• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja linuxa - pomoc

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,270 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Witam, czy są tutaj osoby z wiedzą, jak zainstalować linuxa na dysku zewnętrznym ?
Zależy mi na tym,aby zapoznać się z tym systemem operacyjnym ( najlepiej Bootstrap)

Bardzo bym prosił o objaśnienie krok po kroku, jak dziecku :P
Czy już na wstępie należy wydzielić miejsce na partycje, czy należy w jakiś ekwilibrystyczny sposób bootować dysk.
Oczywiście są na nim dane, więc format nie wchodzi w grę.
Bardzo proszę o pomoc kompetentne osoby.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez niezalogowany
Ja bym na twoim miejscu nie komplikował sobie życia i wydzielił po prostu partycję (możesz mieć dwa systemy linux i windows)

EDIT

Z mikrodystrybucjami zawsze był problem, uruchamianie takiego linuxa to masakra.

Jak ci się nie spodoba możesz go po prostu usunąć
komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
No to bardzo ryzykowna operacja, zmiana rozmiaru partycja w przypadku pofragmentowanych plików jestem pewien, że skończy się tragicznie.

Nawet jeśli nie są pofragnemtowane to jest bardzo duże ryzyko
komentarz 21 maja 2015 przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
Nie do konca, to po prostu wydxiela wolne miejsce, robilem to wielokrotnie i dzialal . Ez prkblemu ;)
komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
Nie wiem, może działa, ja kilka razy spróbowałem i kończyło się to wywalaniem wszystkich partycji i ponownym partycjonowaniem :) od kilku lat nie próbuję zmieniać rozmiaru partycji.
Moze cos zle rrobisz albo ja xd nie wazn . Ja polecam ten sposob ;D
komentarz 24 maja 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)

Dynamic - dokladnie tak zrobilem i mam problem, mianowicie instalujac Ubuntu obok win 7 wydzielilem miejsce, zainstalowalem , oczywiscie wszystko przebieglo pomyslnie, uruchomilem ponownie i tu zaczely sie schody.

Komputer uruchamiajac sie ponownie przeskoczyl ( bez mozliwosci wyboru)  od razu na windowsa, zaczelo sie przywracanie systemu itd, tym sposobem mam mniej miejsca na partycji jak i rowniez brak mozliwosci przejscia na Ubuntu.

Zarzucilem bootowanie z pd a pozniej istalacje ktora sporo trwala- wszystko ok do ponownego  uruchomienia.

Prolblem : Ubuntu zniknelo bez sladu

+1 głos
odpowiedź 21 maja 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Najlepiej na maszynie wirtualnej, bezpiecznie i wygodnie. Tutaj masz krok po kroku jak to zrobić:

http://www.wikihow.com/Install-Ubuntu-on-VirtualBox
Jesli ma slaby komputer to od razu sie zrazi, nanjlepiej odpslic ljve z cd albo pendraiva i potestowac
komentarz 21 maja 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Prawda, bez RAMu +4GB nie ma się co pchać w wirtualizacje.
Procesor tez ma duze znaczenie, moiwe ze wieksze. Ja mam 3 gig ram i uciagnie 2 systemy po 1024 i system matke, ale zamula czasdm jam nie wiem.
Dokladnie, chyba trzeba miec wgrane sterowniki, poniewaz nie mialem pelnych preferencji w Virtual Boxie
+1 głos
odpowiedź 22 maja 2015 przez RemigiuszWaleska Obywatel (1,170 p.)
Ludzie opanujcie się, tak jak już poprzednik napisał skorzystaj z wirtualnej maszyny np virtual box.

Oracel udostępnia za darmo, instalujesz go na swoim systemie, gdy chcesz z niego korzystać to poprostu odpalasz wydzielasz mu jakąś małą przestrzeń dyskową i pamięć na system który chcesz odpalić.

Działa wtedy kiedy chcesz, nie zabiera ci żadnej pamięci gdy z niego nie korzystasz, a linux to nie dos nie potrzebuje potęrznych wymagań, nie spotkałem się jeszcze z komputerem w którym były by problemy.

Co najważniejsze gdy ci się znudzi dany system poprostu go usuwasz a  wirtualna maszyna zwraca ci przestrzeń dydkową z powrotem chyba że chcesz postawić w jego miejsce kolejny, działa bez rzadnych problemów, nie musisz się martwić o format danych na dysku, każdy rozsądny informatyk poleca taki sposó rozwiązania.

