• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux i strona www Debian

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
737 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

Witam mam testowy serwer vps i zainstalowałem na nim stronę www ale po wejściu w stronę wywala mi pustą stronę lub załaduje okno logowania i nic więcej 

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez niezalogowany
wybrane 25 maja 2015 przez Dawid Warduliński
 
Najlepsza
Spróbuj postąpić w ten sposób:

Sprawdź użytkownika i grupę apache2

root@wx:~# ps aux | grep apache

root 10057 0.0 1.0 25588 8380 ? Ss maj20 0:16 /usr/sbin/apache2 -k start

www-data 10173 0.0 0.8 26040 6356 ? S 06:25 0:00 /usr/sbin/apache2 -k start

root@wx:~# cat /etc/passwd | grep www-data

www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh

root@wx:~#

root@wx:~# cat /etc/group | grep www-data

www-data:x:33:

root@wx:~#

oznacza, że jest grupa i użytkownik www-data o gid i uid 33

Przypisz właściciela i grupę do katalogu www (przykładowo /var/www)

chown -R www-data:www-data /var/www/

zmień prawa dostępu:

chmod -R 770 /var/www/

Zresetuj apache i sprawdź czy zadziała

root@wx:~# /etc/init.d/apache2 restart

[ ok ] Restarting web server: apache2 ... waiting .


komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
root@avaster12:~# ps aux | grep apache
root     13490  0.0  0.1 182156  9640 ?        Ss   15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
www-data 13498  0.0  0.0 182156  5612 ?        S    15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
www-data 13499  0.0  0.0 182156  5596 ?        S    15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
www-data 13500  0.0  0.0 182156  5596 ?        S    15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
www-data 13501  0.0  0.0 182156  5596 ?        S    15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
www-data 13502  0.0  0.0 182156  5596 ?        S    15:00   0:00 /usr/sbin/apach                                                                                        e2 -k start
root     13531  0.0  0.0   6032   680 pts/0    S+   15:02   0:00 grep apache
root@avaster12:~# cat /etc/passwd | grep www-data
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh
root@avaster12:~# cat /etc/group | grep www-data
www-data:x:33:
root@avaster12:~# chown -R www-data:www-data /var/www/
root@avaster12:~# chmod -R 770 /var/www/
root@avaster12:~# /etc/init.d/apache2 restart
Restarting web server: apache2[Sun May 24 15:03:54 2015] [warn] The Alias directive in /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf at line 3 will probably never match because it overlaps an earlier Alias.
 ... waiting [Sun May 24 15:03:55 2015] [warn] The Alias directive in /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf at line 3 will probably never match because it overlaps an earlier Alias.
.
root@avaster12:~#

mogę wejsć tylko do pola logowania
komentarz 24 maja 2015 przez niezalogowany
czyli masz problem z phpmyadmin

Zaraz coś zaradzimy

EDIT

Wykonaj jako root takie polecenie:

dpkg-reconfigure phpmyadmin

prawdopodobnie będziesz proszony o hasła do bazy
komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
do phpmyadmin moge wejść bez problemu
komentarz 24 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 24 maja 2015
a nie masz w katalogu ze stronką jakiegoś pliku .htaccess a w nim rewrite?

 

Aby to sprawdzić wejdź do katalogu ze stronką i napisz tak:

 

root@wx:~# cd /home/legnica3d/public_html/

root@wx:/home/legnica3d/public_html# ls -all | grep .htaccess

-rw-r--r-- 1 legnica3d legnica3d 120 mar 29 20:46 .htaccess

root@wx:/home/legnica3d/public_html# cat .htaccess

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^...........pl$ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://............pl/$1 [R=301,L]

root@wx:/home/legnica3d/public_html#

EDIT:

Teraz, gdy wchodzę na stronkę wskazaną wyżej widzę logowanie, wcześniej było forbidden (w podkatalogu) więc wywnioskować mogę, że rewrite kieruje do tej stronki.

http://91.230.202.32/funkcje/zaloguj.php

EDIT2:

Wygląda jak typowe przekierowanie 301
komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

w pliku var/www nie mam .htaccess, przekerowania do pliku zaloguj jesli sesji nie ma aby się zalogować 

komentarz 24 maja 2015 przez niezalogowany

Się zaczyna temat rzeka :)

Szkoda, że wcześniej nie zajarzyłem

https://forum.pasja-informatyki.pl/21742/modyfikacje-kodu-strony

yes

komentarz 24 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
joszi moglbys ten swoj wyciag z terminala wsadzac jako kod? Bo sie strasznie rozlazi.

