Witam! Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu z wykrywaniem słuchawek jako głośników.
Słuchawki mam podpięte do tylnego panelu płyty głównej i kontroler linuxowy wykrywa mi je jako głośniki nie jako słuchawki. Jest to o tyle wielki problem, że wykrywanie jako głośniki sprawia, że dźwięk jest częściowo skalowany do mono innymi słowy 20% (około) lewego głośnika idzie na prawy i na odwrót. Przez co dźwięk jest stonowany cichszy i po prostu nijaki.
Wcześniej maiłem podpięte słuchawki do przedniego panelu obudowy (lecz go uszkodziłem). Wtedy to kontroler wykrywał słuchawki jako słuchawki. Dzięki czemu dźwięk był na dużo większym poziomie niż jest teraz.
Podobny problem miałem z Windowsem, ale rozwiązałem ten problem całkiem szybko instalując kontroler realtek, który udostępnia opcje zmiany przesyłanego dźwięku na pożądany (w moim przypadku słuchawki).
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość ręcznego ustawienie w panelu przesyłania dźwięku na słuchawki? Na standardowym kontrolerze Windowsowskim i Linuxowym nie znalazłem takiej opcji, a jest to bardzo pożądana opcja dla mnie.