• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cisco - 4 adresy IP zewnetrzne

Cloud VPS
0 głosów
275 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w Sieci komputerowe, internet przez ddamian Nowicjusz (120 p.)

Witam,

mam możliwość zaprojektowania i zbudowania sieci w oparciu o sprzęt firmy Cisco.
Mój główny problem polega na tym, że za bardzo nie wiem jak przekazać z routera do urządzeń typu kamera, serwer IP zewnętrzne.

Dostępu do routera dostawcy nie mam, muszę postawić swój. Sieć na switch myślę po NAT.
Z kamerami i serwerem nie mogę tak zrobić ponieważ mają być widoczne z sieci Internet.

Nigdy czegoś takiego nie robiłem i za bardzo nie wiem jak się zabrać za to. Proszę o podpowiedz, nakierowanie mnie na temat.
Zamieszczam model poniżej.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2017 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
edycja 21 lutego 2017 przez Michał Muzyka

musisz przekierować port

serwer i kamera itd może być przez switch.

w cli dajesz:

dla serwera www

ip nat inside source static tcp [adres twojego serwera] [port (daj 80)] [adres sieci] [port (daj 80)]

i wtedy jak przez przeglądarkę połączysz się z adresem www na serwerze (wyżej dla zwykłego http)

ip nat inside source static tcp [adres twojego serwera] [port (daj 443)] [adres sieci] [port (daj 443)]  <--tutaj https

//------------------------------------------------
dla kamery www

ip nat inside source static tcp [adres twojej kamery] [port (daj 80)] [adres sieci] [port (daj jakikolwiek np 4444)]

i wtedy jak przez przeglądarkę podajesz: [adres sieci:4444] i łączysz się z kamerą, jeśli ma interfejs www

//------------------------------------------------

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 390 wizyt

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,909 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...