• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mam do wyboru najlepsze technikum i bardzo dobre liceum. Coraz bardziej przewkonuje mnie liceum...

Cloud VPS
+4 głosów
1,515 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bill Gates Początkujący (300 p.)
związane z odpowiedzią na: Programista - Jakie kroki do kariery?

6 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Adrian Narloch Obywatel (1,400 p.)

Ani liceum, ani technikum nie da Ci wiedzy, dzięki której będziesz konkurencyjny na rynku pracy. Smutna prawda, ale takie jest polskie szkolnictwo, w rzeczywistości spotkasz się z wieloma problemami które nigdy nie były poruszone w szkole. Niemniej jednak technikum informatyczne da Ci podstawową wiedzę z zakresu programowania, sprzętu i grafiki.

Jeżeli uczysz się w domu sam i sprecyzowałeś już kierunek w którym chcesz rozwijać swoją wiedzę, wybierz liceum. Będzie krócej.

komentarz 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Bardzo konkretna wypowiedź. Nie wiem za co był minus, w każdym razie, wyrównuję.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Adrian Narloch Obywatel (1,400 p.)
Bardzo Ci dziękuję.
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez MrAgrimek33 Początkujący (260 p.)
Liceum pokazuje Ci więcej dziedzin życia w których możesz się rozwinąć. W Twoim wieku ciężko jest zdecydować co chce się robić w życiu (jeszcze ciężej jest zdecydować po 3 latach liceum, ponieważ masz więcej opcji). Pomimo tego, że aktualnie możesz uważać programowanie za swoją pasję, to jesteś jeszcze młody i może się to zmienić. Ja jestem zadowolony z tych trzech latm które spędziłem w liceumm bo rozwinęły mnie one. Poznałem kilka interesujących dziedzin i nauczyłem się sporo z tzw. ścisłych przedmiotów (chemia, matematyka, fizyka). Poza tym (oczywiście całkowicie subiektywna ocena) w liceum znajdziesz ładniejsze dziewczyny, co jest według mnie dużym plusem, bo jak mówi stare przysłowie Indian dobra kobieta to połowa sukcesu.

Liceum i dziewczyny? W 30 osobowym mat-infie nie ma żadnych dziewczyn tam, gdzie się wybieram wink Co do dziedzin życia, jestem w jego wieku i w innej dziedzinie niż kodowaniu osobiście siebie nie widzę.

komentarz 6 kwietnia 2015 przez MrAgrimek33 Początkujący (260 p.)
Na razie Ci się tak wydaje. Ja np. w liceum odkryłem swoją pasję do biologii. Szkoda, że stało się to tak późno, bo teraz pewnie uczęszczałbym na Uniwersytet Medyczny. Ja chodziłem do klasy mat-fiz-chem i mieliśmy ponad 10 dziewczyn. Chodziło mi raczej o klasy takie jak human czy biol-chem. Tam jest zawsze sporo kobiet. Poza tym ten ostatni argument to raczej trzeba traktować z przymrużeniem oka. :)

Nienawidzę biologii, opowiem Ci pewny żart o typowych bio-chemach:

Idzie sobie dwóch studentów UM, nagle znajdują książkę telefoniczną. Pyta się jeden drugiego:

Stary, co to za książka?

Nie wiem, uczymy się? - odpowiada drugi.

A tak pozatym, to ostatnio właśnie jest hype na wykuwanie biologii (dużo ludzi w to idzie i bezmyślnie kują).
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Technikum informatyczne? Myślę, że technikum lepsze. Ja będę się zastanawiał za rok :P
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Zależy od tego co chcesz robić po szkole średniej. Jeżeli myślisz o studiach, to zdecydowanie liceum ponieważ lepiej przygotuje do matury, a jeżeli chcesz iść do pracy, i rozwijać się dalej sam to wybierz technikum.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez DawidRodycz Gaduła (3,110 p.)
Technikum zawsze jest awaryjne gdybyś nie dostał się na to co chcesz, ale w technikum do matury też Cię dobrze przygotują, ale technika mają to do siebie że mało które stoją na dobrym poziomie.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Ja osobiście podjąłem decyzję o wyborze liceum, ponieważ w tym konkretnym, gdzie ja się wybieram, jest bardzo wysoki poziom informatyki. Jeśli chodzi o technika informatyczne, to w mojej okolicy nawet takich nie ma, więc się nie wypowiem. Polecam uzyskać dokładne informacje na temat konkrentej szkoły, jej poziomu i programu nauczania z informatyki i najlepiej żeby dobra była też matematyka. Inaczej nigdy nie podejmiesz świadomej decyzji.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,242 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,228 wizyt
–2 głosów
3 odpowiedzi 400 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez HelloWorld! Nowicjusz (120 p.)

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,830 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...