• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Po kliknieciu na przycisk wyswietla się okno dialogowe, jak zrobić?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,253 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w JavaScript przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
zamknięte 17 lutego 2017 przez Vorex444
W jakis sposób zrobić okno dialogowe, które można wyłączyć "X" na górze tego dialogu,

chciałbym aby po kliknieciu na button wyswietlilo sie takie okno dialogowe, mam już przycisk. Brakuje mi tylko wiedzy jak zrobić takie okno dialogowe, nie chce stosować "alerta".
komentarz zamknięcia: Problem rozwiazany.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 lutego 2017 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
wybrane 17 lutego 2017 przez Vorex444
 
Najlepsza
+1 głos
odpowiedź 16 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Albo można tak:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<title></title>
	<meta charset="utf-8">
	<style>
		body {
			text-align: justify;
		}
		#okno {
			
			height: 100%;
			width: 100%;
			top: 0;
			left: 0;
			position: fixed;
			background-color: rgba(0, 0, 0, 0.9);
		}
		
		#ukryjOkno {
			position: absolute;
			top: 10px;
			right: 10px;
			cursor: pointer;
		}
		
		.tresc {
			max-width: 800px;
			min-height: 200px;
			margin: 10px auto;
			padding: 10px;
			border: 1px solid red;
			background-color: lightgrey;
			position: relative;
		}

		
	</style>
  
</head>
<body>
	<button id="przycisk" type="button" class="">Przycisk</button>
			
		<h1>Czym jest Lorem Ipsum?</h1>

		<p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker
		Do czego tego użyć?</p>

		<p>Ogólnie znana teza głosi, iż użytkownika może rozpraszać zrozumiała zawartość strony, kiedy ten chce zobaczyć sam jej wygląd. Jedną z mocnych stron używania Lorem Ipsum jest to, że ma wiele różnych „kombinacji” zdań, słów i akapitów, w przeciwieństwie do zwykłego: „tekst, tekst, tekst”, sprawiającego, że wygląda to „zbyt czytelnie” po polsku. Wielu webmasterów i designerów używa Lorem Ipsum jako domyślnego modelu tekstu i wpisanie w internetowej wyszukiwarce ‘lorem ipsum’ spowoduje znalezienie bardzo wielu stron, które wciąż są w budowie. Wiele wersji tekstu ewoluowało i zmieniało się przez lata, czasem przez przypadek, czasem specjalnie (humorystyczne wstawki itd).</p>

		<h3>Skąd się to wzięło?</h3>

		<p>W przeciwieństwie do rozpowszechnionych opinii, Lorem Ipsum nie jest tylko przypadkowym tekstem. Ma ono korzenie w klasycznej łacińskiej literaturze z 45 roku przed Chrystusem, czyli ponad 2000 lat temu! Richard McClintock, wykładowca łaciny na uniwersytecie Hampden-Sydney w Virginii, przyjrzał się uważniej jednemu z najbardziej niejasnych słów w Lorem Ipsum – consectetur – i po wielu poszukiwaniach odnalazł niezaprzeczalne źródło: Lorem Ipsum pochodzi z fragmentów (1.10.32 i 1.10.33) „de Finibus Bonorum et Malorum”, czyli „O granicy dobra i zła”, napisanej właśnie w 45 p.n.e. przez Cycerona. Jest to bardzo popularna w czasach renesansu rozprawa na temat etyki. Pierwszy wiersz Lorem Ipsum, „Lorem ipsum dolor sit amet...” pochodzi właśnie z sekcji 1.10.32.</p>

		<p>Standardowy blok Lorem Ipsum, używany od XV wieku, jest odtworzony niżej dla zainteresowanych. Fragmenty 1.10.32 i 1.10.33 z „de Finibus Bonorum et Malorum” Cycerona, są odtworzone w dokładnej, oryginalnej formie, wraz z angielskimi tłumaczeniami H. Rackhama z 1914 roku.</p>
		
		<strong>Skąd to wziąć?</strong>

		<p>Jest dostępnych wiele różnych wersji Lorem Ipsum, ale większość zmieniła się pod wpływem dodanego humoru czy przypadkowych słów, które nawet w najmniejszym stopniu nie przypominają istniejących. Jeśli masz zamiar użyć fragmentu Lorem Ipsum, lepiej mieć pewność, że nie ma niczego „dziwnego” w środku tekstu. Wszystkie Internetowe generatory Lorem Ipsum mają tendencje do kopiowania już istniejących bloków, co czyni nasz pierwszym prawdziwym generatorem w Internecie. Używamy zawierającego ponad 200 łacińskich słów słownika, w kontekście wielu znanych sentencji, by wygenerować tekst wyglądający odpowiednio. To wszystko czyni „nasz” Lorem Ipsum wolnym od powtórzeń, humorystycznych wstawek czy niecharakterystycznych słów.</p>
			
	<div id="okno" class="ukryty" style="display: none;">
		<div class="tresc">
			<span id="ukryjOkno">X</span>
			
			<h3>Czym jest Lorem Ipsum?</h3>

			<p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker</p>
			
			<p><strong>Do czego tego użyć?</strong></p>

			<p>Ogólnie znana teza głosi, iż użytkownika może rozpraszać zrozumiała zawartość strony, kiedy ten chce zobaczyć sam jej wygląd. Jedną z mocnych stron używania Lorem Ipsum jest to, że ma wiele różnych „kombinacji” zdań, słów i akapitów, w przeciwieństwie do zwykłego: „tekst, tekst, tekst”, sprawiającego, że wygląda to „zbyt czytelnie” po polsku. Wielu webmasterów i designerów używa Lorem Ipsum jako domyślnego modelu tekstu i wpisanie w internetowej wyszukiwarce ‘lorem ipsum’ spowoduje znalezienie bardzo wielu stron, które wciąż są w budowie. Wiele wersji tekstu ewoluowało i zmieniało się przez lata, czasem przez przypadek, czasem specjalnie (humorystyczne wstawki itd).</p>
		</div>
	</div>
	
	<script>
		document.getElementById('przycisk').addEventListener('click', function(){
			document.getElementById('okno').style.display = 'block';
		});
		document.getElementById('ukryjOkno').addEventListener('click', function(){
			document.getElementById('okno').style.display = 'none';
		});
	</script>
</body>
</html>

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,423 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w HTML i CSS przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,222 wizyt
pytanie zadane 26 września 2017 w JavaScript przez Justyna Obywatel (1,210 p.)
+2 głosów
8 odpowiedzi 2,440 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...