• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć back-end

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,347 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2017 w PHP przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Witam, od jakiegos czasu interaesuje się back-endem i wydaje mi się, że jesy to miejsce gdzie widzę siebie w przyszłości. Chciałbym się zapytać czy sam back-end jest opłacalny ? W sensie czy to ma jakikolwiek sens nauka samych technologii back-emdowych niw znając HTML'a i CSS? Nie za bardzo lubię układać interfejs graficzny, nie czuję się w tym dobrze w przeciwieństwie do samego kodowania gdzie rozwiązywanie problemów i glowienie się nad algorytmem sprawia mi przyjemność. Jeżeli ma to sens to zacząć od php czy może od node js ? Jeżeli od php to czy w samym phpie napisze jakiś program który nie będzie związany z webem czy RqcZej nie ? (Pytam bo mie wiem czy podczas nauki samego języka będę mógł tworzyć jakies swoje małe programy dla urozmaicenia) Wiem że w js będę mógł tworzyć takie rzeczy ponieważ moj znajomy w tym pisze i opowiadał mi o kilku swoich programach. Kolejną sprawą jest api rożnych portali, większość z nich jest napisana w js, czy byłoby problemem przełożenie tego jakos na php ?

 

Wypunktuję jeszcze pytania

1.Czy nauka back-Endu bez znajomosci front ma sens ?

2. Lepiej zacząć od php czy node js ?

3.Czy w php mogę napisać zwykły program, który nie będzie związany z webem ?

4. Czy jesy problem przełożyć w jakiś sposób api rożnych portali z js na php?
komentarz 14 lutego 2017 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Czy moze zacząć od jeszcze innego języka? Python albo ruby?

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 14 lutego 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Moim zdaniem warto zacząć od Pythona. Język uniwersalny, od analizy danych przez desktopowe programy po back-end. Nauka idzie szybko i przyjemnie.
komentarz 14 lutego 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
P.S. Zapomniałem dodać, że w pythonie można też pisać soft do robotyki.
komentarz 14 lutego 2017 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Czy python ma takie same możliwości back-endowe co php ? Czy ma może jakieś ograniczenia? Nie chciałbym czegoś co teoretycznie działa ale w praktyce jest trochę gorzej jak np xamarin na ios. Niby działa i można w nim tworzyć aplikacje ale tyle z tym problemu, że nie warto tracić czasu. Jak wtedy wygląda sprawa wpisywania pythona w kod html ? Tak jak w php wystarczy jeżeli dobrze pamiętam wpisać "?php" i można wpisać kod (wiem że nie powinno się tego robić ale wolę zapytać). Sprawa z MySQL wydaje mi się podobna i żadnych problemów być nie powinno(jeżeli się mylę to mnie popraw), a jeżeli chodzi o api, czy jeżeli np. fb ma api od messengera to czy można przełożyć takie coś na pythona i napisać np. jakiegoś prostego bota czy nie za bardzo?  O programy w pythonie pytać nie będę bo tworzyć je można, natomiast jak wygląda sprawa na komputerze z macOS? Czy będę mógł pisać w nim w wolych chwilach jakieś programy konsolowe dla powtórek? Jeżeli w node.js da się tworzyć strony które umożliwiają obustronne rozpoczynanie komunikacji(jeżeli dobrze to zrozumiałem z odcinka zelenta) miedzy serwerem a klientem które można wykorzystać np. w chatcie online to czy w pythonie również byłaby taka możliwość? Przepraszam cię za ilość pytań i jednocześnie proszę żebyś na nie odpowiedział, jest to dla mnie ważna rzecz ponieważ chcę się uczyć czegoś co mnie interesuje i dokonać wyboru świadomie, wiedząc jakie dany język ma plus i minus, ograniczenia i możliwości.
komentarz 14 lutego 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Django dla Pythona ma wręcz ogromne możliwości Backendowe.
komentarz 14 lutego 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)

YT został napisany w Pythonie, teraz jedynie coś kombinują z językiem Go (o ile dobrze pamiętam). Przykład wskazuję, że ma ogromne możliwości.

Z pisaniem konsolowych programów problemów nie ma. Na linuxie Python jest domyślnie zainstalowany co prawda zazwyczaj w wersji 2.x ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby instalować wersję 3,x. Na Windowsie też nie ma problemów. MacOS'a nie posiadam ale google powiadają, że działa bezproblemowo.

Api do fb też da rade zrobić.

Odnośnie czatu chodziło o komunikację klient-serwer. Najlepiej zobaczyć na przykładzie https://www.youtube.com/watch?v=VMbk_7jkS_4

komentarz 14 lutego 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Co do nauki Pythona lepiej uczyć się wersji 3,x.
+1 głos
odpowiedź 14 lutego 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
edycja 14 lutego 2017 przez Vickul
Witam.

