Widzę trochę zabawy z walidacją formularzy. Ale od początku, co powinieneś zakodować. Zaczynam od punktu trzeciego, bo napisałeś, że z nim masz problem.
Punkt 3:
- Powinieneś napisać funkcję, która, jako parametr przyjmie kwotę dochodu z pracy z pola, a zwróci kwotę podatku, który należy zapłacić. Na razie bez odliczania zapłaconego podatku. Przydałoby się zabezpieczyć, jeśli pole będzie puste, żeby po prostu brało do obliczeń.
- Od kwoty uzyskanej z tamtej funkcji odejmujesz pieniądze, które już zapłacił - jeżeli kwota jest ujemna - to mamy kwotę do zwrotu.
- Sumujesz wyniki ze wszystkich trzech prac
Punkt4:
- Od obecnej sumy odejmujesz koszty wg. podanych procentów Rubisz sobie funkcje, które pobierają wartości kosztów remontu i pozostałych pól i obliczają ile możesz odliczyć od podatku.
- Odliczasz od kwoty podatku te sumy
Punkt5
- Od tak obliczonej kwoty możesz jeszcze odliczyć 5%* ilość dzieci.
Ogólne uwagi:
- Dobrze, żeby aplikacja była interaktywna, czyli na bieżąco wypisywała podatek do zapłaty lub zwrotu.
- Procenty pozamieniaj na ułamki,
- Korzystaj z addEventListener , będzie ci łatwiej podpinać wiele akcji do tego samego elementu.
Nie wiem, na jakim jesteś poziomie i z czym masz problem, ale mam nadzieję, że pomogłam.