• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaFX - czy sama wystarczy?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,360 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Java przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Cześć.

Tak jak w temacie. Próbowałem się uczyć Springa ale za cholerę mi to nie wychodzi. Szczególnie przez to że ja nie widzę dobrego kursu dla siebie, większość nie mają już potrzebnych plików, albo są inne problemy. Więc postanowiłem (spróbuję jeszcze pomęczyć tego springa coś, może w końcu uda się), że nauczę się javyFX. I tutaj moje pytanie, czy znając tylko podstawy javy, podstawy baz danych i podstawy JavyFX można uzyskać pracę/staż jakiś? Czy lepiej się uczyć czegoś jak android? Czy próbować tego springa dalej męczyć?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Rob to co ci sprawia wiecej frajdy pod katem ogloszen to jest sporo pod androida i wlasnie springa a co do javyFx to nie wiem.
komentarz 5 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Właśnie o tym mówię, o javiefx na innym forum praktycznie nie ma w ogóle ofert pracy.
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

Nie,  chyba że o podstawach czystej JAVY mówisz lamba, operacje na listach, assertcje. No i masz jakieś repo?

podstawy baz danych

Masz jakąś aplikację bazo-danową?

podstawy JavyFX

To tylko biblioteka (jak np:Combo).

.Robiłeś już testy jednostkowe/intergracyjne?.

Podszkol się z podstaw i czytaj dokumentacje. Innego leku nie ma.

komentarz 5 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Nie robiłem testów jednostkowych, nie pisałem żadnych projektów do repo, aplikacji bazo-danowej nie mam. Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, czy jakbym teraz nauczył podstaw javyFX, więcej z baz danych (na razie umiem tworzyć proste zapytania i niezbyt trudne złożone zapytania) to czy znając to mógłbym dostać jakąś pracę/staż. Lambda - wiem co to jest, używałem tego ucząc się pisania programów, tak samo list. Asercje - pierwsze słyszę, ale z tego co widziałem na Wikipedii - dam radę to ogarnąć.

PS: ja jednak wolę się uczyć, nie pisząc to co dopiero poznałem (zakładając że oglądnąłem jakiś odcinek z tutorialu) tylko dopiero po oglądnięciu 3-4 odcinków albo po przeczytaniu 1-2 rozdziałów więcej w książce staram się to połączyć.
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Napisać(kodować) a znać. To jakby powiedzieć, że znam niemiecki ale w nim nie mówię. Pracodawcy interesuje to, że masz coś sensownego napisanego w kodzie. Da się zobaczyć ten kod. Testować. Ale też , oceni jakość kodu oraz jak go piszesz. Liczy się też złożoność projektu ;).

2. Piszesz o bazach danych, a udało Ci się coś faktycznie zrobić (połączenie serverem, obsługa sterownika hSQL,sQLite na dobry początek)

Bardzo możliwe, że tak. Na początek (na juniora) pewnie nic skomplikowanego Ci nie dadzą (przy budowie widoku z skiepcenie nie spowoduje jakiś strat w pozostałej części). Bądż będziesz klepaczem testów automatycznych ;)(jUnit,Moskito,AssertJ).

Bez Springa w przyszłości ani rusz . Tymbardziej przy dużych inicjach wielu klas na starcie (IoC) --> Beans. Web jeszcze nie sprawdzałęm.
komentarz 5 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Źle powiedziałem, nie tyle co baz danych co Sql miałem na myśli, ale myślę że łączenie z bazą danych aplikacji wyjdzie w praniu. Sam nie jestem w stanie stwierdzić czy znam wyrażenia Lambda, Listy bo nie mam odniesienia jak duży jest zakres wiedzy, jedyne kiedy mógłbym  się przekonać czy znam to robiąc jakieś zadania/projekty a do projektów na pewno nie mam wystarczającej wiedzy.
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

Przykład z obsługi strumeni z page (strona- czyli ilosc rekordow), która jest listą.

   public static Map<Boolean, List<ClientDetails>> partitionClientsByUnderAndOver18(List<Order> orders) {
   return orders.stream()
                .map(Order::getClientDetails)
                .collect(Collectors.partitioningBy(o -> o.getAge() > 18));
    }

