• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zbyt duży rozmiar obrazków a divy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
243 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w HTML i CSS przez Duber Nowicjusz (210 p.)
zmienione kategorie 23 lutego 2017 przez Arkadiusz Waluk

Witam serdecznie,

Już drugi raz podchodzę do nauki tworzenia stron WWW , za pierwszym razem się poddałem a teraz walczę uparcie.

Przerobiłem już : html 1 ,2 ,3 ; css 1 ,2  ; od Pana Mirosława Zelenta (genialny kurs) i zacząłem tworzyć własne szablony stron WWW i natknąłem się na problem w postaci obrazków o zbyt dużym rozmiarze . Strona miała wyglądać tak ze będą dwa obrazki obok siebie , następne dwa poniżej itp, problem polegał na tym że obrazki robiły co chciały z divami. Pomyślałem więc że źle zrobiłem divy i pobrałem gotową stronę z bloga pasja informatyki i tam po powstawiałem te same obrazki i znowu syf na stronie.Obrazy mają po 996x756 px i 1150x660px .

Tak wygląda strona po umieszczeniu mojego obrazu( plik jpg 996x756px) zamiast logotypu linuxa , próbowałem już wielu rzeczy: ustawiałem w stylach maksymalne wymiary obrazu, minimalne,stałe, no i przecież divy mają swoje poustawiane rozmiary więc problemu być nie powinno a mimo tego wszystko się rozłazi .

Podobne cuda działy się z innymi stronami z bloga . Jak to naprawić? bo strasznie mnie to demotywuje.

 

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Hmm
w jaki sposób są umieszczone obrazki?
W CSS za pomocą background-image, czy w HTML w tagu img?
Jeśli to drugie, pokombinuj z atrybutami width i height w img.
Jeśli obrazki są ustawione jako tło, pokombinuj z background-size, rozmiarem div'a itp
komentarz 23 lutego 2017 przez Duber Nowicjusz (210 p.)
w HTML za pomocą tagu img , ustawiałem już wysokość , szerokość ale to nic nie dawało .

tagu bg-img jeszcze nie używałem bo nie znam jeszcze za bardzo ale popróbuję z tym tagiem i zobaczę jak pójdzie
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2017 przez Duber Nowicjusz (210 p.)

udało się za kolejnym podejściem, dlaczego obraz nie odziedziczył wymiarów po divie? rozwalił mi całą stronę i dopiero gdy ręcznie wpisałem wymiary diva bezpośrednio w tag to się ustawił? przecież obraz powinien zająć całą powierzchnię diva , w którym to się znajduje.Trzeba bedzie tak za każdym razem czy może jest jakiś lepszy tag? ( wymieniłem wszystkie odcinki , które obejrzałem w pierwszym poście , jeżeli wytłumaczenie będzie w następnych odcinkach dajcie znać )

 

komentarz 23 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
też robiłem ten przykład jak zaczynałem

+źle zrozumiałeś czym jest klasa, a czym id
klasa (class) - jest kilka takich samych elementów, więc poco opisywać każdy osobno, skoro można przydzielić je do jednej grupy, klasy
id - jest tylko jeden taki element, program ma wiedzieć że chodzi o właśnie ten element na stronie

Ja zrobiłbym to tak:
Dałbym divy (prostokąty) do jednej klasy title, a chcąc zrobić tak, żeby miały indywidualne kolory, użyłbym styli wewnątrz html
Chodzi mi o takie coś

<div class="title" style="background-color: #ff6000;">1</div>
Klasę title definiuję tylko raz w pliku lub tagu ze stylami css, a ich indywidualne cechy daje do styli wewnątrz tagu. Równie dobrze mógłbym nadać każdemu id, i to id opisać również w CSS, jednak w tym przypadku to przerost formy nad treścią.
komentarz 23 lutego 2017 przez Duber Nowicjusz (210 p.)
w tym wypadku kod przepisywałem z filmu i też te klasy mnie dziwiły i wolał bym dać id , ale ja miałem ogólnie z problemem wstawiania obrazu gdzie kol wiek i użyłem kodu z tej strony z bloga żeby nowej nie robić a nauczyć się wstawiać obrazy. Ale dzięki za opinie , dopiero się uczę i każda opinia i wsparcie to dla mnie wielka pomoc więc z pewnością zastosuję się do Twojej rady przy następnej stronie WWW. Chociaż jak tak myślę to gdybym miał pisać kolory w html to przy ewentualnych poprawkach miałbym dużo roboty.
komentarz 23 lutego 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
tzn jeśli element się powtarza (nawet w postaci wielu podstron), lub jego opis jest długi używam css
Jednak jeśli jest on na jedynie jednej podstronie (jakiś element charakterystyczny), to niczym złym jest opisanie go w tagu html
Dodatkowo w ten sposób masz mniej kodu w pliku css, przez co przy większych projektach łatwiej się odnaleźć
Z drugiej strony nikt ci nie zabrania zrobienia kilku plików css

W sumie... z czasem sam ogarniesz, ja byłem na twoim poziomie w okolicach wigilii rok temu, w kwietniu ogarniałem większość bez problemu, w maju zrobiłem swój pierwszy większy projekt
Jednak zbyt często nie uczyłem się tworzenia stron, to było bardziej na zasadzie
-mam pomysł (raz na 3 miesiące)
-zaczynam go robić
-mam problem
-sprawdzam jak go rozwiązać
-umiem więcej

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,061 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w HTML i CSS przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 271 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2018 w PHP przez wneku Nowicjusz (200 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...