• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - Tablica między podstronami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
615 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w PHP przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Witam,

poświęciłem kilka godzin na znalezienie odpowiedzi, z powodu iż mi się nie udało pytanie dla was.

Załóżmy że na na podstronie pierwszej tworze sobie pętlą for tablicę

for($i=0;$i<10;$i++)
 { $tab[$i] = $i }

Jak przesłać ją na inną podstronę. Tablica tworzy się w formularzu.

Musze się przyznać, że PHP to nie jest język w którym jestem dobry. Niestety muszę to zrobić a nie wiem jak, próbowałem przeróżnych sposobów znalezionych na różnych forach bez skutku. :)
komentarz 17 lutego 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Możesz przybliżyć, co chcesz stworzyć? Dlaczego w jednym pliku (stronie) tworzysz zmienne i chcesz używaj je na drugiej? Dlaczego nie możesz jej utworzyć w drugim pliku (stronie)?
komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Ponieważ to od użytkownika zależy co jest w tych tablicach i od użytkownika zależy ich rozmiar. Potrzebuję przechwycić te dane aby wprowadzić je do bazy danych.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
wybrane 17 lutego 2017 przez kacperl95
 
Najlepsza
W wykonaniu zadania pomoże Ci mechanizm sesji https://www.w3schools.com/php/php_sessions.asp
komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Heh, pliki mają dobre rozszerzenia, skrypty PHP działają ale to nie. Zrobiłem nowe pliki i wszystko działa :O Dlaczego tak? Straciłem na to kilka godzin... :(
komentarz 18 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
lol, rotfl, hahaha

Z własnego doświadczenia wnioskuję, że edytowałeś inne pliki niż wyświetlałeś w przeglądarce :D Ale cieszę się, że problem rozwiązany, i zgodnie z myślą Slight Edge - dziękuję :D
komentarz 18 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Ja również, i mam jeszcze jedno pytanie :) Czy jest możliwość zrobienia tego samego używając zmiennej metodą POST???
komentarz 18 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
I nie :D Wyświetlałem pliki poprawne :D
1
komentarz 18 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
Tak, jest. serialize(), unserialize()
–1 głos
odpowiedź 17 lutego 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Spróbuj $_SESSION['$tab']; tylko wcześniej musisz dać (najlepiej na początku dokumentu) session_start(); i w dokumencie który odbiera dane też.
komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Próbowałem już kilka razy coś takiego :D i to chyba błąd zrobiłeś

$_SESSION['$tab']; <--- się piszę chyba bez dolara
komentarz 17 lutego 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Nie, $_SESSION z $ jest poprawne, a jeżeli chodzi o tablicę, to '$tab' jest jak najbardziej poprawne (Nie określiłeś, o którego Ci chodzi). O ile chodzi o tekst: $tab, bo do zmiennej to się nie dostaniemy, używając zmiennych w apostrofach. Wszystkie zmienne w PHP są poprzedzone $

komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Nie chodzi mi o $_SESSION tylko o '$tab'. Nie znam się zbytnio na sesyjnych ale nawet przy przyjmowaniu zmienych metodą POST pisze się $_POST['zmienna']; bez dolara przed nazwą zmiennej :)
komentarz 17 lutego 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

$_POST to nic innego jak tablica (array). Array przyjmuje klucze i wartości, a klucz to nie zmienna, dlatego też nie musi być poprzedzona $.

Tak jak napisałem, jeżeli chce wyciągnąć wartość tablicy o kluczu $tab (String) to może sobie tak napisać :) Jest to po prostu interpretowane jak zwykły tekst.

Można też wrzucić w miejsce klucza jakąś zmienną. Na przykład:

// $_POST['a'] = 'a';

$dawaj_wartosc_klucza = 'a';

echo $_POST[$dawaj_wartosc_klucza];
echo $_POST['$dawaj_wartosc_klucza'];

//=> a
//=> Undefined index: $dawaj_wartosc_klucza

W takim wypadku program nam wypisze 'a', ALE gdy włożymy tam apostrof to program nam będzie szukał klucza $dawaj_wartosc_klucza i jej nie znajdzie, bo takowa nie została zdefiniowana.

Podsumowując, @selfdrivers podał przykład, w którym nie używa zmiennej ($tab), a chce wyszukać taki klucz/wartość w $_SESSION

komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
To i tak nie działa :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2020 w PHP przez Rocket Gaduła (3,030 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 25 września 2021 w Python przez m.mate.m Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2020 w JavaScript przez Dziedzic Obywatel (1,180 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...