• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablice dynamiczne Java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,307 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Java przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Czesc mam pewien problem chce utworzyc klase ktorej polem jest tablica o nieokreslonej wielkosci typu MovableObject (http://pastebin.com/kVjzXtVh).

Chcialbym ustalac wielkosc tej tablicy poprzez odwolanie sie do publicznego pola klasy nad ktora pracuje int MovableObjectArraySize. np poprzez ObiektKlasy.MovableObjectArraySize=70; i to wszystko bez inicjalizowania ich bo nie chcialbym zeby wszystkie movable objects mialy przypisany jeden obrazek.

Kod klasy nad ktora pracuje: http://pastebin.com/iLgf5da6

Ktos umie pomoc? W skrocie jak utworzyc tablice dynamiczna bez inicjalizowania jej skladowych i to wszystko w klasie.

Z gory dzieki za pomoc
komentarz 26 stycznia 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nie możesz po prostu użyć vectora?
komentarz 26 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Właśnie chyba myślę że tablica to głupi pomysł lista lub wektor będzie się do tego najbardziej nadawać tak mi się wydaje jeszcze doczytam o kolekcjach

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
Ciężko to napisałeś i ciężko to zrozumieć. Dlatego wisi 45min bez odpowiedzi.

 

Według tego co napisałeś, to tylko nadajesz rozmiar tablicy, a nic tam nie inicjalizujesz. Pomógł bym, ale nie bardzo kumam z czym jest problem.

 

PS: Mało profesjonalne ustawianie rozmiaru tablicy, Zrób to poprzez setter, a tablica niech będzie dynamiczna. A może dobrą alternatywą dla tej tablicy byłaby jakaś lista lub inna kolekcja.
komentarz 26 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Ogólnie to chodzi o to że mam klasę screen na ekranie mogę narysować wiele obiektów i ja nie wiem ile wyjdzie w praniu. Więc obrazu tworzę pola na nie żeby móc się jakoś do nich odwoływac przynajmniej poprzez dispose żeby wyczyścić po nich pamięć. A w konstruktorze tej klasy movable object decyduje jaki obrazek ma mieć ten obiekt wygląd i nie chce mieć tablicy tych samych obrazków. Dlatego chciałbym zrobić tablicę dynamiczną bez inicjacjalizowania jej.
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi ale zobacz sobie Kolekcje (ang. Collections), to wygodny zamiennik tablic.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 425 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w C i C++ przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,515 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 257 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...