• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML - pytanie od początkującego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
172 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w HTML i CSS przez Yorweth Obywatel (1,310 p.)
edycja 21 lutego 2017 przez Yorweth

Witam,

Jak w temacie jestem początkujący, od paru dni oglądam film poświęcone HTML i CSS, w końcu postanowiłem napisać coś swojego lecz utknąłem przy samym początku, dobrym rozmieszczeniu strony w CSS.

1. Mam ikonę domową w lewym górnym rogu która jest również hiperłączem, czemu kolor mogłem zmienić dopiero w fontello, a nie poprzez :link? podobnie jest z .icon-home:hover, nie mogę zmienić koloru ikonki (color:), jedynie to tło.

2. Header podzieliłem na przycisk home i logo, niestety zrobiłem to na szerokości w %, moje pytanie jak poprawie to zrobić w px, jeśli cały header ma 100%, powiedzmy że home będzie miał 100x100px, ile wtedy dać logu by nie odjechało o te 100px w bok? (margin-top przycisku home zrobiłem w fontello) po wpisaniu mojego kodu widać że logo jest przesunięte

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8"/>
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"/>
	
	<title>BetaWeb</title>
	<meta name="description" content="Tworzenie stron www. Strona zaprojektowana dla Ciebie lub Firmy."/>
	<meta name="keywords" content=" tworzenie stron, www, webmaster, twoja strona, dla firm, css, html, javascript"/>
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Barrio&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
	<link href="css/fontello.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
	
	<script src="jquery.js"></script>
	<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>
	<script>

		$(document).ready(function() {
		var NavY = $('.header').offset().top;
	 
		var stickyNav = function(){
		var ScrollY = $(window).scrollTop();
		  
		if (ScrollY > NavY) { 
			$('.header').addClass('sticky');
		} else {
			$('.header').removeClass('sticky'); 
		}
		};
	 
		stickyNav();
	 
			$(window).scroll(function() {
			stickyNav();
		});
		});
	
	</script>
	
</head>

<body>
	
	<div class="header">
		<a href="index.html"><div><i class="icon-home"></i></div></a>
		<div id="logo">BETA<span style="color: #330099">WEB</span></div>
		<div style="clear:both;"></div>
	</div>
	
	<div class="content">
		
	</div>

</body>
</html>
body
{
	background-image: url("img/black_scales.png");
	font-size: 24px;
	color: white;
	text-align:center;
}

.header
{
	width: 100%;
	height:100px;
	background-color: #990033;
	font-family: 'Barrio', cursive;
	letter-spacing:3px;
	font-size: 60px;
}
#logo
{
	width:90%;
	height:100px;
	float:left;
	
}
.icon-home
{
	width: 10%;
	height: 100px;
	float:left;
	text-decoration:none;
}
.icon-home:hover
{
	display: block;
	cursor: pointer;
	background-color: #cc0033;
}

.sticky
{
	width: 100%;
	position: fixed;
	left: 0;
	top: 0;
	z-index: 100;
}

 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 21 lutego 2017 przez Yorweth
 
Najlepsza
Od razu mała rada dla początkującego: stylizuj po klasach, a nie id ;)
Ikonę zrobiłeś hiperłączem, więc nie możesz np ikonie dać text-decoration: none. To możesz dodać jako styl do hiperłącza, tak samo z :hover.
A co do drugiego pytania to wytłumacz lepiej, bo ciężko zrozumieć, albo już nie ta godzina ;p
komentarz 21 lutego 2017 przez Yorweth Obywatel (1,310 p.)
Dziękuję, pierwszy problem udało mi się zniwelować, jak głupi zamiast klasy to próbowałem ustawić :hover czy link :/

w drugim troszkę pogmerałem i udało mi się dojść do rozwiązania. Obie szerokości dałem w % , dziękuję za pomoc i raczej temat do zamknięcia.

Proszę wybacz stratę czasu, ale dopiero się uczę i no przyznam że siedziałem przy tym problemie 3h

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 911 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Tradereu Użytkownik (780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,770 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez R3VIK Nowicjusz (200 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 692 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...