• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w zadaniu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
507 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2017 w C i C++ przez Maksio420 Nowicjusz (220 p.)
otagowane ponownie 30 stycznia 2017 przez Eryk Andrzejewski
Mam zadanie ,z którym nie mogę sobie poradzic ,otóż "Napisz program udostępniający menu ,które pozwala użytkownikowi dokonać wyboru ,spośród róznych opcji .Jeśli odpowiedź udzielona przez użytkownika nie jest zgodna z żadną z opcji ,wyswietl menu jeszcze raz...Wiem ,że to trzeba zrobić w pętli ,lecz nie wiem jeden rzeczy..

cout <<"======MENU====="<<endl;
    cout <<"Notes"<<endl;
    cout <<"Zeszyt"<<endl;
    cout <<"Ksiązka"<<endl;
    cout <<"Notepad"<<endl; ,przyznajmy ,że mamy takie coś ,i dobra odpowiedz to np .Notes i zeszyt ,to jak będzie wyglądała pętla ,że dopóki odpowiedz jest zła to powtarzaj

Jestem początkujący i nie bardzo to rozumiem ,pozdrawiam
1
komentarz 30 stycznia 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)
Zapoznaj się ze switch case.
komentarz 30 stycznia 2017 przez Maksio420 Nowicjusz (220 p.)
Ja wiem ,że mozna na switach to zrobic ,tylko ze w ksiązce jeszcze nie było tego tematu...
komentarz 30 stycznia 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)
Możesz również zrobić to za pomocą instrukcji if.
komentarz 30 stycznia 2017 przez Maksio420 Nowicjusz (220 p.)
Własnie chodzi mi o opcje warunkową if ,pomozesz ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)

Oprzyj się o pętlę do...while:

do {
    //wyświetl menu
    //wczytaj wybór
}while(wybór jest zły);

 

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez elszczepano Użytkownik (730 p.)
Przestudiuj sobie pojęcie switcha w programowaniu. Pod odpowiednie opcje np.:  cout <<"Notes"<<endl; przypisujesz odpowiedni przycisk. Na końcu takiego switcha daj "default"a w nim instrukcje które będą ponownie wyświetlać menu, aż nie zostanie wybrana poprawna opcja.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 568 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2020 w C i C++ przez scuhcaj Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,338 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2018 w Python przez Łukasz Bogucki Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w Java przez Rekus Użytkownik (500 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...