Sam zaczynałem naukę programowania od PHP i nie żałuje tego. Według mnie język PHP nie straci aż tak szybko na popularności i jest mnóstwo ofert pracy. PHP jest bardzo przystępnym językiem dla początkujących. Jeśli się nauczysz PHP to łatwo się potem przenieść na inny język. Podstawy wszędzie są podobne. Dobrze jest się nauczyć programowania obiektowego w PHP pomoże Ci to nawet w innych językach. Poczytaj też o dostępnych frameworkach dzięki nim możesz już fajne aplikacje pisać.A i PHP często idzie w parze z bazą danych MySQL lub jakąś inną typu PostgreSQL. Jeśli chodzi o HTML i CSS dobrze znać chociaż podstawy. Bo jak zbudujesz formularz bez html? Bez podstawowej wiedzy tych języków może być Ci ciężko.
komentarz 14 lutego 2017 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Co do programowania obiektowego to znam je z innych języków takich jak c++ (tylko w teorii ale znam) oraz swift(w praktcye). Od jakiegoś czasu piszę aplikacje na ios a wcześniej pisałem przez jakiś czas w c++ (skończyłem kursy zelenta, symfonię c++ oraz zacząłem uczyć się qt) więc programowanie nie jest mi obce, czy w php będę mógł stworzyć jakiś zwykły program konsolowy czy nie za bardzo? Zależy mi na tym gdyż podczas nauki z różnych kursów, książek etc. lubię pisać jakieś własne programy, które usystematyzują moją wiedzę. Chyba że takie rzeczy będę po prostu robił na stronie internetowej (takiej bez wyglądu, białe tło i potrzebne do skryptu rzeczy jak pole tekstowe itp.) tylko tutaj będę musiał podszkolić się z htmla ponieważ narazie wiem tylko, że strona składa się z head i body, że obszare te zaczyna się <> a kończy <\>. Jak to wygląda jeżeli chodzi a jakieś api ? Jeżeli dla przykładu mamy api fb do pisania wiadomości czy mógłbym to jakoś przełożyć na php i napisać bot czy coś w tym stylu ? Czy jest to język w którym można stworzyć takie programy czy jest on stricte do zarządzania logiką strony?
komentarz 14 lutego 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Niestety PHP nie został do tego stworzony aby pisać aplikacje konsolowe. Raczej jest on stworzony do "logiki strony". Tu w Dokumentacji masz świetnie opisane jego możliwości. PHP ma mnóstwo bibliotek, które rozszerzają jego możliwości.

+1 głos
odpowiedź 14 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
1. Po części tak. Trzeba jednak znać chociaż podstawy HTML, bo w zasadzie to na tym bazują strony webowe. Do tego przyda się znajomość Ajax (a co za tym idzie, nieco JS), jeśli chcesz tworzyć dynamiczne aplikacje webowe. CSS nie jest tak istotny w tym przypadku.

2. Moim zdaniem PHP jest bardzo dobrym językiem back-endowym na początek. Potem sam zdecydujesz, czy chcesz dalej iść w tym kierunku i uczyć się jakichś frameworków, czy przenieść się np. na Pythona albo Ruby. Jeśli to drugie, to na pewno po nauce PHP zrobisz to bez żadnych trudności.

3. Można przy użyciu odpowiednich rozszerzeń jak np. GTK, aczkolwiek ten język nie do tego służy. Jeśli zależy Ci na back-endzie i aplikacjach wykonywalnych może lepiej zainteresować się np. Pythonem. Albo nauczyć się dwóch języków, co może okazać się nawet lepszą opcją.
komentarz 14 lutego 2017 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Czy jest to przyjemny do pisania i nauki język?
komentarz 15 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
PHP tak, js gorzej, ja się do czystego przemóc no nie mogę.. w jquery trochę lepiej to wygląda, ale w głównej mierze i tak korzystam z ajaxa.
komentarz 15 lutego 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
W jQuery wygląda lepiej, bo nie wygląda jak JS :|

To już po prostu zależy od gustów. Ja np nie umiem przetrawić składni Pythona.
komentarz 15 lutego 2017 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
W takim razie wybieram między php a pythonem, python kusi swoją uniwersalnością a php jednak jest stworzone do webu. Jak myślicie który będzie lepszy ?
komentarz 15 lutego 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Możesz podejść do tematu jeszcze w inny sposób i wybrać Jave albo C#

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,778 wizyt
–1 głos
3 odpowiedzi 3,113 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,789 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...