• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć ?

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
657 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sniadek Nowicjusz (160 p.)
Witam serdecznie.Mam 15 lat i jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum.Po wakacjach idę do technikum informatycznego , mam do was pytanie.Zacząłem się interesować programowaniem i tworzeniem stron , bardzo chciałbym zacząć z którymś z nich ale nie mam pojęcia od czego najlepiej najpierw się zabrać.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

11 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 maja 2015 przez keresmi Użytkownik (770 p.)
Moim zdaniem powinieneś zacząć od nauki C++. Jeśli zrozumiesz podstawy i podejście obiektowe łatwiej Ci będzie później oswoić się z innymi językami jak np. PHP do tworzenia stron.
+1 głos
odpowiedź 23 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Jest kilka szkół, tak jak napisał kolega wyżej - od C++

  • Albo od Pythona (ostatnio zasłyszane)
  • Albo ciekawa alternatywa - ucz się tego języka, którego chcesz się nauczyć.
+1 głos
odpowiedź 28 maja 2015 przez niezalogowany
Zgadzam się, że warto " (...) ucz się tego języka, którego chcesz się nauczyć.". Ja, dziesięć lat temu, będąc od Ciebie młodszym z rok, dwa lata zaczynałem swoją przygodę z programowaniem po prostu poprzez robienie programów czy stronek podobnych do tych, które widziałem w Internecie. W ten sposób nauka szła mi łatwo i przyjemnie bo po prostu lubiłem to robić. Oczywiście było w tym sporo chaosu, bo uczyłem się najróżniejszych rzeczy, ale na pewno było w tym masa zabawy :)
+1 głos
odpowiedź 28 maja 2015 przez niezalogowany
Ja ci polecam C++ na początek, zacznij go u Mr. Zet ;) Jeśli ogarniesz C++, to zrozumiesz każdy inny język. Masz jeszcze ok. 5 miesięcy żeby się go nauczyć, zanim pójdziesz do technikum. Ja zacząłem ogólnie programować jak zaczynałem 2. gimnazjum, zaraz ją kończę ;) C++ to był drugi pożądnie nauczony język (BAT się nie liczy :P), który ogarnąłem w całości (przelicznik na odcinki tutoriali Pana Zelenta) w ok. ... 3 miesiące? Coś koło tego, zacząłem w Nowy Rok, a skończyłem tak jak powiedziałem ;) Polecam ci C++ na początek, a jak skończysz videotutoriale u Mr. Zet, to kup sobie książke ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Miłej nauki życzę ;)
+1 głos
odpowiedź 29 maja 2015 przez niezalogowany
Guzik prawda... Jak chcesz robić strony, to rób strony, a nie C++. Zacznij od Front-end, bo to w sumie łatwy orzech do zgryzienia (HTML, CSS, JS). A jak to opanujesz, to zajmij się back-end (PHP, ASP.NET i nie wiem co tam jeszcze jest). Programowanie aplikacji internetowych to zupełnie inny rodzaj aplikacji niż desktop. C++ mógłby Ci tylko w głowie namotać, jeśli nie masz żadnego doświadczenia z programowaniem.
komentarz 29 maja 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Nom dokładnie tak. Programowania można się również nauczyć na innych językach, a nie ciągle C++
+1 głos
odpowiedź 31 maja 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Moim zdaniem naucz się html i css. W następnej kolejności naucz się c++. Wiem, że nie jest to język używany do programowania webowego, ale daje solidną podstawę do poznania js i php, gdyż te języki korzystają ze składni c++. Polecam Ci kursy Mirosława Zelenta na YouTube.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Zależy co chcesz robić. Na razie pewnie nie masz konkretnych projektów, więc radzę ci określić co chcesz zrobić i na tym opierać swoją naukę.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
C#, C++. HTML, CSS

to zależy.

Podaj więcej informacji abyśmy rozwinęli temat
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez Sniadek Nowicjusz (160 p.)
Myślę że zacznę od oglądania poradników z C++ u Pana Mirosława :)
0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
W sumie to nie ważne jaki jezyk wybierzesz, ważne abyś wytrwały był w nauce. Choć programowo w techniukm uczą C++ i Pascala ew. dodatkowy Javy. Przynajmniej tak było jak ja zdawałem teraz wiem, że jest troche inna forma tego egzaminu.
0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Cześć, jako, że chcesz zacząć tworzyć strony www proponuję na początek HTML, gdyż niedjednokrotnie, niezależnie od tego w jakim języku będziesz tworzył stronę zdarzy Ci się wracać do HTML. Następnie proponuję css,

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,725 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 541 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ares Obywatel (1,560 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,095 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...