• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obracanie obiektów - cSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,994 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2017 w HTML i CSS przez niezalogowany
witam, mam pewne pytanie.
otóż mam tak zbudowany html

 

<div class="klasa1">
  <p>Jakis tekst</p>
</div>

i teraz tak za pomocą transform robie sobie lsutrzane odbicie dla klasa1
                transform: scaleY(-1) rotate(180deg) translate(0px, 0px) skew(0deg, 0deg)
jednakże otrzymuje także efekt nie porządany w postaci obróconego tekstu
zaradziłem temu dodając taki sam transform do elementu <p>

Pytanie moej brzmi czy jest jakis inny, prostszy sposób aby zrobić to samo?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2017 przez solski Użytkownik (720 p.)
Najlepiej stworzyć nową klasę. Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć tym zabiegiem. Domyślam się, że chodzi o coś w rodzaju paginacji na zasadzie <Previous Next> gdzie < i > to np. divy o klasie klasa1, które w tle mają jakąś strzałkę. Jeżeli możesz to opisz dokładniej problem.
komentarz 15 lutego 2017 przez niezalogowany
Nie, po prostu w ramach ćwiczeń koduje sobie layout, który ma na stronie dwa boxy wykonane w photoshopie.
Różniasię tylko tym że są inaczej obrócone dlatego zamiast wycinać kolejnego borazka i dodawać go jako nowy zrobiłem sobie klase dla tego boxa i obróciłem go tak aby otrzymac taki sam efekt jak w photoshopie.
komentarz 15 lutego 2017 przez solski Użytkownik (720 p.)
Hmmm, a gdybyś w css wrzucił sobie .klasa1:nth-of-type(2) i odbił jedynie tło?

Tu jest przykład podobnego zabiegu: https://www.sitepoint.com/css3-transform-background-image/
komentarz 15 lutego 2017 przez niezalogowany
hmm ale ja wiem jak obracać elementy, chciałbym jedynie zrobić tak aby nie obracała sie cała zawartosć
komentarz 15 lutego 2017 przez solski Użytkownik (720 p.)
Dlatego napisałem o obracaniu jedynie tła, a nie całego diva. W linku pod nagłówkiem "Transforming the background only" masz podany przykład jak można to zrobić.
komentarz 15 lutego 2017 przez niezalogowany
Sposób jest dobry lecz ma kilka wad, tak czy inaczej bardzo dziekuje za odpowiedź i Twój czas.
0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)

Zamiast bezpośrednio do znacznika p możesz posłużyć się selektorem dziecka (nie zawsze musi to być akurat znacznik p wewnątrz transformowanego diva):

.klasa1, .klasa1 > * {
  transform: scaleY(-1) rotate(180deg) translate(0px, 0px) skew(0deg, 0deg);
}

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 84 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez radzio31 Nowicjusz (240 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w C i C++ przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 786 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w C i C++ przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...