• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobor technologii

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
122 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)
Witam,

planuje stworzyc program z wymyslonym przeze mnie "kalkulatorem", ktory bylby w stanie odczytywac i operowac na pewnych ustalonych wczesniej danych, a takze zapisywac wyniki i generowac pliki pdf i ewentualnie arkusze kalkulacyjne. Musialby tez miec panel admina i konta uzytkownikow. Dzialac by mual w sieci lokalnej. Tak wiec jest to troche ambitne, a biorac pod uwage ze znam tylko html, css i troche js, wydaje sie jeszcze trudniejsze. Nie ukrywam, ze najchetniej uzylbym do tego jak najwiecej js i jesli to mozliwe, nie tykal php.

Jakies podpowiedzi? A moze w ogole lepzy do tego bybly jakis mniej webowy jezyk? Z gory dzieki za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Crova

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Java lub C# istnieje API do pdf i plikow excel dla javy.
0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2017 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)

W JS możesz zrobić interface i ewentualnie przygotować dane wyjściowe, napewno nie konwersje/edycję plików. Od strony servera (edycji plików na dysku) polacam ci zapoznać się z językiem Perl. Perl ma ogrome archiwum w którym znajdziesz pewnie kod który rozwiąże pewnie wszystki problemy o których wspomniałeś: perlmaven.com.

komentarz 15 lutego 2017 przez crova Użytkownik (940 p.)
Zdaje się, że powstały jakieś adaptacje js pod backend. Lepiej się w to nie bawić?

Czy zamiast Perla, równie dobrze mógłbym użyć Ruby czy Pyhtona?

WIem, że może to troche żałosne pytania, ale jestem dosyć newbie i do tego samoukiem :)
komentarz 15 lutego 2017 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Js-node, ponoń przydatna, bardzo powolna technologia, nawet jej twórca, Ryan Dahl, ogłosił, że przechodzi na GO. Ruby czy Python, pewnie, możesz nawet użyć C czy Asemblera bo program nawet nie musi być przenośny skoro siedzi na serverze. Jeśli szukasz technologi do backend-u i frontend-u, polecam Scala-js.

Ale przeglądnąłeś chociaż to archimum Perla?
komentarz 15 lutego 2017 przez crova Użytkownik (940 p.)
Poczytałem właśnie trochę o Perlu i nie bardzo zachęcił mnie do nauki :/ Mówisz, że js się nie nadaje do edycji plików. A co z takimi bajerami jak np Electron?
komentarz 15 lutego 2017 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)

Sam nie używałem więc średnio się mogę wypowiedzieć. Jednak widzę, że przy pomocy Electron-a są budowane całkiem spore applikacje sieciowe. Więc, "go for it" jeśli ci odpowiada. Mnie też zainspirowałeś żeby coś w tym napisać :). A więc zaczynamy tutaj: electron.atom.io/docs/.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2019 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 130 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 117 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Nerqu Nowicjusz (120 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...