• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kryzys w nauce programowania !

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,165 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Witam,

na wstępie od razu zaznaczę, że zwracam się do osób pracujących już w zawodzie programisty.

Zwracam się do Was z programistyczną depresją. Otóż mój problem wewnętrzny z jakim przez wiele dni przychodzi mi się zmierzyć jest świadomość i pytanie : "Kurczę czy rzeczywiście oni tak wszystko ogarniają?", ale może zacznę od początku.

Podstawy programowania w języku C++ i Java ogarnąłem rozumiem je naprawdę dobrze i wiele projektów większych i mniejszych napisałem. Postanowiłem więc przejść "na kolejny poziom" i zabrałem się za naukę programowania na platformę android. No i wszystko szło gładko, serio tworzenie interfejsu w XML-u i podstawowe funkcje onClick i inne ogarnięte jak "ta lala", tylko problem pojawił się wraz z moim ciągłym zapałem do tworzenia nowych rzeczy. Otóż nigdy wcześniej nie łączyłem się z internetem, nie pobierałem danych z GPSu czy nie pisałem bazy danych w oparciu o SQLite. Zadowolony zacząłem poznawać jak takie coś się robi. I w tym momencie zaczął się problem, bo o ile jestem w stanie zrozumieć co poszczególne fragmenty kodu robią a nawet w przypadku bazy danych to na podstawie jakiegoś kodu z lekcji stworzyć własną i "podpiąć" pod interfejs o tyle gdybym miał teraz siąść sam i napisać taką aplikację tworzącą bazę danych to... pffff hahah bez szans nie dałbym rady bez pomocniczego fragmentu czyjegoś kodu czy tutorialu z dokumentacji androida i pewnie w każdym fragmencie mojej wersji zabrakłoby "czegoś".

I tu pojawia się pytanie : Czy rzeczywiście jest tak, że jak pracuję się w IT i programuje, tworzy systemy, to wszyscy piszą kody tak bez pomocy i nie mówię tu o wyszukiwaniu poszczególnych funkcji czy coś ale o takim braku wzorca którym mogliby się posłużyć. Czy jednak często wygląda to tak, że biorą do ręki jakiś listing i przerabiają go do własnych potrzeb, bo jak tak to moje nadzieje na wymarzoną pracę programisty wrócą, jak nie ... ehhh no trudno... życie zainteresuję się czymś innym a szkoda bo wydaję mi się, że już coś mogłoby z tego być i naprawdę odnajduję mnóstwo frajdy w pisaniu coraz to lepszych i innych programów.

Przepraszam za długość, dziękuje za wytrwałość w czytaniu, o ile tutaj ktoś dotarł, a jeszcze bardziej będę wdzięczny za odpowiedź.
 

Pozdrawiam.

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
wybrane 4 lutego 2017 przez Wi_ktos
 
Najlepsza
Wydaje mi się że każdy programista dociera do tego punktu do którego właśnie Ty dotarłeś. Programowanie ma się wiązać z ułatwianiem życia i nikt nie powinien wymagać od Ciebie, abyś recytował kod na pamięć. Programowanie w zależności od potrzeby rozszerza się do niewyobrażalnych granic, a żeby wszystko pojąć i bez żadnych wzorców wykorzystywać mogłoby to przeciętnemu człowiekowi zająć więcej niż kilka jego żyć.

Bardziej ważne jest to, aby wiedzieć że dana technika istnieje i w jakich sytuacjach można by ją odpowiednio wykorzystać- wtedy z łatwością możesz sięgnąć do dokumentacji, czy książki po wzorzec i go wykorzystać. W miarę rozwoju w programowaniu oczywiście będziesz miał coraz większą wiedzę i dlatego z porą nawet i te źródła nie będą potrzebne.

Jeżeli czujesz, że to co robisz Cię cieszy i chcesz to na prawdę robić, to nie odpuszczaj bo będziesz tego żałował. Sam od kilku miesięcy szkolę się w opanowaniu frameworku Django i również przechodziłem podobne kryzys polegający na tym, że nie będę w stanie bez tej książki stworzyć nawet prostego blogu, bo nie znam wzorca na pamięć- sam jak czytasz to zdanie pewnie uważasz to za absurd.

