• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Witam! Jak zrobić aby ciąg liczb z pętli pojawił się w divie ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,799 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w JavaScript przez kaczmar Początkujący (490 p.)
edycja 6 czerwca 2015 przez kaczmar

Witam! Jak zrobić aby wynik z pętli pojawił się w całości a nie jednostkowo w divie "tresc". Po podaniu dwóch liczb powinien wyświetlić się ciąg liczb od liczby początkowej do końcowej.  Pętla działa bez zamieszczania wyniku w divie ale gdy zamieszczam wynik w divie pojawia mi się tylko jedna z tych liczb(próbowałem na różne sposoby zamieszczać wynik w divie).Funkcja nie może tu być bo to jest zależne do zakresu podania liczb przez użytkownika. Więc gdzie problem? Podaje cały kod bo część mogła by być nie zrozumiała:
 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title>MATEMATYKA</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="czcionka.css" >
<script type="text/javascript" >
liczbaA=prompt("Podaj pierwszą liczbę");
liczbaB=prompt("Podaj drugą liczbę");

if(liczbaA<liczbaB)
{
   for (x=liczbaA;x<=liczbaB;x++)
   {
      var wynik = (x+",")  /* nie moge tego przekierować w całości do konkternego diva
   }
}else if(liczbaA>liczbaB)
{
    for (x=liczbaA;x>=liczbaB;x--)
    {
        document.write(x+",")  /*tu mi wyświetla wszystko ale nie w divie
    }
}else if(liczbaA==liczbaB)
{
    document.write(liczbaA)  /*tu mi wyświetla wszystko ale nie w divie
}


</script>
</head>

<body>

<div id="pojemnik">
</div>

<div id="logo">
<a href="index.html"><img src="baner.jpg"></a>
</div>

<div id="menu">
MENU<br>
   <a href="opis.html">98757868474</a><br>
   <a href="jakatoliczba.html">Jaka to liczba?</a><br>
   <a href="liczbazzakresu.html">Liczba całkowite z zakresu</a>
</div>

<div id="tresc"></div> /* tu mi wyświetla tylko jedną liczbe
<script type="text/javascript">
document.getElementById("tresc").innerHTML = wynik;  
</script>


<div style="clear:both;">

</body>
</html>

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 31 maja 2015 przez kaczmar
 
Najlepsza
var wynik = '';
for (var x = liczbaA; x <= liczbaB; x++)
{
      wynik += (x+",");
}

+= dokleja dany tekst do tego, co już jest w wynik. Taka zmiana powinna sprawić, że kod będzie działał

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 24 maja 2015

W kursie było wszystko omówione, ja osobiście zrobiłem to odrobinkę inaczej. W skrócie to rozchodzi się o operator "+=" - jak w każdym innym języku ;)

 

function wypisz() {
    var zakres1 = document.getElementById("zakres1").value;
    var zakres2 = document.getElementById("zakres2").value;
    
    if (zakres1 < zakres2) 
        for (i = zakres1; i <= zakres2; i++)
            document.getElementById("wynik").innerHTML += i + " ";
    else if (zakres1 > zakres2) 
        for (i = zakres1; i >= zakres2; i--)
            document.getElementById("wynik").innerHTML += i + " ";
}

@EDIT 

Oczywiście pozmieniaj sobie nazwy divów w skrypcie. Z lenistwa tego nie zrobiłem ;)

komentarz 25 maja 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Tak jak autor z lenistwa nie wkleił kodu do code snippet. ;P

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 134 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 373 wizyt

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...