• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić link do konkretnego elementu na stronie nie posiadającego ID?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
282 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2017 w HTML i CSS przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

Załóżmy, że mam sobie jakąś paragraf jakiejś klasy np:

<p class="ok"></p>

I takich paragrafów jest kilka w jakichś blokach o konkretnych id np:

<article id="Sport">
   <p class="ok">Zwycięstwo</p>
</article>
<article id="Technologia">
   <p class="ok">Nowy procesor intela</p>
</article>

Załóżmy, że w jakimś zewnętrznym css'ie ustalilem sobie, ze kolor czcionki w tych paragrafach będzie czerwony.
W jaki sposób mogę teraz porobić linki do tych paragrafów? Skoro nie mają id, to nie mogę zrobić

<a href="#costam>tezcostam</a>

Więc w jaki sposób?

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez niezalogowany
wybrane 4 lutego 2017 przez Sinnley
 
Najlepsza
Dodać do nich id
komentarz 4 lutego 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
*FACEPALM*

Nie pomyślałem, że mogę mieć i class i id. Tak czy siak dzięki :)
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Możesz na przykład... hmm... dodać id! Jest to najprostszy oraz najskuteczniejszy sposób, ponieważ będzie działał wszystkim.

Problem jest taki, że niczym one się nie różnią, poza tekstem. Zawsze możesz stworzyć JS-a, który będzie dodawał do tych paragrafów id na podstawie na przykład dwóch pierwszych słów. No i wtedy możemy utworzyć link do nich.

Może łatwiej będzie Ci pomóc, jeżeli powiesz dlaczego nie możesz dodać do nich id

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 303 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2022 w HTML i CSS przez OlbudMaciej Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 6,189 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2015 w HTML i CSS przez jemo Początkujący (390 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...