• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak wczytywać linie od końca pliku tekstowego?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
480 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w C i C++ przez Seszele11 Początkujący (330 p.)
zamknięte 17 lutego 2017 przez Seszele11
Witam

Czy da się jakoś wczytywać linie od końca pliku tekstowego?

Robię coś w stylu ostatnie wpisy i potrzebuję 10 najnowszych linijek z pliku.
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 lutego 2017 przez .kassad Gaduła (3,420 p.)

Jeżeli linie mają stałą długość, możesz użyć seekg

komentarz 17 lutego 2017 przez Seszele11 Początkujący (330 p.)
Nie bardzo rozumiem jak z tego korzystać, mam przestawić pozycję odczytu na koniec a potem odejmować od tego liczbę znaków w jednej linii? Bo jak tak to nie działa :/
0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
To nie będzie zbyt optymalne i napewno mozesz zrobic to lepiej, ale mozesz zapisać wszystkie do tablicy i wziac 10 ostatnich.
komentarz 17 lutego 2017 przez Seszele11 Początkujący (330 p.)
Tylko że liczba linii za każdym razem się zmienia, bo zapisuje coś nowego przed każdym zamknięciem programu
1
komentarz 17 lutego 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
No to do std::vector...
komentarz 17 lutego 2017 przez Seszele11 Początkujący (330 p.)
Dzięki nie miałem o czymś taki pojęcia, teraz już działa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 75 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 308 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...