• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu - problem z uruchomieniem

0 głosów
436 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Assasz Nałogowiec (29,110 p.)
edycja 21 lutego 2017 przez Assasz

Witam.

Jakiś tydzień temu zainstalowałem obok Windowsa Ubuntu 16.10 przy użyciu Wubi. Zainstalował się prawidłowo i działał normalnie, do wczoraj. Nagle po prostu przestał się uruchamiać. Po wybraniu opcji Ubuntu w GRUB pojawia się te fioletowe (?), puste okno ładowania i tak zostaje. Natomiast po wejściu w tryb odzyskiwania pojawia się coś takiego:

Próbowałem już wielu rozwiązań i nic do tej pory nie pomogło. M.in. próbowałem naprawić to za pomocą boot-repair-disk, bez skutku. Dołączam raport. Jak już system padł to trudno, zależy mi najbardziej na plikach, które się tam znajdowały. Pobrałem Ext2 Volume Manager oraz DiskInternals Linux Reader, aby dostać się do tych plików, ale nic nie znalazłem. Powinny fizycznie gdzieś na dysku być, chyba nie wyparowały mam nadzieję. 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w naprawieniu lub przynajmniej odzyskaniu tych plików. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2017 przez juras94 Początkujący (440 p.)
Spróbuj wpisać komendę fsck.
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,590 p.)
Cześć !
Spróbuj "wypalić" na pendrive/płytce jakąś wersję Ubuntu i uruchomić w live i po prostu zgrać te pliki. Ubuntu w live prawdopodobnie nie będzie miał kłopotu z odczytaniem partycji na Twoim dysku.
komentarz 22 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (29,110 p.)
Już to próbowałem i niestety nie znalazłem moich plików - wszystkie pliki i foldery były na czysto, jak po instalacji. To wygląda tak, jakby nie dało się zamontować partycji, którą przydzieliłem na pliki Ubuntu (loop0/1?) - mimo, że nadal jest w folderze /dev. Natomiast plik /etc/fstab jest pusty, a z tego co widzę, to on odpowiada za montowanie partycji.
komentarz 22 lutego 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,590 p.)
a próbowałeś zamontować ręcznie partycje z terminala w live ?
komentarz 22 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (29,110 p.)
Próbowałem i właśnie wyskakiwał komunikat, że nie ma takiego pliku w /etc/fstab.
komentarz 22 lutego 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,590 p.)
A próbowałeś jakimś programem do odzyskiwania danych, nie koniecznie pod Linux
komentarz 22 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (29,110 p.)
Dobra, jakoś to rozwiązałem. Okazało się, że wystarczyło zamontować root.disk znajdujący się w folderze Wubi na Windowsie, który oczywiście był uszkodzony. Ale by to naprawić nie wystarczyło użyć fsck, tylko e2fsck.

W każdym razie dzięki za pomoc.
komentarz 23 lutego 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,590 p.)
Fajnie, że się udało

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 156 wizyt
+2 głosów
4 odpowiedzi 460 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w C i C++ przez cactusowy Nowicjusz (200 p.)
Porady nie od parady
Odznacz odpowiedź zieloną fajką, jeśli uważasz, że jest ona najlepsza ze wszystkich i umożliwiła ci rozwiązanie problemu.Najlepsza odpowiedź

67,129 zapytań

114,075 odpowiedzi

241,789 komentarzy

47,030 pasjonatów

Przeglądających: 197
Pasjonatów: 13 Gości: 184

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...