• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

insert into z relacjami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)

Witam,
Mam taki kod html:

<form action="akcja/add_order.php" method="post">
	<select name="zamowienie_imie">
		<option value=''>imiona</option>
		<option value='Jan'>Jan</option>
		<option value='Stanisław'>Stanisław</option>
		<option value='Anna'>Anna</option>
		<option value='Katarzyna'>Katarzyna</option>
		<option value='Asia'>Asia</option>				
	</select>
	<select name="zamowienie_ksiazka">
		<option value=''>książki</option>
		<option value='fantasy'>fantasy</option>
		<option value='horror'>horror</option>
		<option value='dramat'>dramat</option>
		<option value='fantastyka'>fantastyka</option>
		<option value='naukowa'>naukowa</option>				
	</select>
	<input type="submit" name="zamawianie_przycisk" value="zamów" />
</form>

A tutaj baza: http://screenshot.sh/ov1qbsP0N6PQM, http://screenshot.sh/m7R8puXTJz3AM, http://screenshot.sh/n7TnS9ENgbxwU

I teraz pytanie do was: Jak skonstruować zapytanie do bazy, żeby w rekordzie id_imie było id z tabeli imiona, a nie napis z formularza i tak samo z książką?

Z góry dzięki za odpowiedź

komentarz 16 lutego 2017 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
mam tylko jedno zdjęcie - ale nie zadziała select cośtam WHERE id_imie = id?
komentarz 16 lutego 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Tutaj są pozostałe zdjęcia. Przecinki zostały uznane jako część linków

http://screenshot.sh/ov1qbsP0N6PQM

http://screenshot.sh/m7R8puXTJz3AM

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Opcje select'a musisz wyświetlić pętlą z danymi z bazy danych.
komentarz 16 lutego 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Ale... nie chodzi mi o SELECT tylko o INSERT INTO. Chyba napisałem dobrze, nieprawdaż?

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez Dar3Q Obywatel (1,200 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 551 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w PHP przez kuba1414 Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...