• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura z informatyki - KOMPILATOR (oraz ile czasu na naukę)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,308 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w C i C++ przez niezalogowany
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jutro mam ostatni dzień możliwości zmiany deklaracji maturalnych. Chcę zdawać maturę rozszerzoną z informatyki, a język wybrałem C++, wybrałem również kompilator: Dev C++. Poruszyłem ten temat na IRC i dowiedziałem się, że to najgorszy kompilator z możliwych.

Zostają mi do wyboru dwa: CodeBlocks oraz Microsoft Visual Studio C++. Ten drugi na pewno będzie trudniejszy w nauce obsługi, ale chyba nie powinienem mieć aż tak dużo z tym problemów? Czy również będzie najlepszy?

Chciałbym, żeby kompilator podpowiadał mi funkcje, składnie oraz najlepiej miał wbudowany jakiś słowniczek? (Tak jak stary: Borland c++).
https://www.cke.edu.pl/images/_KOMUNIKATY/20150907_Egzamin_maturalny_z_informatyki.pdf
 

Drugie pytanie:

Ile czasu będę potrzebował na przygotowanie się do rozszerzenia jeśli chcę zdać powyżej 80%, jeśli jestem kumaty i na co dzień programuję, ale w PHP/JS? Z C++ nie miałem wiele wspólnego, ale w dużej podstawie go przerobiłem. Wiem, że są arkusze i na pewno je sobie popatrzę, ale wiadomo że w praktyce to inaczej wychodzi. Powiedzmy, że dziennie poświęcałbym 3h, to ile czasu? :) Tydzień starczy? :D Bo mam ważniejsze rzeczy do nauki - chociażby javescript. :D
2
komentarz 6 lutego 2017 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
W notatniku pisz i nic nie kompiluj, niech se sami skompilują lenie jedne.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 lutego 2017 przez koczurekk Gaduła (3,420 p.)
Nie wiem na jakim sprzęcie to zdajesz, ale w szkole użylbym C::B, robi co ma, szybko działa, podpowiada składnię i mało waży, w sam raz na maturę. Swoją drogą to nie kompilatory tylko IDE.

Co do czasu – zadania są tam debilne i bardziej matematyczne niż z programowania, obczaj arkusze to się przekonasz. W każdym razie na Twoim miejscu przysiadłbym trochę do przygotowań nad tym.
komentarz 7 lutego 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Zadania są debilne? Bardziej matematyczne? To chyba nigdy arkusza na oczy nie widziałeś.

Osoba nie znająca wielu funkcji w Excelu typu JEŻELI, ORAZ, FAŁSZ, ZŁĄCZ.TEKSTY, PORÓWNAJ, nie zrobi tam zbyt wiele, jeśli zadania nie podpasują. A te wszystkie funkcje składają się właśnie na zagadnienia związane z programowaniem.

Zadania z Accessa debilne? Bazy danych i zapytania SQL? Znowu odnosimy się do programowania.

Ostatnie zadanie w wybranym przez siebie języku programowania - w ostatnim roku CKE zaskoczyło wszystkich "Szyfrem Cezara", który rozłożył na łopatki niejednego. A tam żadnej skomplikowanej matmy nie było - zwykła implementacja algorytmu i poruszanie się po literkach. Choćbyś miał matmę rozszerzoną obcykaną na 100% to nie zrobisz tego zadania, bez znajomości programowania.

W informatyce, a tym bardziej w dziedzinie programowania (m.in. do tej dziedziny odnosi się matura z informatyki) bardziej istotne są zdolności programistyczne i logicznego myślenia, niż matematyczne.
1
komentarz 7 lutego 2017 przez binkey Użytkownik (530 p.)
To z szyfrem cezara zaskoczyło wszystkich bo był w nim błąd, gdyż cudowne cke nawet nie sprawdziło dobrze matury, zanim ja wypuściło.
komentarz 7 lutego 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
Przejechali się tylko ci co pisali w jakimś języku programowania. Zadanie można było spokojnie wykonać w excelu, a i błąd by się od razu wychwyciło ;)
komentarz 7 lutego 2017 przez binkey Użytkownik (530 p.)
To nie usprawiedliwia cke, która wyraźnie olała sprawdzenie matury przed wypuszczeniem
komentarz 7 lutego 2017 przez koczurekk Gaduła (3,420 p.)
„Osoba nie znająca wielu funkcji w Excelu typu JEŻELI, ORAZ, FAŁSZ, ZŁĄCZ.TEKSTY, PORÓWNAJ, nie zrobi tam zbyt wiele, jeśli zadania nie podpasują. A te wszystkie funkcje składają się właśnie na zagadnienia związane z programowaniem.”
O kurde, to ci wymagające programowanie. Sorry, ale umiejętność obsługi kompletnych podstaw Excela trudno tak nazwać.

„Zadania z Accessa debilne? Bazy danych i zapytania SQL? Znowu odnosimy się do programowania.”
Od kiedy bazy danych mają coś wspólnego z programowaniem?

„Ostatnie zadanie w wybranym przez siebie języku programowania - w ostatnim roku CKE zaskoczyło wszystkich "Szyfrem Cezara", który rozłożył na łopatki niejednego. A tam żadnej skomplikowanej matmy nie było - zwykła implementacja algorytmu i poruszanie się po literkach. Choćbyś miał matmę rozszerzoną obcykaną na 100% to nie zrobisz tego zadania, bez znajomości programowania.”
Ale masz świadomość, że porządna implementacja szyfru cezara to prosta formuła matematyczna? Żadnego ifa, pętli czy czegoś innego, zwykłe zmienna = wyrażenie.
0 głosów
odpowiedź 7 lutego 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
edycja 7 lutego 2017 przez NaviFox
Dev C++ to nie kompilator tylko IDE, które korzysta z kompilatora na przykład gcc czy llvm, które są kompilatorami. Jeśli masz ważniejsze rzeczy do nauki - chociażby javascript to czemu nie użyjesz JS zamiast C++? Możesz użyć do JSa Chrome albo https://atom.io/ w który też jest wbudowany Dev Tools "ctrl+shift+i", ma też rozbudowane słowniki, szczególnie do JSa. Możesz też dodać moduł gcc do atoma lub kompilować z modułu konsoli.
komentarz 7 lutego 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
To by było piękne, ale na maturze jest tylko Pascal, C/C++ i Java.
komentarz 8 lutego 2017 przez binkey Użytkownik (530 p.)
Już wkrótce o ile dobrze pamiętam Pascala zastąpi python, no ale nie w tym roku jeszcze.
komentarz 8 lutego 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Ta, od następnego.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,940 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w Inne języki przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 193 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 305 wizyt

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...