• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS jak dostać się podżędnych atrybutów i je zmodyfikować

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
541 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w HTML i CSS przez poprawka Nowicjusz (120 p.)

Cześć, mam do was pytanie, chodzi o to że nie wiem jak dostać się i zmodyfikować ze ss do '1' i '2'

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę. Jaka jest zasada dostawania się do niżej zaznaczonych atrybutów, klas.

Poniższe zdjęcie straciło ostrość dlatego zamieszczam link: http://ifotos.pl/z/awsrsra

css

komentarz 22 lutego 2017 przez szacho Gaduła (3,810 p.)
Otwierając w przeglądarce opcję zbadaj na tej stronie możesz kopiować selektor CSS danego elementu.
komentarz 22 lutego 2017 przez poprawka Nowicjusz (120 p.)
Rozumiem. Tylko jak tak zrobię to w innym meijscu też mi się zmieni w innych pozycjach, a tego nie chcę.

Dlatego spytałem jaka jest zasada dostawania się do wnętrza danego atrybutu poprzedniego różnymi id i klasami.

Jeśli mógłbyś przedstawić mi jak dostawać się wgłąb do danych atrybutów. Zapamiętam to i będę mógł wykorzystać

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez NeAst Obywatel (1,170 p.)
Nadaj jakieś  id klasie i w CSS .idklasy {}
komentarz 22 lutego 2017 przez poprawka Nowicjusz (120 p.)
Są nadane.

Proszę zobaczyć: http://ifotos.pl/z/awsrsra

Ja zadałem pytanie jak się dostać do konkretnych id klas zaznaczonych na ww. zdjęciu. '1' i '2'

Jeśli możesz mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez solski Użytkownik (720 p.)
Nie rozumiem pytania.
W jakim sensie chcesz się "dostać" to tych klas i atrybutów? Chcesz je zmodyfikować? Jeżeli tak, to od tego jest JS, a nie CSS.

A jeżeli chcesz się do nich "dostać" w odniesieniu do zaznaczonego elementu na grafice, to można to zrobić na wiele sposobów, np. tak:
1. li.year > a
2. .months > li:first-of-type > a

Polecam przejrzeć sobie przykłady selektorów css'owych : https://www.w3schools.com/cssref/css_selectors.asp

Daj znać, czy o to chodziło ;)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez pablop76 VIP (123,340 p.)
Witam.Chodzi Ci o precyzję selektorów. Ogólnie im krótsze selektory tym lepiej, ale jak chcesz precyzyjnie odnieść się do elementu i podnieść precyzję stylu to używasz długich selektorów np:

h3.jm-title .jm-module-content .mod_monthly_archive aż do stylizowanego elementu ,czyli li.year a strong

być może wystarczy li.year a strong

W twoim przypadku dodałbym styl do elemntu , który chcesz ostylizować i go ostylizował. czyli

<strong style="styl">2015</strong> będzie go można użyć w innym miejscu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,848 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w HTML i CSS przez rikoooo1234 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 1,512 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2018 w HTML i CSS przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 129 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2020 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

93,020 zapytań

141,983 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...