• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - Tablica między podstronami

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,551 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w PHP przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Witam,

poświęciłem kilka godzin na znalezienie odpowiedzi, z powodu iż mi się nie udało pytanie dla was.

Załóżmy że na na podstronie pierwszej tworze sobie pętlą for tablicę

for($i=0;$i<10;$i++)
 { $tab[$i] = $i }

Jak przesłać ją na inną podstronę. Tablica tworzy się w formularzu.

Musze się przyznać, że PHP to nie jest język w którym jestem dobry. Niestety muszę to zrobić a nie wiem jak, próbowałem przeróżnych sposobów znalezionych na różnych forach bez skutku. :)
komentarz 17 lutego 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Możesz przybliżyć, co chcesz stworzyć? Dlaczego w jednym pliku (stronie) tworzysz zmienne i chcesz używaj je na drugiej? Dlaczego nie możesz jej utworzyć w drugim pliku (stronie)?
komentarz 17 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Ponieważ to od użytkownika zależy co jest w tych tablicach i od użytkownika zależy ich rozmiar. Potrzebuję przechwycić te dane aby wprowadzić je do bazy danych.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
wybrane 17 lutego 2017 przez kacperl95

Najlepsza
W wykonaniu zadania pomoże Ci mechanizm sesji https://www.w3schools.com/php/php_sessions.asp
Heh, pliki mają dobre rozszerzenia, skrypty PHP działają ale to nie. Zrobiłem nowe pliki i wszystko działa :O Dlaczego tak? Straciłem na to kilka godzin... :(
komentarz 18 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
lol, rotfl, hahaha

Z własnego doświadczenia wnioskuję, że edytowałeś inne pliki niż wyświetlałeś w przeglądarce :D Ale cieszę się, że problem rozwiązany, i zgodnie z myślą Slight Edge - dziękuję :D
komentarz 18 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Ja również, i mam jeszcze jedno pytanie :) Czy jest możliwość zrobienia tego samego używając zmiennej metodą POST???
komentarz 18 lutego 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
I nie :D Wyświetlałem pliki poprawne :D
1
komentarz 18 lutego 2017 przez Gieram Sobie Użytkownik (640 p.)
Tak, jest. serialize(), unserialize()
–1 głos
odpowiedź 17 lutego 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Spróbuj $_SESSION['$tab']; tylko wcześniej musisz dać (najlepiej na początku dokumentu) session_start(); i w dokumencie który odbiera dane też.
Próbowałem już kilka razy coś takiego :D i to chyba błąd zrobiłeś

$_SESSION['$tab']; <--- się piszę chyba bez dolara

Nie, $_SESSION z $ jest poprawne, a jeżeli chodzi o tablicę, to '$tab' jest jak najbardziej poprawne (Nie określiłeś, o którego Ci chodzi). O ile chodzi o tekst: $tab, bo do zmiennej to się nie dostaniemy, używając zmiennych w apostrofach. Wszystkie zmienne w PHP są poprzedzone $

Nie chodzi mi o $_SESSION tylko o '$tab'. Nie znam się zbytnio na sesyjnych ale nawet przy przyjmowaniu zmienych metodą POST pisze się $_POST['zmienna']; bez dolara przed nazwą zmiennej :)

$_POST to nic innego jak tablica (array). Array przyjmuje klucze i wartości, a klucz to nie zmienna, dlatego też nie musi być poprzedzona $.

Tak jak napisałem, jeżeli chce wyciągnąć wartość tablicy o kluczu $tab (String) to może sobie tak napisać :) Jest to po prostu interpretowane jak zwykły tekst.

Można też wrzucić w miejsce klucza jakąś zmienną. Na przykład:

// $_POST['a'] = 'a';

$dawaj_wartosc_klucza = 'a';

echo $_POST[$dawaj_wartosc_klucza];
echo $_POST['$dawaj_wartosc_klucza'];

//=> a
//=> Undefined index: $dawaj_wartosc_klucza

W takim wypadku program nam wypisze 'a', ALE gdy włożymy tam apostrof to program nam będzie szukał klucza $dawaj_wartosc_klucza i jej nie znajdzie, bo takowa nie została zdefiniowana.

Podsumowując, @selfdrivers podał przykład, w którym nie używa zmiennej ($tab), a chce wyszukać taki klucz/wartość w $_SESSION

To i tak nie działa :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2020 w PHP przez Rocket Gaduła (3,030 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 25 września 2021 w Python przez m.mate.m Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 322 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2020 w JavaScript przez Dziedzic Obywatel (1,180 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...