Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z darowiznami od użytkowników strony/bloga. Głównie chodzi mi o podatki oraz sposób realizacji tego. Myślałem o przycisku PayPal, ale może są jakieś lepsze sposoby na monetyzację strony? Reklamy raczej nie wchodzą w grę bo to psuje wygląd strony. Robiłem mały research w google, ale nadal jestem zdezorientowany i nie wiem czy to wszystko jest aktualne. Nie mam o tym zielonego pojecia niestety.
Znalazłem takie informacje:
Wysokość kwot wolnych od podatku od darowizn
Podatkowi nie podlega nabycie majątku w drodze darowizny o czystej wartości nieprzekraczającej kwoty wolnej, która wynosi:
9637 zł - dla osób należących do I grupy podatkowej,
7276 zł - dla osób należących do II grupy podatkowej,
4902 zł - dla osób należących do III grupy podatkowej.
Zatem rozumiem, że była by to Grupa III: pozostali nabywcy.
Dalej:
Przy obliczaniu kwoty wolnej od podatku sumuje się wartość rynkową otrzymanej darowizny z wartością rzeczy i praw majątkowych nabytych przez obdarowanego od tej samej osoby (np. tytułem darowizny, nieodpłatnego zniesienia współwłasności) w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło nabycie ostatniej darowizny.
Czyli kwota wolna od podatku jest gdy darowizny nie przekroczą 4902zł od jednej osoby w ciagu 5lat :O ?
Jednak z tego:
Musimy jednak pamiętać, że nawet jeśli nasze dochody wynoszą mniej lub tyle ile wynosi kwota zwolniona z opodatkowania, wciąż jesteśmy zobligowani do tego, by dostarczyć do urzędu skarbowego deklarację podatkową. Odpowiedniego druki PIT nie musimy przedkładać jedynie wtedy, kiedy nie uzyskaliśmy żadnych przychodów i nie prowadzimy działalności gospodarczej.
wynika, że nadal musimy deklarować wszystkie zarobki dla US, nie ważne czy podlegamy podatkowi czy nie :< ?
Kto jest w temacie, proszę o rozwianie moich wątpliwości ;)