• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podczas naprawy biosu usunieto klucz aktywacyjny - proszę o wasze zdanie

0 głosów
744 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Witam
Mam pytanie. Podczas naprawy biosu w serwisie, dokładnie "programowanie układu FlashTesty" został usunięty klucz aktywacyjny do Windowsa. Serwisant twierdzi, że to nie ich wina, że mi się zepsuł bios, że proces ten polegał na usunięciu starej zawartości i wgraniu nowej. Natomiast konsultant Samsunga (producent laptopa) twierdzi, że serwis nie przepisał kluczu aktywacyjnego i to ich wina. Waszym zdaniem jak to jest ?
komentarz 5 lutego 2017 przez xandros Nałogowiec (29,420 p.)
a przypadkiem klucz nie jest zapisany na dysku i nie mogli oczytać go wcześniej?

Tylko pytam...
komentarz 5 lutego 2017 przez niezalogowany
Klucz może być zapisany w BIOS, jeśli płyta główna na to pozwoli ofc. W takim przypadku instalator w ogóle nie pyta o klucz, tylko system jest automatycznie aktywowany przy użyciu klucza odczytanego z BIOS.
komentarz 5 lutego 2017 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Z tego co się dowiedziałem klucz był zapisany w Bios, który został zmieniony. Konsultant Microsoftu za pomocą zdalnego pulpitu szukał na moich komputerze klucza, ale nic nie znalazł.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Moim zdaniem trudno ocenić winnego bo.

Jest różnica między aktualizacją BIOS a programowaniem "kości" od nowa.

Innymi słowy laptop znalazł się w serwisie z jakiejś przyczyny.

Z tekstu wynika że znalazł się z powodu uszkodzonego BIOS.

Pytanie sam się uszkodził?

Następna sprawa nie wiemy czy ten uszkodzony  BIOS był możliwy do odczytania w serwisie.

Innymi słowy,albo się pospieszyli,zagapili zwał jak zwał i "wgrali nowy"  albo nie potrafili z uszkodzonego nic odczytać.

W tej sytuacji proponuję prosić o pomoc producenta laptopa i oraz serwisantów.

Laptop ma numery seryjne oraz inne identyfikatory po których można ten klucz zapewne odzyskać w firmie Samsung.

Poszukaj w dokumentacji do laptopa(może jest gdzieś ukryty)

Niestety nie wiem czy nie będzie to "droga przez mękę" i czy jest to możliwe.

Masz też wyjście(jeśli nie uda Cię się z odzyskaniem klucza,ale próbuj,walcz o niego)

Tym wyjściem jest Linuks.

Ideałem by było,gdyby ktoś z identycznym problemem się wypowiedział a najlepiej jakiś przedstawiciel Samsunga,który by potrafił i chciał wyjaśnić jak rozwiązać taki problem.

Tymczasem trzeba "googlować" ;)
komentarz 5 lutego 2017 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Konsultant Microsoftu wysłał mnie do Samsunga, tam natomiast powiedzieli mi, ze klucz mozna odczytac z plyty glownej, tyle ze serwisant powiedział mi, ze tym sposobem był odczyt z biosu, który został "zmieniony". Zgłupiałem ^^ Oczywiście serwis chce zarobić, ponieważ powiedział mi, ze klucz może odzyskać jako SERWIS od Microsoftu i zrobi to za 80zl z instalacją Win10. Mam jeszcze gwarancje, poprosze o sam klucz. Zobaczymy co powie.
komentarz 5 lutego 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Hmm.Podpieranie się gwarancją.Nie zaszkodzi spróbować.

Tylko gdybam.

Jeśli wcześniej Ty uszkodziłeś BIOS przez niewłaściwą,nieumiejętną aktualizację to niestety ponosisz tego konsekwencje.

Należy uderzyć się w klatę i w ostateczności wybulić te 80zł.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 2,004 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2018 w Systemy operacyjne, programy przez kacperc317 Początkujący (320 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 920 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez CyprianKoruba Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 966 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...