Podsumowując idea programowania nie opiera się na nauki na pamięć kodu. Jeżeli będziesz tworzył dane aplikacje z czasem sam będziesz szukał najlepszych technik, które mogłyby wzbogacić twój kod i to uważam za najbardziej skuteczną naukę programowania- na praktyce opierającej się na błędach i szukania rozwiązania danego problemu poprzez rozwijanie wiedzy.

 

Powodzenia w dalszej przygodzie z programowaniem !
komentarz 4 lutego 2017 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)

Dziękuję za tak rozbudowaną i w sumie rozwiewającą wszystkie wątki odpowiedź. 

Życzę powodzenia w dalszej nauce tej technologii. 

1
komentarz 4 lutego 2017 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Podziwiam ludzi którzy czytają wypowiedzi na 50 wersów.
1
komentarz 5 lutego 2017 przez niezalogowany
No cóż, jeśli nie wyrwiesz się z pokolenia smsów, to daleko nie zajedziesz. Dokumentacji do czegokolwiek nikt ci w SMSach nie poda.
1
komentarz 5 lutego 2017 przez Benek Szeryf (90,690 p.)

Podziwiam ludzi którzy czytają wypowiedzi na 50 wersów.

Świetny trolling. Mam taką nadzieję :)

+2 głosów
odpowiedź 5 lutego 2017 przez Adrian Spora Mądrala (5,100 p.)
Też miałem kiedyś to zmartwienie, ale okazało się być irracjonalne. Teraz pracuje jako programista i wygląda to tak, że przy nowych zadaniach, których nie ma się obcykanych, patrzy się najpierw na przykłady, dokumentację czy tutoriale w internecie, analizuje się je lub zadaje się pytanie bardziej doświadczonemu programiście lub takiemu, który po prostu miał styczność z danym tematem. Nikt nie wymaga uczenia się różnych rozwiązań na pamięć, bo nikt nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego z czym miał styczność na pamięć, a nowa wiedza zazwyczaj ulatuje po jakimś czasie, jeśli z tematem nie miało sie do czynienia. Często dostaje się zadania, o których nie ma się na początku zielonego pojęcia, jak je rozwiązać. I takie sytuacje są normalne nie tylko wśród początkujących programistów. Niekiedy zdarza się, ze z dużą iloscią frameworków i technologii nie miało się do czynienia w nowym projekcie i trzeba się tego nauczyć. Ba! Raz nawet musiałem nauczyć się nowego języka programowania, z którym nie miałem wcześniej do czynienia.

Praca programisty polega na znajdowaniu rozwiązań na dany problem, a nie na wykuciu na pamięć różnych technologii i korzystaniu później ze swojej, wcześniej zdobytej wiedzy. Oczywiście nie oznacza to, że nie warto się uczyć :)
komentarz 5 lutego 2017 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Niestety nie ma opcji wybrania dwóch najlepszych odpowiedzi, a zarówna ta powyżej jak i ta na to zasługują.

Pomimo tego serdecznie dziękuję za odpowiedź właśnie na takową skrycie liczyłem od osoby, która pracuje na takim stanowisku.

Dziękuję i pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Mówię ze swojego punktu widzenia, tego jak ja się uczę C++, nie pracuje jeszcze w zawodzie: Raczej każdy programista ma otwartą dokumentację do C++ i na bieżąco z niej korzysta jeśli czegoś nie wie. Podobnie w moim przypadku. Dodatkowo mam popisane wzorce danych funkcji, algorytmów itd. z których często korzystam w projektach. Nie wymyślam nic na nowo i nie szukam po książkach listingów z kodem, bo to by była strata czasu.

Podobne pytania

+4 głosów
5 odpowiedzi 708 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez PiotrK Użytkownik (580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 377 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 567 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ASAP(education) Nowicjusz (200 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...