, ktory spotkalem kierujac sie troche filmikami z yt na filmiki nr 2 html jest umieszczanie div-ów i tabel . A konkretnie chodzi mi o stopke czyli footer  komenda css: clear: both; nie dziala tzn stopka ukazuje sie w kompletnie innym miejscu niz na filmiku i nie wiem czym to jest spowodowane...

tak samo w przypadku table - kolumn ..

Nie widze zakladki HTML jesli chodzi o wklejenie kodu wiec wklejam na XTHML

 

moze ktos podpowiedziec bym byl wdzieczny

pozdrawiam

div stopkatabele


	<style>
	
	#container
	{
		width: 1320px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
	}	
	#logo
	{
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 10px;
		width: 1300px;
	}
	#nav
	{
		float: left;
		background-color: lightgray;
		width: 160px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
	
	}
	#content
	{
		float: left;
		padding: 20px;
		width: 920px;
	
	}
	#ad
	{
		float: left;
		width: 160px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
		background-color: lightgray;
	
	}
	#footer
	{
		clear: both;
		position: relative;
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 20px;
		
	}
	</style>

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2017 przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
Pokaż kod HTML
komentarz 24 lutego 2017 przez spyniel Nowicjusz (240 p.)
pokazalem w XHTML ..
komentarz 24 lutego 2017 przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
U mnie są tylko widoczne style css :C nic więcej
–1 głos
odpowiedź 24 lutego 2017 przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)

Ponieważ

clear: both;

musisz umieścić w tym elemencie, który jest przed stopką, a nie w stopce.

Zaleca się wprowadzenie nic nie wznoszącego diva pomiędzy stroną a stopką, który będzie czyścił float'a.

<div style"clear: both;" ></div>

 

3
komentarz 24 lutego 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Zaleca się wprowadzenie nic nie wznoszącego diva pomiędzy stroną a stopką, który będzie czyścił float'a.

Od 10 lat się nie zaleca… Wystarczy odpowiednie clearowanie, clearfix albo display: flow-root

komentarz 24 lutego 2017 przez spyniel Nowicjusz (240 p.)

Witam , dzieki za odpowiedz . Pokabinowalem troche sam i zadzialalo , kwestia tego czy tak jest ok i czy bedzie to dzialac na wszystkich przegladarkach ... tak czy inaczej dziekuje za pomoc i jesli masz jakies sugestie jakby mozna bylo to inaczej , lepiej zrobic to bede wdzieczny .

#footer
	{
		clear: both;
		width: 1280px;
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 20px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
		
	}
	
<div id="ad">
			<img src="tutaj/promocja.png" width="160px" high="300px"
			<div style"clear: both;" ></div>
		</div>
		
		
		
		<div id="footer">
		Witam wszystkich &copy; Wszystkie prawa zastrzerzone
		
		</div>

 

komentarz 24 lutego 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Czemu wybrałeś najgorsze rozwiązanie ze wszystkich wyżej przedstawionych…?
komentarz 24 lutego 2017 przez spyniel Nowicjusz (240 p.)
tzn??
komentarz 24 lutego 2017 przez spyniel Nowicjusz (240 p.)
Czy jest ktos kto mi poda info na temat jak to zrobic z clearfix albo display czy overflow...
komentarz 24 lutego 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Byłoby prościej gdybyś podał cały kod…

Wystarczy kod clearfixa zaaplikować dla #footer::before.

komentarz 24 lutego 2017 przez spyniel Nowicjusz (240 p.)
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset=utf-8 />
	<title>Moja pierwsza strona internetowa</title>
	<meta name="description" content="Moja pierwsza strona - wykorzystanie divów"/>
	<meta name="keywords"  content="nauka, div, html, strona"/>
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge, chrome1"/>
	
	
</head>

<body>

	<div id="container">
		
		<div id="logo">
			<h1> Nauka Html - divy</h1>
		</div>

		<div id="nav">
			zasada pozycjonowania div-ów <br />
			wygląd div-ów zdefinjujemy w CSS <br />
			Table potrzebują dużo atrybutów <br />
			Responsywność div-ów - Bootstrap framework moblie <br />
		</div>
		
		<div id="content">
		
		<h2>Bootstrap</h2> - framework CSS, rozwijany przez programistów Twittera, wydawany na licencji MIT[1]. 
		<br /><br />
		Zawiera zestaw przydatnych narzędzi ułatwiających tworzenie interfejsu graficznego stron oraz aplikacji internetowych. Bazuje głównie na gotowych rozwiązaniach HTML oraz CSS (kompilowanych z plików Less[2]) i może być stosowana m.in. do stylizacji takich elementów jak teksty, formularze, przyciski, wykresy, nawigacje i innych komponentów wyświetlanych na stronie. Framework korzysta także z języka JavaScript.
		</div>
		
		<div id="ad">
			<img src="tutaj/promocja.png" width="160px" high="300px"
			<div style"clear: both;" ></div>
		</div>
		
		
		
		<div id="footer">
		Witam wszystkich &copy; Wszystkie prawa zastrzerzone
		
		</div>


	</div>

</body>
<style>
	
	#container
	{
		width: 1320px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
	}	
	#logo
	{
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 10px;
		width: 1300px;
	}
	#nav
	{
		float: left;
		background-color: lightgray;
		width: 160px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
	
	}
	#content
	{
		float: left;
		padding: 20px;
		width: 920px;
	
	}
	#ad
	{
		float: left;
		width: 160px;
		min-height: 620px;
		padding: 10px;
		background-color: lightgray;
	
	}
	#footer
	{
		clear: both;
		width: 1280px;
		background-color: black;
		color: white;
		text-align: center;
		padding: 20px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
		
	}
	
	
	
	</style>

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 571 wizyt
+6 głosów
2 odpowiedzi 2,346 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w HTML i CSS przez gmcode Gaduła (3,120 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...