Wszystkie informacje jak korzystać masz wyjaśnione łopatologicznie na stronie producenta.

Nie róbmy z igły wideł "a co jak ma za słaby komputer, a może za mało ramu, może procesor", na własne oczy widziałem, jak system się sprawdzał na jednordzeniowym procesorze i przy 512 MB pamięci, sam na zajęciach na tym pracowałem.
komentarz 22 maja 2015 przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
Zalezy co chce zainstalowac, tak jak mowie ram dzieli sie wtedy na 2 systemy: system matke(te procesy ktore sa odpalone) i ten na virtualboxie, kolega wyzej juz pisal ze mial na vb instalowane ale mu mulił. Wiec do testow polecam wersje live z CD lub pamieci flash, zawsze mozesz pendraiva sformatowac ;)
komentarz 22 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 22 maja 2015
ale chyba w trybie textowym? EDIT Pytanie kieruję do RemigiuszWaleska
komentarz 22 maja 2015 przez RemigiuszWaleska Obywatel (1,170 p.)
edycja 22 maja 2015 przez RemigiuszWaleska
Virtual box  dokładniej ujmując rozdziela pamięć w proporcjach nadanych przez urzytkownika nie musi wcale po połowie, przy mniejszej ilości pamięci nawet nie miało by to sensu zważywszy na to że w danym momęcie operuje się głównie na tej wirtualnej platformie.

Minimalne wymagania ubuntu 10 (nadal jak najbardziej aktualny) w trybie graficznym w środowisku GNU:

pamięć: 256MB

procek 700MHz

o przestrzeni dyskowej nie ma co mówić gdyż niezależnie od opcji i tak będzie wymagana.

a więc chyba nie jest konieczny tryb tekstowy.

A więc nie jest potrzebne 4 GB pamięci zważywszy na to iż w trakcie pracy na wirtualnej maszynie raczej nie ma sensu dodatkowo korzystać z systemu na którym jest postawiony Virtual box, dzięki czemu nie jest potrzebny do obsłużenia czegoś takiego alienware bądź komputery NASA, a na pewno potencjalne minimalne spowolnienie nie jest wielkim utrudnieniem.

Tak czy owak autor pytania chciał się dowiedzieć jak może połączyć dos-a z linuksem, a więc albo virtual box, albo inny nośnik danych np: pendrive też działa całkiem nieźle, albo generowanie wolnej przestrzeni dyskowej z której będzie można stworzyć partycję na linuksa.

Do pierwszego sposobu tomatosoup podał link do reszty sposobów w przypadku wyżej przezemnie wymienionego ubuntu wszystko też ładnie i prosto jest opisane: http://start.ubuntu.pl/

Na pendrive stawia się tak samo jak na inny dysk twardy, przy wydzielaniu miejsca na aktualnym dysku lepiej poczytaj na stronie podanej.

Ps ewentualnie http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_systemu może być pomocne
komentarz 22 maja 2015 przez niezalogowany
To ja chyba też postawię taki tryb graficzny w środowisku GNU.
Tak jak pisalem wczesniej, w Virtualu nie widzi mojego sprzetu.
Strasznie muli i nic nie da sie normalnie zrobic
+1 głos
odpowiedź 22 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Polecam zapożnać się z programem LinuxLive USB Creator. Nie bede pisał jak to zrobic ponieważ ktoś juz mnie wyręczył na tej stronie http://instalacja-pendrive.pl/linux-na-pendrive/. Nie wiem jakiego linuxa chcesz zainstalować ale niektóre maja wersje live np. ubuntu, xubuntu itp, w tym wypadku obejdzie się bez instalacji gdziekolwiek. Jednak ja osobiście polecam virtualke zrobić i tam potestować.
Pracuje wlasnie na live ale jest to wersja okrojona.
Dodatkowo nie mam mozliwosci zapisu zmian itd
Wersja lice jest ok ale tylko dla Kali :D
komentarz 25 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Polecam Linux Knoppix. Live też ma opcje zapisu ale do tego przyda sie jakis pendrive.

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 694 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez bartello88 Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,445 wizyt
+5 głosów
5 odpowiedzi 614 wizyt

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,533 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...