A poza tym, po co tyle polecen jak to zwykle display_errors na Off jest :)
komentarz 24 maja 2015 przez niezalogowany

efik ok :)

Starałem się człowiekowi pomóc tylko, że zadaje tak dziwnie pytania (sugerują problem z serwerem, prawami dostępu, itp...) potem on przyznaje, że kieruję do strony logowania gdy nie ma sesji. Czyli wie, że nie ma problemu z serwerem tylko problem ze swoimi skryptami (jakiś ogólny problem w katalogu ze stronką)

Nie abym coś miał do niego ale powinien nauczyć się jakoś precyzyjniej zadawać swoje pytania, pomaganie w takim przypadku jest masakrycznie utrudnione, skupiasz się na serwerze a nie na tym co trzeba.

Do:  Dawid Warduliński : słuchaj Dawid z chęcią bym ci pomógł ale serio bardzo ciężko się to w takich przypadkach robi.

komentarz 24 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Oczywiście, że tu problem po stronie skryptów stoi:) W logowaniu moze byc inculde a w innych plikach require :) i temu puszcza logowanie.
Też na początku coś myślałem, że po stronie apacza, albo var/www. Przeczytałem Twoją odpoiwedź i stało się jasne, że w takim wypadku to muśi być display_errors na Off w php.ini :) No chyba, że w kodzie jest wszędzie stfu operator :)
komentarz 24 maja 2015 przez niezalogowany
No właśnie, i nikt tu nie jest wrogiem Dawida, podejrzewam, że każdy chciałby mu pomóc tylko problem jest w tym ,że Dawid źle zadał pytanie. Nawet jeśli je źle zadał to powinien je sprostować i napisać, że problem ma z sesjami, wkleić kawałek swojego skryptu, itp...

A w obecnej sytuacji nie wiemy nic.... wiemy tylko że Dawid przekierował do stronki logowania bo nie wystartowała mu sesja.
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Skonfigurowałeś pliki apache? I wsadziłeś index.html do odpowiedniego folderu?
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Jakiego serwera www użyłeś? Apache?
komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
tak apache2 a index.php do /var/www/
komentarz 24 maja 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
a możesz dać adres tego serwa? bo nie za bardzo wiem w czym jest problem :P nie pokazał Ci wgl. tej strony domyślnej z napisem "It works..." po instalacji?
komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

http://91.230.202.32/

 

It works było ale wgrałem swoją stronę

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez Rodzyn Użytkownik (980 p.)
A masz dodane do konfiguracji Apache, żeby też czytał index.php? ;) Oraz sprawdź chmody :P
komentarz 24 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

chmod na 777 ustawiłem  pełen dostęp 

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Hej:)

Musisz wiedzieć, że po zainstalowaniu apache i php , php domyślnie działa w taki sposób, że loguje błędy ale ich nie wyświetla.

Wejdź sobie w /etc/php5/apache2/php.ini  i zmień z display_errors = Off na On i zrestartuj apache :)

ewentualnie w pliku php dodaj sobie:

error_reporting(E_ALL);

ini_set("display_errors",1);

Twoja strona generuje pewno jakiś błąd, którego nie widzisz i temu jest pusta strona :) ( może jakiś z require ? )

mozesz tez zobaczyc wpisujac php --info | grep error gdzie php trzyma logi ( error_log =  )

Takie są moje przypuszczenia :)
komentarz 24 maja 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Albo odpalić php-a z cli, bo tam jest pewnie display na on. ;) a domyślnie logi z błędami powinny być w /var/log/apache2/error.log ;)
komentarz 25 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
działa nie było włączone wyswietlanie błędów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...