• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obsługa klawiatury WPF, C#

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,294 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dasad33 Użytkownik (710 p.)
Szukałem na internecie ale jakoś nie znalazłem nic co by działało. Możecie mi powiedzieć w jaki sposób mogę obsłużyć klawiaturę w WPFie i C#? Chodzi mi o to abym np po wciśnięciu danego klawisza wykonała się dana akcja lub np jak mogę zrobić to aby program wykrywał co wpisuję i zapisywał to do pliku np tekstowego (powiedzmy że mini keylogger). Szukałem wszędzie i nie mam pojęcia jak to ogarnąć. Ze strony Microsoftu znalazłem takie coś jednak kosmiczne błędy mi wyskakują i nie mam pojęcia dlaczego. POMOCY!

  if (e.Key == Key.Return)
    {
        textBlock1.Text = "You Entered: " + textBox1.Text;
    }

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2017 przez Bartłomiej Łaski Mądrala (5,100 p.)
wybrane 21 marca 2017 przez dasad33
 
Najlepsza

Siemka :) 

Dzisiaj miałem troche więcej czasu to Ci napisalem ten sit :P 

 

<Window x:Class="Klick.MainWindow"
        xmlns="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation"
        xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
        xmlns:d="http://schemas.microsoft.com/expression/blend/2008"
        xmlns:mc="http://schemas.openxmlformats.org/markup-compatibility/2006"
        xmlns:local="clr-namespace:Klick"
        mc:Ignorable="d"
        Title="MainWindow" Height="350" Width="525">
    <Grid x:Name="pnlGrid" KeyDown="Grid_KeyDown">
        <RichTextBox x:Name="textBox" TextChanged="RichTextBox_TextChanged"/>
    </Grid>
</Window>
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows;
using System.Windows.Controls;
using System.Windows.Data;
using System.Windows.Documents;
using System.Windows.Input;
using System.Windows.Media;
using System.Windows.Media.Imaging;
using System.Windows.Navigation;
using System.Windows.Shapes;

namespace Klick
{
    /// <summary>
    /// Interaction logic for MainWindow.xaml
    /// </summary>
    public partial class MainWindow : Window
    {
        private bool? isEnable = false;

        public MainWindow()
        {
            InitializeComponent();
            pnlGrid.AddHandler(FrameworkElement.KeyDownEvent, new KeyEventHandler(Grid_KeyDown), true); // Łapie event ktory jest odpowiedzialny za przechwytywanie wciskanych przyciskow na klawiaturze
        }

        //EVENT KTORY PRZECHWYTUJE TO CO WPISUJESZ NA KLAWIATURZE
        private void RichTextBox_TextChanged(object sender, TextChangedEventArgs e)
        {
            if(isEnable == true)
            {
                System.IO.StreamWriter file = new System.IO.StreamWriter("test.txt");
                string text = new TextRange(textBox.Document.ContentStart, textBox.Document.ContentEnd).Text;
                file.WriteLine(text);
                file.Close();
            }
        }

        //Skrypt uruchami sie dopiero po wcisnieciu SHIFT + F1 a wylaczy sie po wcisnieciu SHIFT + F2
        private void Grid_KeyDown(object sender, KeyEventArgs e)
        {
            if (Keyboard.IsKeyDown(Key.LeftShift) && Keyboard.IsKeyDown(Key.F1) || Keyboard.IsKeyDown(Key.RightShift) && Keyboard.IsKeyDown(Key.F1))
            {
                isEnable = true;
            }
            else if (Keyboard.IsKeyDown(Key.LeftShift) && Keyboard.IsKeyDown(Key.F2) || Keyboard.IsKeyDown(Key.RightShift) && Keyboard.IsKeyDown(Key.F2))
            {
                isEnable = false;
            }
        }
    }
}

Ogolnie zamysł jest banalnie prosty, wszystkie zmiany są zapisywanie do pliku text.txt.
 

Pozdro :)

 

PS. Mozna to napisac wydajniej, ale to juz twoja brocha, pokazałem Ci droge :). Ale jak widze jak ty eventy tworzysz to najpierw sie poszkol ich tworzeniu i wywolywaniu. public MainWindow() <- konstruktor tutaj sie eventow nie dodaje, chyba ze sie tworzy Handler jak ja. 

komentarz 21 lutego 2017 przez dasad33 Użytkownik (710 p.)
SUPER WIELKIE DZIĘKI!!!!
komentarz 21 lutego 2017 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
#dasad33 - Jeżeli kolega Bartłomiej Łaski Ci pomógł to oznacz jego odpowiedź jako najlepszą. Później jeżeli ktoś będzie miał podobny problem i znajdzie ten wątek to będzie miał jak na tacy podane najlepsze rozwiązanie problemu ;)
0 głosów
odpowiedź 19 lutego 2017 przez Bartłomiej Łaski Mądrala (5,100 p.)

http://stackoverflow.com/questions/5750722/how-to-detect-modifier-key-states-in-wpf 5 minut szukania w google, powinno pomoc :)

Pozdro.

PS. Jak nie pomoze to pokaz te bledy i co zmastrowal MS.
PS2. Czesto trzeba dodac cos takiego jak 

btnMinWindow.AddHandler(FrameworkElement.MouseDownEvent, new MouseButtonEventHandler(btnMinWindow_Click), true);

 

komentarz 20 lutego 2017 przez dasad33 Użytkownik (710 p.)
No na przykład po takiej formule:

 public partial class MainWindow : Window
    {
        public MainWindow()
        {
            InitializeComponent();
            private void OnKeyDownHandler(object sender, KeyEventArgs e)
{
    if (e.Key == Key.Return)
    {
        textBlock1.Text = "You Entered: " + textBox1.Text;
    }
}
        }
    }
}

w Sekcji   InitializeComponent(); wykrywa bład jeżeli chodzi o średnik na końcu, nwm dalczego :/
komentarz 20 lutego 2017 przez dasad33 Użytkownik (710 p.)
A co do twojego przykładu niestety nie działa również, program ładnie się uruchamia jednak nic się nie dzieje po kliknięciu jakiegokolwiek shifta

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows;
using System.Windows.Controls;
using System.Windows.Data;
using System.Windows.Documents;
using System.Windows.Input;
using System.Windows.Media;
using System.Windows.Media.Imaging;
using System.Windows.Navigation;
using System.Windows.Shapes;

namespace WpfApplication7
{
    /// <summary>
    /// Interaction logic for MainWindow.xaml
    /// </summary>

    public partial class MainWindow : Window
    {
        public MainWindow()
        {

            InitializeComponent();

            if (Keyboard.IsKeyDown(Key.LeftShift) || Keyboard.IsKeyDown(Key.RightShift))
            {
                label.Content = "kliknales";
            }
        }
    }
}

 

XAML

 

<Window x:Class="WpfApplication7.MainWindow"
        xmlns="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation"
        xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
        Title="MainWindow" Height="350" Width="525">
    <Grid>
        <Label x:Name="label" Content="Label" HorizontalAlignment="Left" Margin="215,141,0,0" VerticalAlignment="Top" Width="125"/>

    </Grid>
</Window>

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 867 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez dasad33 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 448 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2019 w C# przez karol928 Początkujący (320 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 595 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2018 w C# przez MaxD1998 Początkujący (280 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...