• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Plus internet gprs

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
410 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Cześć,

mam takie pytanko - może banalne ale zadam - czy jeśli loguje się do sieci PLUS z komórki i dostaję adres IP dynamicznie z miejsca gdzieś w USA to znaczy, że serwery PLUSA tam są zlokalizowane? :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Niekoniecznie. Mogą być przekierowywane na inne serwery np z USA gdzieś indziej a tobie i tak będzie mówiło że w USA. Na przykład VPN ukrywają twoje ip kierując je na inny serwer i szyfrując...
komentarz 28 stycznia 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Niekoniecznie ale może tak być?:)
komentarz 28 stycznia 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Poza tym: możesz wyjaśnić? Że niby ja się loguje tu w Polsce do sieci GSM - pobieram IP z USA - to z USA poprzez serwery tu w Polsce dostaję ten adres?:)
komentarz 29 stycznia 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Poczytaj o przekierowaniach vpn i dns to powinno Ci dużo wyjaśnić.
komentarz 31 stycznia 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
edycja 31 stycznia 2017 przez Marecki
czyli z tego co przeczytałem o vpn może być tak, że łączę się tutaj w Polsce a ruch jest przekierowywany do USA do serwera VPN i dlatego widać IP stamtąd? tyle tylko, że ja nie instalowałem żadnego oprogramowania VPN na telefonie... i to nie jest raczej połączenie VPN...
komentarz 2 lutego 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Nie musisz ty instalować mogą mieć na polskich serwerach już "zdefiniowane" vpn-y
komentarz 3 lutego 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
A ok.
komentarz 8 lutego 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Raz mi pokazuje, że dostaje IP gdzieś z USA a drugi raz, że gdzieś w Polsce. Dlaczego? Myślałem, że za każdym razem pokazuje, że w USA :)

Jest taka możliwość, że serwer "wybiera sobie" gdzie przekierować poprzez vpny?
komentarz 8 lutego 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Ip zmienia się po rozłączeniu z siecią i ponownym podłączeniu, czyli jeżeli wyłączyłeś przesył danych a później znów włączyłeś to ip może się zmienić na jakieś w USA lub Polsce. Ewentualnie na jakieś w innym kraju jeżeli mają dostęp do serwerów lub vpn-ów.
komentarz 8 lutego 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
ale dlaczego? dlaczego za tym drugim razem dostaje adres ip z Polski np.? a nie znów z USA.. w domu zawsze dostaje z jednego miejsca :)
komentarz 17 lutego 2017 przez selfdrivers Użytkownik (870 p.)
Losowość jest duża i możliwe że w domu masz "farta" do Polskiego IP
komentarz 22 lutego 2017 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
ok dzięki

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 251 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Modferno Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,811 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2018 w C i C++ przez m4rcingsxr Początkujący (360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...