• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

loadFromFile() nie działa (SFML)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
848 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w C i C++ przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
Ostatnimi czasy podczas, gdy próbuje załadować teksturę w sfml to wyskakuje mi błąd:

obj\Debug\main.o||In function `Z10loadSpriteSs':|

Każdy inny element SFML działa, poza loadFromFile

Kod skopiowany 1 w 1 ze strony sfml-dev.org także nie działa

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez niezalogowany

Teksturę ładuje się za pomocą tej metody do sf::Texture, a Ty chyba ładujesz do sf::Sprite. Zrób tak:

sf::Texture texture;
texture.loadFormFile(...).
sf::Sprite sprite;
sprite.setTexture(texture);

 

komentarz 22 lutego 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)

http://www.sfml-dev.org/tutorials/2.0/graphics-sprite.php#the-white-square-problem

sf::Sprite loadSprite(std::string filename)
{
    sf::Texture texture;
    texture.loadFromFile(filename);

    return sf::Sprite(texture);
} // error: the texture is destroyed here

Nie działa nic, nawet ta funkcja

komentarz 22 lutego 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Pajdas, przecież napisali, że ta funkcja właśnie nie działa
komentarz 22 lutego 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)

haha, no tak, nawet nie patrzyłem.
nie działa mi np.

sf::Texture t;
t.loadFromFile("box.jpg");    //tutaj wyskakuje błąd, jak usunę linijkę to się kompiluje
sf::Sprite s;
s.setTexture(t);

 

komentarz 22 lutego 2017 przez niezalogowany
To może masz starszą wersję SFML? Zobacz tutaj: https://www.sfml-dev.org/tutorials/1.6/graphics-sprite.php
komentarz 22 lutego 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
Wcześniej działało wszystko na starej wersji.

To niczego nie zmienia?
komentarz 22 lutego 2017 przez niezalogowany
To już sam nie wiem co może być nie tak
komentarz 22 lutego 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
ok, zainstaluje wszyskto jeszcze raz

codeblocks-16.01mingw-setup.exe
i GCC 4.9.2 TDM (SJLJ) - 32-bit

to dobre pliki?
komentarz 22 lutego 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Tak, to powinien być działający zestaw.
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Miałem podobnie. Dzieje się tak, gdy używasz innej wersji kompilatora niż zalecana przez autora biblioteki. Podaj przynajmniej wersje SFML oraz kompilatora, które posiadasz, gdyż będziemy mogli wtedy lepiej ci pomóc.
komentarz 22 lutego 2017 przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
2.4.1

ale wyczyściłem wszyskto i jestem na etapie instalowania SFML od zera tym razem wersji 2.4.2

mam jeszcze jedno pytanie

GCC 6.1.0 MinGW (DW2) - 32-bit

czy to dobry folder do codeblocks

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 450 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 362 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2019 w C i C++ przez Jakub Krwaczyk Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 353 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2019 w C i C++ przez Jakub Krwaczyk Nowicjusz (140 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...