• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak ustawić inaczej divy?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w HTML i CSS przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)

Kolejny problem. Otóż chcę ustawić diva notetext pod divem notetittle, a notetittle niech będzie pod divem navbar :D 
 

* {
  box-sizing: border-box;
  margin: 0;
  padding:0;
  font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
}

.left, .right
{
  flex: 1;
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
}

.container{
  display: flex;
  flex-flow: row nowrap;
}

.wrapper
{
  flex: 1;
  min-width: 1000px;
}

.title
{
	display: flex;
	justify-content: center;
	align-items: center;
	height: 250px;
}

.navbar
{
  width: 100%;
  display: flex;
  flex-flow: row nowrap;
}

.navbar-link
{
  height: 50px;
  flex: 1;
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
  background-color: red;
  cursor: pointer;
  clear: both;
}

.note
{
  display: flex;
  min-height: 400px;
  background-color: grey;
}

.footer
{
  height: 50px;
  display: flex;
  justify-content: center;
  align-items: center;
  background-color: yellow;
}

.notetittle
{
	background-color: green;
	height: 50px;
	width: 1000px;
	text-align: center;
	font-size: 40px;
	font-weight: bold;
	margin-bottom: 30px;
}

.notetext
{
	background-color: red;
	height: 10px;
	width: 1000px;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	margin-top: 50px;
}

<html lang="pl">
<head>
    <title>Redaktor Seed1212 </title>
     
    <meta name="description" content="Redaktor Seed1212 - czyli co Seed sądzi o tym i o tam tym!" />
    <meta charset="utf-8" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" tyle="text/css" />
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
     
    <script src="timer.js"></script>
</head>
<body>
	<div class="container">
		<div class="left"></div>
		<div class="wrapper">
		<div class="topbar">
			<div class="title">
				<img src="seed.png" width="1000" height="250" /> 
			</div>
			<nav class="navbar">
				<div class="navbar-link">Strona główna</div>
				<div class="navbar-link">Kontakt</div>
				<div class="navbar-link">O mnie</div>
			</nav>
		</div>
		<div class="note">
			<div class="notetext">notetext
				<div class="notetittle">notettile</div>
			</div>
		</div>
			<footer class="footer">footer</footer>
		</div>
		<div class="right"></div>
	</div>
</body>
 
</html>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2017 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
komentarz 23 lutego 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
ale po co ma poczytać o pozycjach? Struktura HTML moim zdaniem jest problemem. Robi rzeczy na siłę :)
komentarz 23 lutego 2017 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Ogólnie to masz "makaron" w tej strukturze html. Po pierwsze w znaczniku nav umieszcza się znaczniki nawigacyjne (menu) a ty masz tam powkładane divy, które chyba miały linkować do podstron strony ale chyba coś nie wyszło. Po drugie wszędzie używasz klas co jest złym nawykiem i nieraz może ci to przysporzyć wielu problemów. Powinieneś używać klas do elementów strony które nie są unikalne, np. jeśli masz jeden baner na stronie wrzucasz go do diva, który nie ma klasy tylko id.

Ogólnie polecam zapoznać się ze strukturą HTML 5 i jednak poczytać o pozycjach css bo to ważna rzecz.

 

Pozdrawiam!
1
komentarz 24 lutego 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
@TypowyJanusz

No jak chcesz uczyć to polecam jednak poczytać. Nie stylujemy NIGDY po ID ( śmieszne, że jeszcze o tym nie wiesz :D ). A po co ma poczytać o tych pozycjach? Ma złą strukturę HTML i przez to nie wyświetli tej rzeczy tam gdzie chce ( na siłę nie ma co dla tak małego projektu ).
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

zmień kolejność na:

<div class="note">

<div class="notetittle">notettile</div>
<div class="notetext">notetext</div>
</div>

i wywal

display: flex;

komentarz 25 lutego 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
Po zrobieniu tak jak mówisz strona mi się zrypała i footer jest w prawym górnym rogu
komentarz 26 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Nie wiem co tam zrobiłeś, ale jak zrobisz jak ja to nic się nie zrypie:

<html lang="pl">
<head>
<title>Redaktor Seed1212 </title>

<meta name="description" content="Redaktor Seed1212 - czyli co Seed sdzi o tym i o tam tym!" />
<meta charset="utf-8" />
<link rel="stylesheet" href="style.css" tyle="text/css" />
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&subset=latin-ext" rel="stylesheet">

<script src="timer.js"></script>
</head>
<body>
<div class="container">
<div class="left"></div>
<div class="wrapper">
<div class="topbar">
<div class="title">
<img src="seed.png" width="1000" height="250" /> 
</div>
<nav class="navbar">
  <div class="navbar-link">Strona gwna</div>
  <div class="navbar-link">Kontakt</div>
  <div class="navbar-link">O mnie</div>
</nav>
</div>
  <div class="note">
    <div class="notetittle">notettile</div>
    <div class="notetext">notetext
  </div>
</div>
<footer class="footer">footer</footer>
</div>
<div class="right"></div>
</div>
</body>

</html>

* {
box-sizing: border-box;
margin: 0;
padding:0;
font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
}

.left, .right
{
flex: 1;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
}

.container{
display: flex;
flex-flow: row nowrap;
}

.wrapper
{
flex: 1;
min-width: 1000px;
}

.title
{
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
height: 250px;
}

.navbar
{
width: 100%;
display: flex;
flex-flow: row nowrap;
}

.navbar-link
{
height: 50px;
flex: 1;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
background-color: red;
cursor: pointer;
clear: both;
}

.note
{
min-height: 400px;
background-color: grey;
}

.footer
{
height: 50px;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
background-color: yellow;
}

.notetittle
{
background-color: green;
height: 50px;
width: 1000px;
text-align: center;
font-size: 40px;
font-weight: bold;
margin-bottom: 30px;
}

.notetext
{
background-color: red;
height: 10px;
width: 1000px;
font-family: 'Lato', sans-serif;
margin-top: 50px;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 468 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 542 wizyt
pytanie zadane 17 września 2016 w HTML i CSS przez Savuelo Początkujący (310 p.)

92,550 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...