• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka ścieżka edukacji dla programisty?

+1 głos
1,377 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maksbu23 Użytkownik (730 p.)
Witam! Jestem w 3 gimnazjum więc już za nie długo będę musiał podjąć decyzję o dalszym kierunku mojej edukacji. W przyszłości chciałbym zostać programistą lub kimś związanym z tym tematem. Moje pytanie brzmi co zrobić? Iść do liceum np. na mat-fiza czy jednak technikum i kierunek technik - informatyk? Lubię uczyć się fizyki (startuję w konkursie kuratoryjnym, z nie małym sukcesem) więc szczerze mówiąc bardziej odpowiadałoby mi liceum. Ponadto chciałbym również udać się na studia. W domu, w wolnym czasie uczę się programować, na razie w języku C++, ale znam również podstawy np. HTML i chcę uczyć się również PHP.

1 odpowiedź

+6 głosów
odpowiedź 11 lutego 2017 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
W twoim przypadku to technikum będzie tylko rokiem starty czasu- jeżeli szybko przyswajasz wiedzę liceum będzie szybszym i znacznie wydajniejszym rozwiązaniem. Nie oszukujmy się- w technikum nauczysz się tyle tej ,,informatyki"  ile byłbyś w stanie sam ogarnąć w 3 tygodnie.

Problemem na twojej drodze do szczęścia będzie matematyka i angielski, bo matury z tych właśnie przedmiotów są głównie liczone na studia informatyczne (jeżeli masz plan tam pójść). Osobiście mieszkam w województwie małopolskim i aby się dostać na informatykę na AGH trzeba mieć ponad 900/1000 możliwych punktów- łatwo możesz obliczyć jak dobrze trzeba napisać te maturki, a uwierz że nie są w cale takie proste.

Także moim zdaniem wybierz liceum, kup zbiory Kiełbasy i inne i od początku ćwicz już na ostro te zadania, bo te trzy lata to wbrew pozorom bardzo mało czasu jak na przygotowanie się do takiej matury.

Powodzenia!

Podobne pytania

+4 głosów
5 odpowiedzi 3,185 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,496 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,340 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Szymon hciećwiedzieć Początkujący (330 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,289 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...