• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak można wyśrodkować ikony w divie?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,398 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2017 w HTML i CSS przez achqr Nowicjusz (120 p.)

Witam.

Chciałem zrobić na górze strony belkę a na niej umieścić linki do fb i twittera. Miały być to niewielkie okrągłe divy z ikonkami z fontello. Problem jednak leży w tym, że ikonki przecinają dolną krawędź divów i nie da się ich wyśrodkować, a chcę aby leżały chociaż w przybliżeniu na środku okręgu. Próbowałem to zrobić dodając margin-bottom do pliku fontello, ale pozycja ikonek nie zmienia się w najmniejszym stopniu. Jakieś rady?

Kod do znalezienia tutaj.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Dlatego, że Twój znacznik i odziedzicza po #logoL font-size: 36px

Jak pozbędziesz się tego problemu to wyśrodkować można flex-em lub pozycjonowaniem absolutnym z wykorzystaniem transformacji.

PS. http://fontawesome.io/accessibility/

+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2017 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
edycja 2 lutego 2017 przez pablop76

Witam.

float: left dla #logo - nie potrzebne,niema nic obok i jest na całą szerokość więc po co ?

opacity : jest dziedziczone przez całą rodzinkę :) i nie da się ustawić osobno dla poszczególnych potomków.

<div style="clear:both"></div> nie potrzebny bo pozycjonujesz za pomocą inline-block.

Twoje logoL i logoR nie są obok siebie

Dobrym sposobem jest użyć do podglądu narzędzi w przeglądarce albo chociaż posłużyć się

*{
  border: 1px solid red;
  box-sizing: border-box;
}



Co do ustawienia w linii to trzeba najpierw uporządkować kod :)

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 337 wizyt
pytanie zadane 12 października 2021 w HTML i CSS przez FabQ Początkujący (450 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 778 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2021 w HTML i CSS przez Doge Gaduła (3,320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 574 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2020 w HTML i CSS przez Herfodi Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...