Model Order wygląda następująco : Order zawiera w sobie obiekt adress,clientDetails,orderItem zmapowanych na klucz typu int(czyli lista zakupów). No i potem pod to oczywiście napisać testy (tu trzeba było było dodać try/catch no i co mamy wtedy robić)

komentarz 6 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
No to aż tak tego nie umiem, bo nigdy tego nie robiłem. Z cięższych rzeczy to umiem coś posortować względem czegoś i powiedzmy jakąś kombinację warunków zrobić. Ale funkcji Collectors.partitioningBy() nie znam.
komentarz 6 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
A jeszcze jedno pytanie. Bo uczę się tego springa i jakoś tego nie czuję, czy to co planuję teraz zrobić ma sens? Tzn nauczyć się javyFX, jakiegoś narzędzia do połączenia javyFX z sql, napisać 1-2 projekty, wstawić na githuba, postarać się o jakiś staż/pracę i liczyć na to, ze w pracy wyślą mnie na szkolenie ze springa?
komentarz 6 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Jak najbardziej ma sens ;). Aczkolwiek podstawy Springa lepiej jakbyś znał :).
komentarz 6 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
W sumie, po dłuższym przemyśleniu i konsultacji z osobami dużo mądrzejszymi ode mnie, siedzący dużo dłużej w tej branży (w sumie ja nie siedzę jeszcze w niej, a oni już ładnych parę-paręnascie lat) doszedłem do wniosku/oni mnie uświadomili że ponoć w javie się nie pisze desktopowych aplikacji, a javaFX jest potrzebna do podtrzymywania starych aplikacji pisanych w swingu. A na dodatek tam też się w .xml czy .fxml się pisze
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
JavaFX jest niby nowa i dość przyszłościowa. Duże banki jej używają, możesz łatwo dzięki niej pisać aplikacje desktopowe. Jest sporo podstaw do jej nauki nawet po Polsku. A po angielsku to już od groma materiałów do JavyFX.

http://javastart.pl/b/java/dlaczego-javafx-jest-lepsza-od-swinga/

http://ggoralski.pl/?p=1859

http://blogersii.pl/2016/04/06/mocne-i-slabe-strony-javafx/

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpzwMkmxJDUwQuQR7Rezut5UE_8UGDxkU

http://qbisiek.blogspot.com/2013/12/bardzo-bogate-klienty-javafx-tutorial-01.html
komentarz 5 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Dzięki, ale czy to wystarczy wraz z bazą danych i podstawami z javy do stażu? Czy jednak spring w javie to jest takie "must have"?
komentarz 6 lutego 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Spring, Hibernate akurat programowanie w Javie skierowane jest na korporacje, więc jakiś framework Javowy trzeba znać. I nie tylko to, wymagają czasem Angulara, JS itp.
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2017 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
Do Spring polecam kurs Pana Artura Owczarka:

https://www.youtube.com/watch?v=WQzoKvTdusc&list=PLU2dl_1LV_SQXD1_HHpKb-KRd4w1r6yzk

Co do JavyFX fajnie jest ją łączyć razem ze Spring i Hibernate, ale na razie polecam ogarnąć samą JaveFX i Framework Spring osobno. Potem uczysz się Hibernate i łączysz to ze stworzoną aplikacją JavaFX. No i na koniec dodajesz Spring'a do tego wywaru.
komentarz 5 lutego 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Albo coś lżejszego od Springa, jak Spring Boots, Spark, Play do mniejszych projektów na początek wystarczą.
komentarz 5 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Staram się z tego kursu uczyć, jednakże nie wychodzi mi to bo brakuje mi paru bibliotek w Intelliju, które po dodaniu <dependency> powinny się same pobrać. A bez tego ani rusz dalej niż 2 odcinek.
komentarz 5 lutego 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
A zbudowałęś ponownie?
komentarz 6 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Ten problem z brakujacymi bibliotekami mam rozwiązany :) teraz mam problemy z plikiem .xml
komentarz 6 lutego 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Ale jakoś sobie poradzę z nim

Ps: ten tutorial wg mnie jest dość ... Przesadzony. Wg mnie na podstawy powinna być 1 max 2 klasy, a tak gość tworzy 4 klasy i 2 interfejsy

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2017 w Java przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2023 w Java przez elvis Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2021 w Java przez DzikieHarce Użytkownik (690 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...