• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca po technikum

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
3,684 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Exus Początkujący (420 p.)

Witam, niedługo kończę szkołę, technikum na profilu informatycznym (straszna nuda i nic ciekawego nie ma), wszystkie kwalifikacje zaliczone na 90%+ chociaż one i tak pewnie większego znaczenia nie mają laugh. Ogólnie programowanie sprawia mi frajdę i nie mam żadnych problemów z nauką, wszystko jest logiczne, łatwe i dzięki temu jest to całkiem proste do zrozumienia nie to co np. przedmioty humanistyczne laugh. Zawsze rozwiązując jakiś problem lub znajdując rozwiązanie w internecie którego nie rozumiem sprawdzam szczegółowo od początku do końca żeby dokładnie zobaczyć jak i dlaczego to działa, lubię wiedzieć czemu jest tak a nie inaczej. 

Chciałbym spróbować swoich sił jako programista PHP, wolę back-end, nigdy nie przepadałem za rysowaniem itd. więc front-end mi średnio idzie ze względu na konieczność projektowania layout'ów, z pisaniem w html i css nie mam problemów.

Posiadam wiedzę na temat programowania obiektowego, znam kilka wzorców projektowych i cały czas czytam o nowych, zero problemów z pisaniem kodu strukturalnego i obiektowego, jestem w trakcie poznawania wersji 5.5 bardziej od podszewki, znam HTML5, CSS3, JS, jQuery (na średnim poziomie). Poznaję systemy ciągłej integracji Travis, Jenkins oraz oczywiście git. Wiem że muszę jeszcze zaznajmić się z jakimiś framework'ami Zend itd. Wystarczy jakaś tam średnia znajomość? Oczywiście później cały czas przyswajanie ich w miarę możliwości.

Z innych języków znam C++, jak każdy laugh i całkiem lubię go używać jednak jest to język bardziej skomplikowany i wymagający m. in. trochę więcej znajomości bardziej złożonych funkcji matematycznych itd. wynika to raczej z jego przeznaczenia, w tym momencie służy on chyba w większym stopniu do tworzenia np. silników graficznych itp. Prawda? 

Tutaj pojawia się moje takie zasadnicze pytanie: Czy jest sens próbować znaleźć jakąś pracę w tym zawodzie i potem ew. robić jakieś studia zaoczne czy lepiej od razu wybrać się na jakieś dzienne bo nie mam wielkich szans? laugh

Mój github: https://github.com/Exus1

Projekty z php są starszego wydania, kiedy nie miałem jeszcze takiej wiedzy, moje całkowite początki więc teraz na pewno całkiem inaczej bym to zrobił. Projekty z C++ są stworzone niedawno. Używałem tam m. in. zagadnień z programowania sieciowego.

 

W przyszłości chcę zrobić jakieś projekty w php pokazujące moje umiejętności jednak jak na razie nie mam zbyt pomysłów co by tu można zrobić. frown

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2017 przez wla Nowicjusz (180 p.)
Frontend developer nie jest od tworzenia layoutów, tym zajmują się graficy komputerowi. Frontend dostaje taki projekt w psd, wycina z niego elementy potrzebne do jego odwzorowania w kodzie inne elementy sam dobiera w CSS. Frontend co do zasady robi wszystko to co, co się dzieje po stronie klienta tudzież jest przetwarzane po stronie przeglądarki. Niemniej wciąż jakiś zmysł artystyczny trzeba mieć, bo projekt zwłaszcza w erze mobilnych urządzeń musi wszędzie wyglądać dobrze a szerokość ekranu wszędzie jest inna, a layout najczęściej tylko jeden :-) Jeśli chcesz iść w stronę Frontendu doradzałbym jeszcze poznanie AngularaJS, ew. też ReactJS, nie zaszkodziłoby też poznanie SASS/LESS co jest dość proste, jeżeli masz dobrze opanowany CSS.

Najtrudniej jest ze znalezieniem pierwszej pracy, bo doświadczenia nie masz. Łatwiej jest się postarać o staż (z opcją dalszej pracy jako Junior), ew. popracować jakiś czas (niezbyt długo) jako freelancer, bo projekty komercyjne jakby nie było zupełnie inaczej są notowane niż te własne. Jeszcze jedna ważna rzecz w zamożniejszych firmach IT (tudzież lepiej płacących) znajomość angielskiego jest bardzo ważna, bo wielu klientów jest z UE lub stanów.

Aplikując o pracę należy mieć CV, oraz jakieś portfolio. Kod nawet stary i nie doskonały w mojej ocenie może być przydatny (zwłaszcza w backendzie), bo pokazuje jak ewoluuje twoja wiedza :) Rekrutacja najczęściej odbywa się poprzez przesłanie zadania testowego. Jak dobrze wykonasz, masz szanse na pracę, jak nie, to podeślą ci informację zwrotną nad czym musisz popracować, na co zwrócić uwagę.

Co do backendu to nie powiem, bo się nim nie zajmuję, ale zakładam, że jest bardzo podobnie.
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To po co pokazujesz projekty na GH skoro są wg ciebie kiepskie? o czym to ma świadczyć u pracodawcy?
komentarz 26 stycznia 2017 przez Exus Początkujący (420 p.)

Nie mówię że są kiepskie, jest ich kilka, te w C++ są ok. Chodzi mi o to że te mniejsze w tych mniejszych w php nic ciekawego nie ma i jednak teraz wiem że można zrobić je lepiej. Pokazuję to co mam na ten momemnt, do czasu kiedy będę chciał składać CV biędzie ich więcej i w lepszej jakości a te "słabe" usunę. 

Nie rozumiem trochę co wnosi twoja odpowiedź. Mogłeś zignorować GH i odpowiedzieć na moje pytanie na podstawie tego co napisałem. smiley Nie zrozum tego w ten sposób że mam jakieś pretensje za tą odpowiedź czy coś, może źle opisałem problem.

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2017 przez niezalogowany
Staż + studia zaoczne; nikt tak od razu nie da ci np. UOP i 5000 PLN na rękę. Musisz mieć doświadczenie, a doświadczenie =/= wykształcenie. Studia są tylko dodatkiem.
0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Ujmę to tak. Rok temu skończyłem technikum, ale za chuja nigdzie pracy znaleźć nie mogłem. Więc studia ale że jestem inny to za granicą. Po maturze będziesz mieć 4 miesiące. Od pierwszego dnia szukaj pracy na cokolwiek w zawodzie. Jak znajdziesz: Brawo. Jak nie, studia i w między czasie jakieś staże i praca. Popatrz na to ze strony pracodawcy. Ma wybór. Chłopak z technikum, albo ze studiami. Kogo wybierze?
Mam nadzieję że pomogłem

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,372 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 22 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Marcin951 Gaduła (3,250 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 537 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2017 w HTML i CSS przez Raster22 Obywatel (1,640 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...