• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kryzys w nauce programowania !

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
810 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Witam,

na wstępie od razu zaznaczę, że zwracam się do osób pracujących już w zawodzie programisty.

Zwracam się do Was z programistyczną depresją. Otóż mój problem wewnętrzny z jakim przez wiele dni przychodzi mi się zmierzyć jest świadomość i pytanie : "Kurczę czy rzeczywiście oni tak wszystko ogarniają?", ale może zacznę od początku.

Podstawy programowania w języku C++ i Java ogarnąłem rozumiem je naprawdę dobrze i wiele projektów większych i mniejszych napisałem. Postanowiłem więc przejść "na kolejny poziom" i zabrałem się za naukę programowania na platformę android. No i wszystko szło gładko, serio tworzenie interfejsu w XML-u i podstawowe funkcje onClick i inne ogarnięte jak "ta lala", tylko problem pojawił się wraz z moim ciągłym zapałem do tworzenia nowych rzeczy. Otóż nigdy wcześniej nie łączyłem się z internetem, nie pobierałem danych z GPSu czy nie pisałem bazy danych w oparciu o SQLite. Zadowolony zacząłem poznawać jak takie coś się robi. I w tym momencie zaczął się problem, bo o ile jestem w stanie zrozumieć co poszczególne fragmenty kodu robią a nawet w przypadku bazy danych to na podstawie jakiegoś kodu z lekcji stworzyć własną i "podpiąć" pod interfejs o tyle gdybym miał teraz siąść sam i napisać taką aplikację tworzącą bazę danych to... pffff hahah bez szans nie dałbym rady bez pomocniczego fragmentu czyjegoś kodu czy tutorialu z dokumentacji androida i pewnie w każdym fragmencie mojej wersji zabrakłoby "czegoś".

I tu pojawia się pytanie : Czy rzeczywiście jest tak, że jak pracuję się w IT i programuje, tworzy systemy, to wszyscy piszą kody tak bez pomocy i nie mówię tu o wyszukiwaniu poszczególnych funkcji czy coś ale o takim braku wzorca którym mogliby się posłużyć. Czy jednak często wygląda to tak, że biorą do ręki jakiś listing i przerabiają go do własnych potrzeb, bo jak tak to moje nadzieje na wymarzoną pracę programisty wrócą, jak nie ... ehhh no trudno... życie zainteresuję się czymś innym a szkoda bo wydaję mi się, że już coś mogłoby z tego być i naprawdę odnajduję mnóstwo frajdy w pisaniu coraz to lepszych i innych programów.

Przepraszam za długość, dziękuje za wytrwałość w czytaniu, o ile tutaj ktoś dotarł, a jeszcze bardziej będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
wybrane 4 lutego 2017 przez Wi_ktos

Najlepsza
Wydaje mi się że każdy programista dociera do tego punktu do którego właśnie Ty dotarłeś. Programowanie ma się wiązać z ułatwianiem życia i nikt nie powinien wymagać od Ciebie, abyś recytował kod na pamięć. Programowanie w zależności od potrzeby rozszerza się do niewyobrażalnych granic, a żeby wszystko pojąć i bez żadnych wzorców wykorzystywać mogłoby to przeciętnemu człowiekowi zająć więcej niż kilka jego żyć.

Bardziej ważne jest to, aby wiedzieć że dana technika istnieje i w jakich sytuacjach można by ją odpowiednio wykorzystać- wtedy z łatwością możesz sięgnąć do dokumentacji, czy książki po wzorzec i go wykorzystać. W miarę rozwoju w programowaniu oczywiście będziesz miał coraz większą wiedzę i dlatego z porą nawet i te źródła nie będą potrzebne.

Jeżeli czujesz, że to co robisz Cię cieszy i chcesz to na prawdę robić, to nie odpuszczaj bo będziesz tego żałował. Sam od kilku miesięcy szkolę się w opanowaniu frameworku Django i również przechodziłem podobne kryzys polegający na tym, że nie będę w stanie bez tej książki stworzyć nawet prostego blogu, bo nie znam wzorca na pamięć- sam jak czytasz to zdanie pewnie uważasz to za absurd.

