• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zadania które muszę umieć, a przynajmniej na zasadzie "ZZZ". Python, podstawy.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
782 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w Python przez Stealch Początkujący (370 p.)
zamknięte 1 marca 2017 przez Stealch
1. Napisz wyrażenie listowe, które generuje trójki liczb (i,j,k) takie, że:

1 < i < 6

−2 < j < 2

k = i

j

i, j, k ∈ Z

2. Napisz program, który utworzy listę z 20 losowymi liczbami i wyszuka

medianę.

3. Dla dowolnej krotki, np. K=(1, 2, ’ala’, 1, ’a’, 1, 1, 3, ’a’, 3, 3, 3), narysuj

diagram z częstością występowania elementów. Dla przykładowej krotki

K wyglądałby tak:

1 | ****

2 | *

ala | *

a | **

3 | ****

Utwórz słownik, w którym kluczami będą elementy krotki K, a warto-

ściami liczba ich wystąpień. Następnie narysuj diagram.
komentarz zamknięcia: Kolokwium zaliczone. Dziękuję za pomoc. :)
komentarz 21 lutego 2017 przez Stealch Początkujący (370 p.)
Pisałem już 1'y raz te zadania na kolokwium. Ale z mojego myślenia wynikło sporo "zbędnych" farmazonów. Takich jak np. implementowanie random.random w miejsca gdzie to niepotrzebne, i potrzebuję zarysu, jak powinno to wyglądać. Czasu mam mało. Bo do 10:00. ;/

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
wybrane 1 marca 2017 przez Stealch
 
Najlepsza

W pierwszym zadaniu generujesz wszystkie kombinacje liczb i,j (k to klon i). Najłatwiej to zrobić za pomocą list comprehensions.

[(i,j,i) for i in range(2,6) for j in range(-1,2)]

Funkcja range(m,n) generuje listę, rozpoczynając od m-tego elementu do n-1-tego.

W trzecim zadaniu należy utworzyć słownik, którego klucze będą elementem z krotki, a jego wartością liczba zliczeń:

K=(1, 2, "ala", 1, "a", 1, 1, 3, "a", 3, 3, 3)
D = dict()
for i in K:
    D[i] = K.count(i)
for i in D:
    print i,"|",D[i]*"*"

W drugiej linii utworzyłem pusty słownik, dałem znać programowi, że to będzie ten typ zmiennej, dzięki czemu będę mógł mu nadać klucze i wartości. W trzeciej linii iterator i przechodzić kolejne wartości krotki, zliczając liczbę ich wystąpień za pomocą metody count(nazwa_argumentu). W czwartej linii wstawiam te wartości do słownika. Zauważ że nawet jeśli i=1 występuje w dalszej części krotki, to przypisanie D[i] = K.count(i) nadpisze poprzednią wartość, choć będzie ona taka sama. Ostatnia pętla to iterowanie po słowniku i wypisywanie par klucz-wartość. Ponadto gwiazdka jest wypisywana D[i] razy, czyli w Pythonie nie musisz pisać "xxxxx", by zrobić napis złożony z pięciu iksów. Wystarczy "x"*5.

Zadanie drugie spróbuj zrobić sam. Wygeneruj listę z losowymi liczbami. Przeczytaj na polskiej Wikipedii jak się definiuje medianę dla zbioru, który zawiera parzystą liczbę elementów. W Google wyszukaj następujące hasła, by móc zrobić to zadanie:

sort list python
enumerate list python
if python

Zdążysz do 10:00. Powodzenia!

1
komentarz 1 marca 2017 przez Stealch Początkujący (370 p.)
Serdecznie dziękuję, dopiero teraz zaglądam. Kolokwium zdane. Jeszcze pozostało mi jedno do zdania. Bardziej rzeczowe. Parametry domyślne, zmienne liczby parametrów, doc stringi, operacje na plikach i folderach w języku uniksowym (tak to chyba się powinno mówić), rekurencyjne rozwiązywanie zadań, przekazywanie parametrów itp itp itp. Właśnie siadam. Wydaje mi się że łatwiej do tego podejdę.

 

Jeszcze raz dziękuję @Benek za pomoc. :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 765 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2017 w Python przez rufus9 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2016 w Python przez Marian Kowal Użytkownik (960 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 402 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2020 w Python przez Piotrovsky Nowicjusz (170 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...