• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS jak dostać się podżędnych atrybutów i je zmodyfikować

Object Storage Arubacloud
0 głosów
473 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w HTML i CSS przez poprawka Nowicjusz (120 p.)

Cześć, mam do was pytanie, chodzi o to że nie wiem jak dostać się i zmodyfikować ze ss do '1' i '2'

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę. Jaka jest zasada dostawania się do niżej zaznaczonych atrybutów, klas.

Poniższe zdjęcie straciło ostrość dlatego zamieszczam link: http://ifotos.pl/z/awsrsra

css

komentarz 22 lutego 2017 przez szacho Gaduła (3,810 p.)
Otwierając w przeglądarce opcję zbadaj na tej stronie możesz kopiować selektor CSS danego elementu.
komentarz 22 lutego 2017 przez poprawka Nowicjusz (120 p.)
Rozumiem. Tylko jak tak zrobię to w innym meijscu też mi się zmieni w innych pozycjach, a tego nie chcę.

Dlatego spytałem jaka jest zasada dostawania się do wnętrza danego atrybutu poprzedniego różnymi id i klasami.

Jeśli mógłbyś przedstawić mi jak dostawać się wgłąb do danych atrybutów. Zapamiętam to i będę mógł wykorzystać

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez NeAst Obywatel (1,170 p.)
Nadaj jakieś  id klasie i w CSS .idklasy {}
komentarz 22 lutego 2017 przez poprawka Nowicjusz (120 p.)
Są nadane.

Proszę zobaczyć: http://ifotos.pl/z/awsrsra

Ja zadałem pytanie jak się dostać do konkretnych id klas zaznaczonych na ww. zdjęciu. '1' i '2'

Jeśli możesz mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez solski Użytkownik (720 p.)
Nie rozumiem pytania.
W jakim sensie chcesz się "dostać" to tych klas i atrybutów? Chcesz je zmodyfikować? Jeżeli tak, to od tego jest JS, a nie CSS.

A jeżeli chcesz się do nich "dostać" w odniesieniu do zaznaczonego elementu na grafice, to można to zrobić na wiele sposobów, np. tak:
1. li.year > a
2. .months > li:first-of-type > a

Polecam przejrzeć sobie przykłady selektorów css'owych : https://www.w3schools.com/cssref/css_selectors.asp

Daj znać, czy o to chodziło ;)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Witam.Chodzi Ci o precyzję selektorów. Ogólnie im krótsze selektory tym lepiej, ale jak chcesz precyzyjnie odnieść się do elementu i podnieść precyzję stylu to używasz długich selektorów np:

h3.jm-title .jm-module-content .mod_monthly_archive aż do stylizowanego elementu ,czyli li.year a strong

być może wystarczy li.year a strong

W twoim przypadku dodałbym styl do elemntu , który chcesz ostylizować i go ostylizował. czyli

<strong style="styl">2015</strong> będzie go można użyć w innym miejscu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,690 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w HTML i CSS przez rikoooo1234 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 1,286 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2018 w HTML i CSS przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2020 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...