• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona internetowa - darowizny, podatki te sprawy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
403 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z darowiznami od użytkowników strony/bloga. Głównie chodzi mi o podatki oraz sposób realizacji tego. Myślałem o przycisku PayPal, ale może są jakieś lepsze sposoby na monetyzację strony? Reklamy raczej nie wchodzą w grę bo to psuje wygląd strony. Robiłem mały research w google, ale nadal jestem zdezorientowany i nie wiem czy to wszystko jest aktualne. Nie mam o tym zielonego pojecia niestety.

Znalazłem takie informacje:

Wysokość kwot wolnych od podatku od darowizn

Podatkowi nie podlega nabycie majątku w drodze darowizny o czystej wartości nieprzekraczającej kwoty wolnej, która wynosi:
9637 zł - dla osób należących do I grupy podatkowej,
7276 zł - dla osób należących do II grupy podatkowej,
4902 zł - dla osób należących do III grupy podatkowej.

Zatem rozumiem, że była by to Grupa III: pozostali nabywcy.

Dalej:

Przy obliczaniu kwoty wolnej od podatku sumuje się wartość rynkową otrzymanej darowizny z wartością rzeczy i praw majątkowych nabytych przez obdarowanego od tej samej osoby (np. tytułem darowizny, nieodpłatnego zniesienia współwłasności) w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło nabycie ostatniej darowizny.

Czyli kwota wolna od podatku jest gdy darowizny nie przekroczą 4902zł od jednej osoby w ciagu 5lat :O ?

Jednak z tego:

Musimy jednak pamiętać, że nawet jeśli nasze dochody wynoszą mniej lub tyle ile wynosi kwota zwolniona z opodatkowania, wciąż jesteśmy zobligowani do tego, by dostarczyć do urzędu skarbowego deklarację podatkową. Odpowiedniego druki PIT nie musimy przedkładać jedynie wtedy, kiedy nie uzyskaliśmy żadnych przychodów i nie prowadzimy działalności gospodarczej.

wynika, że nadal musimy deklarować wszystkie zarobki dla US, nie ważne czy podlegamy podatkowi czy nie :< ? 

Kto jest w temacie, proszę o rozwianie moich wątpliwości ;)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2017 przez Borówa Dyskutant (8,370 p.)
Mamy nowy rok i podobno są jakieś zmiany ale nie siedzę w tym na bieżąco. Najbezpieczniej jest udać się do najbliższego US zapytać i poprosić to najlepiej na piśmie. Z tego co ja się orientowałem musisz rozliczyć się z US obojętnie ile dostaniesz, a potem złożyć odpowiedni PIT w okresie rozliczeniowym. W Naszym Państwie nie ma nic za darmo ;)
komentarz 27 stycznia 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Dzięki za odpowiedź. Czekam jeszcze, może ktoś inny się wypowie, jak nie to tak jak mówisz udam sie do US ;)

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 250 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 414 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2023 w Offtop przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
+6 głosów
1 odpowiedź 359 wizyt

93,020 zapytań

141,982 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...