Z racji że też niedawno miałem taki dylemat to napiszę. Równiez szukałem dobrego laptopa do programowania i trochę do grafiki, a że jakoś mam juz kilka sprzętu firmy Dell to postanowiłem sprawdzić ich nowsze produkty, kupiłem della M4600 dokladnie w takiej konfiguracji
http://allegro.pl/laptop-dell-precision-m4600-i7-2-3ghz-8gb-320gb-i5215635445.html
procesor i7 4 rdzeniowy 8 wątków, pamieć ram 8Gb z możliwością rozbudowy do 32 (tylko z procesorami 4 rdzenowymi), na sprzęt jest jeszcze rok gwarancji od sprzedawcy, system win7, i zasilacz, karta zintegrowana oraz nVidia Quadroo 1000 2GB. Sprzęt sprawuje się ideealnie jak na moje potrzeby, uruchomienie virtualnie win XP to żaden problem, pewnie i ze 3 naraz stabilnie by pracowały. Matryca jest FullHD, ledowa, wykonanie solidne bez fiuczerów, fakt że nie należy do najlżejszych ale to już jest "mobilna maszyna robocza", można podłączyć dodatkowo 2 monitory jednak tego jeszcze nie testowałem. Gdyby dorzucić mu SSD to była by maszyna szybsza niż F1 ;) Pozdrawiam
PS. procesor z funkcją turbo bost i rozpędza się taktowanie do 3.3GHz, a na luzie pracuje sobie na ~800Mhz