• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chciałbym zacząć przygodę z IT, ale nie wiem od czego.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,725 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rok_weiler Nowicjusz (120 p.)
Prosto z mostu powiem, że kończę (prawie) studia inżynierskie z kierunku pokrewnego do chemii i jestem tym zmęczony, a perspektyw dobrej pracy jak nie było tak nie widzę. Jeszcze przed pójsciem na studia często męczyłem coś z branży IT (hobbystycznie). Nie zawsze wychodziło, ale sprawiało więlką satysfakcję i niektórzy powtarzają, że prawdopodobnie mam do tego smykałkę. Teraz kiedy juz zblizam sie do końca studiów mam ochotę powrócić do IT lecz nie potrafię znaleźć tej odpowiedniej ścieżki - po pierwsze już od dawna nie siedzę w światku informatyki, a po drugie wszelkie moje wcześniejsze umiejętności zostały zapomniane. Dodatkowo nie potrafię sie zdecydować czym chciałbym się zająć (zarobki nie są istotne, nawet z inż. po moich studiach jest wielce prawdopodobne, że pensja będzie wynosic maks 5 tys. brutto nawet z 10 letnim doświadczeniem), a wybór jest ogromny. Wielu poleca naukę Pythona, niektórzy znajomi powiedzieli, że mogę spróbować w HTML i CSS (którymi tak na prawdę rzygam). Pamietam jak dawno dawno temu najlepiej bawiłem się z Apache, bazami danych, stawianiem małych serwerków dla znajomych (do jakiej gry to nie zdradzę) tylko nie wiem jak nazwać tą gałąć - PHP i MySQL? Niestety, ale już dawno temu zapomniałem całej terminologii związanej z IT.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 lutego 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Jeśli podobało Ci się stawianie serwerów, to może powinieneś w to brnąć. Sieci komputerowe, zarządzanie serwerami. Kup sobie jakiegoś VPS'a i działaj. Podstawa, to topologie sieci i obsługa linuxa. Możesz tam postawić jakiegoś apache'a, serwer bazy danych itd. Jest taki gość o ksywce unknow, możesz go znaleźć na YT, ma kilka filmów na ten temat.
–7 głosów
odpowiedź 9 lutego 2017 przez MarcinBerlin Początkujący (360 p.)
Po pierwsze spiesz się powoli, bo życie to maraton, a nie sprint ;)

Najpierw zadaj sobie pytanie w jakiej gałęzi IT chcesz pracować? Ważne jest czy chcesz "klepać" kod, czy może wolisz więcej myśleć, a mniej pisać? W matematyce, finansach, etc będziesz więcej myślał niż pisał. W HTML, CSS, MySQL masz pełno dłubania.

Pytanie, czy chcesz awansować i np. zostać Inżynierem Oprogramowania? Wtedy tylko siedzisz i myślisz (później malujesz figury płaskie), ale potrzebujesz solidnej podstawy z nauk humanistycznych (filozofia, psychologia, coaching, etc.), ponieważ możesz spotykać się z klientami i będziesz musiał lepiej od nich zrozumieć, czego potrzebują (ludzie w większości przypadków nie wiedza czego potrzebują, ponieważ kierują się zasłyszanym wyobrażeniem).

Żeby poznać czym jest programowanie, to powinieneś posiedzieć przy C++, a później JAVIE. Na początku dużo nauki- tak 5-6 h dziennie, później wylądujesz na "taśmie F.Forda XXI wieku", czyli będziesz klepał prawie ciągle to samo, aby poznać dokładnie narzedzie, którego póżniej będziesz mógł używać do bardziej zaszczytnych celów.

Odnośnie PHP i MySQL; dużo pisania. Praca raczej łatwa.

Ważnym pytaniem jest, czy chcesz podróżować? Jeżeli nie, to np SAP odpada, bo jak awansujesz, to nie będziesz potrzebował mieszkania, ani samochodu, tylko dwie walizki (miałem rozmowę z uroczą Panią z HR SAP-a, która bardzo chciała mnie nauczyć SAP-a ;). Plusem sa ogromne zarobki, jeżeli jesteś na prawdę dobry.

Ogólnie podejdź holistycznie do problemu i zapytaj siebie jaki masz typ osobowości?

Jako introwertyk trudno będzie Ci awansować na stanowiska, gdzie ważne są umiejętności "sprzedażowe" (prezes, opiekun klienta, menedżer),a le świetnie się sprawdzisz jako twórca sterowników do mikroprocesorów ;)

Ogólnie temat rzeka.

Bardzo ważne jest również, czy w danej pracy będziesz czuł spełnienie od strony socjologicznej, tzn, czy to co robisz uważasz za przydatne ludziom.

 

Reasumując, bo już trochę się ściemnia; dowiedz się czego chcesz, lepiej poznaj siebie i później szukaj drogi. W drugą stronę raczej kiepsko działa ;)

Pozdrawiam,

Marcin
3
komentarz 10 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dużo tekstu a w tym 95% bredni... nie pisz więcej...
komentarz 10 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To samo co przedmówca. Ne bierz tego komentarza za wiarygodne źródło, jest płytkie jak kałuża.
komentarz 10 lutego 2017 przez MarcinBerlin Początkujący (360 p.)
a co dokładnie? :)
komentarz 10 lutego 2017 przez MarcinBerlin Początkujący (360 p.)
Pozwólcie, że będę używał Waszych powyższych komentarzy jako odpowiedź na pytanie: "Ale dlaczego nie chce Pan pracować w polskiej firmie?" :)))))

Zaoszczędzi mi to dużo czasu...

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 2,957 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 475 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w C# przez Luti Nowicjusz (120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...