• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu obok windowsa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
922 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Jakub Skop Nowicjusz (120 p.)
Siema mam dziwny problem na domowym laptopie chciałem postawić ubuntu obok windowsa 8.1 ale jak wkładam pendriva z systemem (pendrive jest w porządku bo działa na innym kompie) odpala mi sie windows tak jakby wgl nie widział linuksa. W biosie ustawiłem kolejność bootowania nagrywałem rufusem, unetbootin i universal usb installer i efekt jest taki sam. Ma ktoś pomysł co to może być? Laptop samsung new series 9 z dyskiem ssd.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 lutego 2017 przez niezalogowany
W BIOS:

Wyłącz Fast BIOS Mode

Wyłącz SecureBoot (o ile jest)

Ustaw pendrive na pierwsze urządzenie bootujące.
komentarz 15 lutego 2017 przez Jakub Skop Nowicjusz (120 p.)
Fast BIOS Mode pomogło dzięki!
komentarz 15 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Należy się yes

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

Może spróbuj zainstalować Ubuntu przez Wubi, dzięki temu możesz to zrobić z poziomu Windowsa. Potem, gdyby przy bootowaniu były jakieś problemy, wyłącz w BIOSie secure boot i odpal legacy mode. 

komentarz 13 lutego 2017 przez Jakub Skop Nowicjusz (120 p.)
Wubi nie może pobrać jakiegoś metalinku z iso. Sprawdzę bios jeszcze raz może zadziała.
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
Spróbuj jak się będzie odpalał komp wejść klawiszem do menu bootowania (nie do BIOS), prawdopodobnie jest pod F12
komentarz 14 lutego 2017 przez Jakub Skop Nowicjusz (120 p.)
Nie widzi tam pendriva z systemem
0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Bootowalnego pendrive'a zrobiłeś w systemie plików NTFS?
komentarz 15 lutego 2017 przez Jakub Skop Nowicjusz (120 p.)
Tak

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 2,841 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,055 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 10,449 wizyt

92,970 zapytań

141,936 odpowiedzi

321,171 komentarzy

62,300 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...