Witam wszystkich!
Umieszczałem już na pewnym forum podobny temat, ale zrezygnowałem z Ubuntu i po kilku miesiącach wróciłem (nie jestem pewien czy mogę podać link do innego forum).
Korzystałem wówczas ze środowiska Unity i problem wyglądał następująco:
,,Witam,
Kilkukrotnie próbowałem instalować sterowniki AMD na Ubuntu 16.04.1 ze środowiskiem graficznym Unity.
Za każdym razem po ponownym uruchomieniu systemu i zalogowaniu pojawia się mrugający ekran i nie ma bocznego i górnego paska.
Zauważyłem, że logując się do sesji xfce wszystko działało poza rozdzielczością (1280x720 zamiast 1920x1080).
Pobierałem sterowniki AMDGPU PRO na Ubuntu 16.04.
Po instalacji pojawił się komunikat o UEFI Secure Boot (2 razy, miesiąc temu więc nie pamiętam dokładnie, wybrałem opcję YES, dzisiaj NO i taki sam efekt).
Wie ktoś jak zainstalować bezbłędnie te sterowniki? Wiem, że nie są konieczne, ale chciałem wypróbować ich wydajność bo przy domyślnych sterownikach jest bardzo słaba.
Karta graficzna: Radeon R9 380X
Procesor: i5 3470
Płyta główna: ASUS H61M-K
Z góry dziękuję za pomoc!"
Uzyskałem informację, że: ,,w logu Xorg widać, że sterownik amdgpu nie może być załadowany z jakiegoś powodu... Ostatecznie żaden sterownik graficzny nie jest ładowany z sukcesem i włączane jest renderowanie programowe."
Nie mogłem kontynuować tego wątku i po kilku miesiącach wróciłem do Ubuntu.
Aktualnie korzystam ze środowiska graficznego GNOME i ponownie spróbowałem zainstalować wcześniej wspomniane sterowniki...
Instalacje wykonałem krok po kroku jak w instrukcji na stronie AMD, ale tym razem system w ogóle się nie uruchomił. Zamiast tego po włączeniu komputera i zbootowaniu Ubuntu pojawia się migający komunikat na czarnym tle:
,,/dev/sda5: recovering journal
/dev/sda5: clean, 254091/6111232 files, 2024102/24413952 blocks"
Na końcu dodam, że niestety aktualnie jestem zmuszony korzystać również z systemu Windows, więc Ubuntu zainstalowane jest obok Windows'a.
Z góry dziękuję za pomoc!