• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
690 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2017 w JavaScript przez Derkarus Nowicjusz (160 p.)

Witam, mam problem z kolejnym zadaniem z Java Scripta. Szkielet strony to spacer po łące, gorzej jednak z oskryptowaniem, nie wiem całkowicie jak się do tego zabrać. To bardzo ważne zadanie, dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc

1
komentarz 30 stycznia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
No i z czym masz problem?
komentarz 30 stycznia 2017 przez Derkarus Nowicjusz (160 p.)
Z 3, 4 oraz 5 podpunktem

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Widzę trochę zabawy z walidacją formularzy. Ale od początku, co powinieneś zakodować. Zaczynam od punktu trzeciego, bo napisałeś, że z nim masz problem.

Punkt 3:

• Powinieneś napisać funkcję, która, jako parametr przyjmie kwotę dochodu z pracy z pola, a zwróci kwotę podatku, który należy zapłacić. Na razie bez odliczania zapłaconego podatku. Przydałoby się zabezpieczyć, jeśli pole będzie puste, żeby po prostu brało do obliczeń.
  • Od kwoty uzyskanej z tamtej funkcji odejmujesz pieniądze, które już zapłacił - jeżeli kwota jest ujemna - to mamy kwotę do zwrotu.
  • Sumujesz wyniki ze wszystkich trzech prac

Punkt4:

• Od obecnej sumy odejmujesz koszty wg. podanych procentów Rubisz sobie funkcje, które pobierają wartości kosztów remontu i pozostałych pól i obliczają ile możesz odliczyć od podatku.
  • Odliczasz od kwoty podatku te sumy

Punkt5 

• Od tak obliczonej kwoty możesz jeszcze odliczyć 5%* ilość dzieci.

Ogólne uwagi:

• Dobrze, żeby aplikacja była interaktywna, czyli na bieżąco wypisywała podatek do zapłaty lub zwrotu.
  • Procenty pozamieniaj na ułamki,
  • Korzystaj z addEventListener , będzie ci łatwiej podpinać wiele akcji do tego samego elementu.

Nie wiem, na jakim jesteś poziomie i z czym masz problem, ale mam nadzieję, że pomogłam.

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
podaj nam swój kod to Ci pomożemy. To nie jest trudne zadanie. Jeśli oczekujesz, że ktoś za Ciebie wykona całe zadanie to nie wiem czy takiego znajdziesz...

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez Wasser Początkujący (340 p.)
https://github.com/petercrowed/Kalkulator/tree/master/Podatki

Trochę za późno zczaiłem, że można używac JQuery i Ajaxa :D

Ale jako tako funkcje masz popisane i jak to mniej więcej wygląda. Teraz twoim zadaniem jest coś użytecznego z tym zrobić i poprawić obliczenia. Bo nie jestem pewny czy są one w 100% poprawne i jak ma sytuacja wyglądać z wynikiem końcowym. Dodatkowo każde pole wejściowe trzeba ograniczyć do wprowadzania tylko liczb.

Musisz każdy input type zamienić z "text" na "number" ja o tym zapomniałem.

Powodzenia :)

Mam nadzieję, że resztę dasz radę sam zrobić. Ja sam pewnie na dniach zamienię to na Ajaxa i jQuery :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 341 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2022 w JavaScript przez Dawidziu Bywalec (2,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2021 w JavaScript przez Raptorini Nowicjusz (240 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,186 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2021 w JavaScript przez Raptorini Nowicjusz (240 p.)

93,079 zapytań

142,043 odpowiedzi

321,452 komentarzy

62,424 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...