• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rekurencja, problem ze zrozumieniem.

+1 głos
801 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w C i C++ przez Vemp Nowicjusz (210 p.)

Mam problem ze zrozumieniem działania rekurencji. U mnie w liceum (rozszerzona informatyka) nauczyciel niestety zna podstawy podstaw C++ i od niego nic nie mogę się dowiedzieć. 

Podam przykład:

#include <iostream>
using namespace std;

int suma (int a)
{
    if (a<1)
    return 0;

return a+suma(a-1);
}

int main()
{
    int a;
    cout << "Podaj ilosc liczb naturalnych: ";
    cin >> a;

cout << "Suma " << a << " liczb naturalnych wynosi: " << suma(a);
    return 0;
}

Nie rozumiem tego w jaki sposób ta funkcja żyje. Jest to program do liczenia sumy a początkowych liczb naturalnych. Na przykład wpiszę 3. Napiszę listę kroków jak ja to rozumiem, a wy mnie poprawcie. 

1. 3 >= 1 więc suma nie zwraca 0

2. zwracana wartość 3+suma(3-1) = 5

3. i dalej co?

No i ja nie rozumiem tego dlaczego ta funkcja się zachowuje jak pętla. Mogłby mi ktoś w liście kroków napisać jak ta funkcja przebiega?

5 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez 001greg001 Bywalec (2,030 p.)
Pan Mirosław Zelent poświecił jeden z swoich filmów temu zagadnienu: http://youtube.com/watch?v=jNi_X5bvmQ
+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
W 13 odcinku kursu programowania miroslawa zelenta na youtube jest to naprawde dobrze wytlumaczone, zajrzyj
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
ta funkcja wywołuje samą siebie, do momentu aż warunek się spełni, potem od końca wypisuje wyniki
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
To taka zaawansowana pętla. Jedziemy od 3. Potem 2 potem 1 i gdy jes zero to jest zero. Czyli 3+2+1+0=6
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)

Żeby to łatwo zrozumieć musisz sobie zawsze rozpisywać po kolei co, kiedy i dla czego. W przypadku sumowania "a" pierwszych wyrazów trzeba się zastanowić jaki jest początkowy wyraz. Jest nim liczba 1 więc suma np. 3 pierwszych liczb to 1+2+3=6. Podając funkcji argument podajesz na którym stopniu takiej drabinki stoisz. Poprzedni stopień zawsze jest równy sumie n-1 a obecny (n-1)+n. Żeby obliczyć n-1 musisz spowrotem wywołać funkcje itd.

Moze to troche zagmatwałem ale na przykładzie: Funkcja dostaje argument 3, sprawdza czy jest równy 1 (najmniejszej możliwej wartości/wartości początkowej), jeśli jest to zwraca (return) właśnie tą liczbe czyli w tym przypadku jeden, jeśli nie jest równe 1 to (else) wywołuje samą siebie żeby obliczyć 3-1 czyli jako argument podaje właśnie 2. 

Dla 2 funkcja dalej będzie musiała wywołać samą siebie ale już dla 2-1 czyli 1. Teraz zostaje spełniony warunek (if funkcji) ponieważ 1=1 i funkcja zwraca wartość 1, niby nic ale zwrócona wartość jest podstawiana wyzej ( w lini "else return funkcja(n-1)+n") i zwraca wartość 1+2 czyli 3, zwrócona wartość podstawiona jest wyżej i pętla zwraca końcową wartość czyli 3+3=6 dla trzeciego wyrazu ciągu zaczynajacego się od 1.

int suma ( int a ){
if ( a==1 ) return 1;
else return suma ( a-1 )+a;
}

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 734 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2016 w C i C++ przez kacperoo7 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 2,692 wizyt
pytanie zadane 16 września 2015 w Algorytmy przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 318 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2024 w C i C++ przez RufinB Bywalec (2,020 p.)

93,773 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,378 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...