• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapis do pliku - PHP

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2017 w PHP przez niezalogowany

Witam, stworzyłem skrypt PHP, który zapisuje do pliku/podmienia jego zawartość tekst przesłany formularzem, jednak wyskakuje błąd:


Warning: fopen(SKR/z.cpp): failed to open stream: Permission denied in /opt/lampp/htdocs/spr/spr.php on line 3

Warning: fputs() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /opt/lampp/htdocs/spr/spr.php on line 4

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /opt/lampp/htdocs/spr/spr.php on line 5
ZDOBYLES: PUNKTOW!

Serwer mam lokalny: XAMPP 1.8.3 na moim domowym komputerze z linuksem.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.
 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Błąd "Permission denied" powinien być chyba dość jasny - nie ma uprawnień do tego pliku. Wystarczy nadać odpowiednie np. poprzez chmod.

PS po co Ci XAMPP na Linuxie? Nie wygodniej zainstalować odpowiednie pakiety z repozytoriów?
komentarz 30 stycznia 2017 przez niezalogowany
Próbowałem, dla całego folderu htdocs i dla folderu gdzie mam te pliki(index.php i spr.php) oraz dla folderu spr. Dawałem 777 i +s nic nie działo. Może coś zrobiłem źle ;(
komentarz 30 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Chodzi głównie o plik na którym operujesz, jak dobrze widzę to jest "SKR/z.cpp". Wejdź do tego folderu i wydaj po prostu:

chmod 777 z.cpp
–1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez kocur1945 Początkujący (480 p.)
edycja 30 stycznia 2017 przez kocur1945
Kolejne 2 błędy - w nawiasach fputs() oraz fclose() wpisz tę samą ścieżkę do plików co w fopen().

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2021 w Java przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,077 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2016 w C i C++ przez Eleven Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 30 października 2016 w C i C++ przez kyly Początkujący (260 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...