Podsumowując idea programowania nie opiera się na nauki na pamięć kodu. Jeżeli będziesz tworzył dane aplikacje z czasem sam będziesz szukał najlepszych technik, które mogłyby wzbogacić twój kod i to uważam za najbardziej skuteczną naukę programowania- na praktyce opierającej się na błędach i szukania rozwiązania danego problemu poprzez rozwijanie wiedzy.

Powodzenia w dalszej przygodzie z programowaniem !
komentarz 4 lutego 2017 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)

Dziękuję za tak rozbudowaną i w sumie rozwiewającą wszystkie wątki odpowiedź. 

Życzę powodzenia w dalszej nauce tej technologii. 

1
komentarz 4 lutego 2017 przez morele123 Gaduła (4,810 p.)
Podziwiam ludzi którzy czytają wypowiedzi na 50 wersów.
1
komentarz 5 lutego 2017 przez niezalogowany
No cóż, jeśli nie wyrwiesz się z pokolenia smsów, to daleko nie zajedziesz. Dokumentacji do czegokolwiek nikt ci w SMSach nie poda.
1
komentarz 5 lutego 2017 przez Benek Szeryf (90,560 p.)

Podziwiam ludzi którzy czytają wypowiedzi na 50 wersów.

Świetny trolling. Mam taką nadzieję :)

+2 głosów
odpowiedź 5 lutego 2017 przez Adrian Spora Mądrala (5,100 p.)
Też miałem kiedyś to zmartwienie, ale okazało się być irracjonalne. Teraz pracuje jako programista i wygląda to tak, że przy nowych zadaniach, których nie ma się obcykanych, patrzy się najpierw na przykłady, dokumentację czy tutoriale w internecie, analizuje się je lub zadaje się pytanie bardziej doświadczonemu programiście lub takiemu, który po prostu miał styczność z danym tematem. Nikt nie wymaga uczenia się różnych rozwiązań na pamięć, bo nikt nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego z czym miał styczność na pamięć, a nowa wiedza zazwyczaj ulatuje po jakimś czasie, jeśli z tematem nie miało sie do czynienia. Często dostaje się zadania, o których nie ma się na początku zielonego pojęcia, jak je rozwiązać. I takie sytuacje są normalne nie tylko wśród początkujących programistów. Niekiedy zdarza się, ze z dużą iloscią frameworków i technologii nie miało się do czynienia w nowym projekcie i trzeba się tego nauczyć. Ba! Raz nawet musiałem nauczyć się nowego języka programowania, z którym nie miałem wcześniej do czynienia.

Praca programisty polega na znajdowaniu rozwiązań na dany problem, a nie na wykuciu na pamięć różnych technologii i korzystaniu później ze swojej, wcześniej zdobytej wiedzy. Oczywiście nie oznacza to, że nie warto się uczyć :)
komentarz 5 lutego 2017 przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Niestety nie ma opcji wybrania dwóch najlepszych odpowiedzi, a zarówna ta powyżej jak i ta na to zasługują.

Pomimo tego serdecznie dziękuję za odpowiedź właśnie na takową skrycie liczyłem od osoby, która pracuje na takim stanowisku.

Dziękuję i pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Evelek Nałogowiec (29,060 p.)
Mówię ze swojego punktu widzenia, tego jak ja się uczę C++, nie pracuje jeszcze w zawodzie: Raczej każdy programista ma otwartą dokumentację do C++ i na bieżąco z niej korzysta jeśli czegoś nie wie. Podobnie w moim przypadku. Dodatkowo mam popisane wzorce danych funkcji, algorytmów itd. z których często korzystam w projektach. Nie wymyślam nic na nowo i nie szukam po książkach listingów z kodem, bo to by była strata czasu.

Podobne pytania

+4 głosów
5 odpowiedzi 611 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 391 wizyt

90,829 zapytań

139,505 odpowiedzi

313,597 komentarzy

60,325 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...