• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyciągnąc klucz z zagnieżdzonej tablicy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
142 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2017 w PHP przez mordimer Mądrala (5,720 p.)

Witam mam takie pytanie ...

mam taką tablice  w PHP

$linki = [
      'jeden' => 'jestem-pierwszy-link',
      'dwa' => 'jestem-drugi-link',
      'trzy' => 'jestem-trzeci-link'
 ];

wiadomo o co chodzi ..tworze adresy url po drodze zamieniam adres jeden.php na jestem-pierwszy link ... W pewnym momencie potrzebuje pobrać adres url z przegladarki np "jestem-pierwszy-link" i sprawdzić ... jesli to ten klucz z tablicy to wyswietlić ten klucz  "jeden" ma ktos pomysł jak to zrobić ?

komentarz 15 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

wiadomo o co chodzi

Waaait... Czyli ta tablica to Twój routing?

komentarz 15 lutego 2017 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
przeniesione 15 lutego 2017 przez HaKIM
nie do końca ale na przykładzie tego najłatwiej mi było przedstawić o co  mi chodzi :]
komentarz 15 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Oke... Do czego będzie to służyć? Jaki jest cel skryptu? Może znajdzie się lepsze rozwiazązanie.
komentarz 15 lutego 2017 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
adres ma taka samą wartość jak ten klucz w tablicy a do bazy zapisuję pewne pole o nazwie tego klucza który chcę wyciągnąć np jeden ... i wchodząc na konkretna podstronę chcę wyciągnąć jakoś ten klucz ...
komentarz 15 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dodajesz po prostu do widoku, w kontrolerze, dane wyciągnięte z modelu przy pomocy odpowiedniego zapytania SQL. O ile Twoja architektura to MVC.

Będzie to wtedy zgodne z zasadą hollywood, zgodną z OOP.

Taki na szybko pomysł.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2017 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
Nie jest to żaden skomplikowany projekt bardziej rozkminianie czy jest coś takiego możliwe czy nie a chodziło  mi o coś takiego:

<?php
$linki = [
      'jeden' => 'jestem-pierwszy-link',
      'dwa' => 'jestem-drugi-link',
      'trzy' => 'jestem-trzeci-link'
 ];

$search='jestem-trzeci-link';

for ($i = 0; $i <  count($linki); $i++) {
    $key=key($linki);
    $val=$linki[$key];

    if ($val == $search) {
        echo $key;
    }

    next($linki);
}

 ?>

 

Niech zostanie dla potomnych może sie komuś przyda :]
komentarz 15 lutego 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Może lepiej nie zostawiaj, co? :) Bo to bardzo brzydki skrypt.. :)

https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/czesc-i/tablice.html

Czytaj mocno.
0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
<?php

foreach($yourArray as $key => $value) {
//key to klucz w tablicy, value wartość 
} 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 220 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2015 w C i C++ przez dixtel Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 935 wizyt
pytanie zadane 15 września 2017 w PHP przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...