• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zliczanie ilości folderów w folderze

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
567 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w PHP przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
zamknięte 19 lutego 2017 przez TheBan

Proszę was o podanie komendy w php, która zliczy mi ilość folderów znajdujących się w folderze. Szukałem takiej funkcji, ale znalazłem tylko takie co liczą ilość plików, ale nie liczą ilości folderów. Dziękuję za wszelką pomoc!

komentarz zamknięcia: najlepsza

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 19 lutego 2017 przez TheBan
 
Najlepsza
komentarz 19 lutego 2017 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
edycja 19 lutego 2017 przez TheBan

Po drobnym ulepszeniu zadziałało :) 

count(scandir($dir, 1));

 

komentarz 19 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Raczej nie. To zlicza Ci wszystko.

Musisz, jak w skrypcie Criss'a, przeprowadzić walidację czy dane „cuś” jest folderem i dopiero wtedy zwiększać ilość.

Jednakże kod Criss'a nie działa, przerobiłem go lekko:

$path = '/';
$dir_content = array_diff(scandir($path), ['.', '..']);
$count = 0;

foreach($dir_content as $dir)
{
   if(is_dir($path . $dir))
      $count++;
}
echo $count;

 

2
komentarz 19 lutego 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
<?php
$count = 0;
$files = new DirectoryIterator("/etc/");
foreach ($files as $fileInfo){
    if($fileInfo->isDir() && !$fileInfo->isDot()) ++$count;
}

echo iterator_count($files); // all files
echo "\n{$count}"; // only dirs

 

 

Oczywiście wszyscy zapominamy o generatorach i iteratorach, nie? ;)

 

+2 głosów
odpowiedź 19 lutego 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Coś w tym stylu:

$dir_content = array_diff(scandir("path"), ['.', '..']);
$count = 0;
foreach($dir_content as $dir)
{
   if(is_dir($dir))
      $count++;
}
echo $count;

 

komentarz 19 lutego 2017 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
Dzięki :)
komentarz 19 lutego 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Ah, faktycznie - is_dir powinien otrzymać pełną ścieżke do katalogu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 2,649 wizyt
pytanie zadane 7 września 2016 w Urządzenia mobilne przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2015 w C i C++ przez Oliwier Wolf Użytkownik (950 p.)

92,830 zapytań

141,771 odpowiedzi

320,817 komentarzy

62,159 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...