• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomocy kali linux obok win 8

–1 głos
1,879 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Przemonek Początkujący (380 p.)
Witam.

Mój problem polega na instalacji kali Linux obok Windows 8. Wszystko pięknie się instaluje z USB jednak po instalacji nie wyświetla się menu grub. Próbowałem to naprawić super grub2 disk lecz ten program nie widzi zainstalowanego linuxa. Laptopa kupiłem z od razu wgranym win 8. Nie wiem co mam robić. Pomocy.
2
komentarz 26 stycznia 2017 przez niezalogowany
Uwaga: Jeżeli to Twój pierwszy Linux, to wycelowałeś w złe distro do nauki i lepiej poucz się podstaw na przyjaźniejszej dystrybucji
1
komentarz 26 stycznia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja chyba nigdy nie pojmę, dlaczego ludzie instalują kaliego jako system użytkowy...
1
@Eryk bo "hacking", a problem jest nawet z uruchomieniem systemu
1
komentarz 26 stycznia 2017 przez Przemonek Początkujący (380 p.)
Możesz mi coś poradzić? Zależy mi aby mieć Windows i linux. Chciałbym się nauczyć hakowania.
W takim razie nie polecacie instalowania kaliego na dysku?
Poużywaj najpierw Linuksa, później zabierz się za Kaliego jeżeli chcesz się zagłębić w pentesting. Gdy już coś będziesz umiał z podstaw poruszania się po tym OS, to nie będziesz miał z tym problemu.

Samej znajomości Linuksa nie przeskoczysz ;)
Nie, kali nie jest przystosowany do tego, aby używać go jako system "desktopowy".

Lepiej weź jakieś Ubuntu/Xubuntu/Lubuntu (itd.) lub Minta, czy też Debiana. Linuksy z tej gałęzi będą najprostsze na początek.

Uwierz mi, hakowanie nie polega na używaniu samych gotowych programów. Haker to nie osoba, która uruchamia skrypty, tylko taka, która je tworzy ;)
Możesz polecić jakiegoś Linux na początek?
Eryk polecił parę dobrych dystrybucji na start
Dzięki wielkie

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,420 p.)
Bo windowsowski grub (nie pamietam, jak się nazywa) jest odpalany, a tam nie masz wpisanego linuksa :D
Wiesz może jak to naprawić?
Musisz wgrać ponownie GRUBa. Wymaga to znajomości linii poleceń, więc Tobie tego nie polecam.
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
a nie ma to nic wspólnego z czymś takim, jak UEFI?
ja kilka dni temu instalowałam Ubuntu obok Windows 10 i miałam ten sam problem, a "naprawianie" gruba nic mi nie dało ;)
komentarz 27 stycznia 2017 przez niezalogowany
Może brak partycji dla EFI?
komentarz 27 stycznia 2017 przez Przemonek Początkujący (380 p.)
Jak sobie z tym poradziles?
komentarz 27 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Ogólnie ja miałam zainstalowanego Windowsa, który włączął się przy "UEFI mode" (tak w BIOSIE/UEFI w "Boot Mode" miałam zaznaczone) i były dwie możliwości:

• zmienić Boot Mode z "UEFI" na "CSM", zainstalować Linuxa i wtedy uruchamiał mi się Grub, ale nie wykrywał Windowsa
  • Linux był instalowany tak jak Win na "UEFI" i wykrywał Windowsa, ale Gruba nie było przy starcie, tak jakby Linuxa nie było

A że rozwiązania, które były na internecie u mnie nie działały to  przeinstalowałam Windowsa tak, żeby się uruchamiał przy ustawieniach "Boot Mode" jako "CSM" i wtedy zainstalowałam przy takich samych ustawieniach Linuxa i działa ;)

Ogólnie te starsze komputery, które mają "zwykły" BIOS nie mają z tym problemu i instalacja przebiega normalnie, bo sprawdzałam i normalnie dało radę zainstalować koło Win10 ;)

komentarz 27 stycznia 2017 przez niezalogowany
edycja 27 stycznia 2017
Po prostu źle zainstalowałaś GRUBa.

https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#UEFI_systems

Tu nie chodzi o problem z UEFI, który nie występuje na płytach głównych korzystających z BIOS - to dwie różne platformy korzystające z dwóch różnych rozwiązań. Do każdej z nich trzeba podchodzić inaczej.

http://superuser.com/questions/496026/what-is-the-difference-in-boot-with-bios-and-boot-with-uefi/501867#501867
komentarz 27 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
To widocznie na żadnym forum ludzie nie potrafili pomóc innym z tym problem, bo dużo ludzi nie wiedziało, jak to ogarnąć. Korzystałam nawet z takiego czegoś, jak "boot repair disk", który niby miał ogarnąć grub, no ale nic nie wychodziło ;p

A że i tak na Windowsie nie miałam ważnych rzeczy to zainstalowanie tego od nowa było dla mnie najłatwiejszym rozwiązaniem :P

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 493 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Przemonek Początkujący (380 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 1,001 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,960 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...