• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java. Problem z scanner.nextInt()

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,303 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w Java przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
edycja 17 lutego 2017 przez gab123

Witam, mam sobie taki programik :

@SuppressWarnings("resource")
        Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
int t = Integer.parseInt(odczyt.nextLine());
		
		for(;t>0;t--){
			
			int n = Integer.parseInt(odczyt.nextLine());
			
			for(int i = 0; i<n; i++){
				
				int liczba = odczyt.nextInt();
				
				System.out.println(liczba);
}
}

 

Wpisuje taki input :

3

5

1 2 3 4 5

I wszystko działa do momentu gdy wpisuje ostatnią piątke i klikam enter, w tedy pojawia mi się błąd :

Exception in thread "main" java.lang.NumberFormatException: For input string: ""
    at java.lang.NumberFormatException.forInputString(Unknown Source)
    at java.lang.Integer.parseInt(Unknown Source)
    at java.lang.Integer.parseInt(Unknown Source)
    at konskurs_pseudomatematyczny.Main.main(Main.java:20)

Wskazuje na tą linie :

			int n = Integer.parseInt(odczyt.nextLine());

Sprawdzałam jednak że jak się usunie zawartość drugiej pętli wszystko działa.

Z góry dziękuje za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 lutego 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
wybrane 17 lutego 2017 przez gab123
 
Najlepsza
Problem jest taki że nextInt() nie pobiera Ci z buffora znaku nowej lini. I gdy wywołujesz nextLine() scaner pobiera Ci właśnie ten znak nowej lini który nie może zostać sparsowany. Rozwiazaniem może być wstawienie miedzy 14 a 15 linijke pusty nextLine()
komentarz 17 lutego 2017 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Dziękuje.
0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Na pierwszy rzut oka wydaję się, że gdzieś pusty string jest przekazywany do parseInt i wyrzuca bład.
Zamień wszystkie:

Integer.parseInt(odczyt.nextLine());

na po prostu na 

odczyt.nextInt();

I nie powinno być problemów.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 805 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2018 w Java przez MarioB Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 755 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2019 w Java przez Metarinda Użytkownik (740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2018 w Java przez michaljbjj Początkujący (460 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...