• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablice dynamiczne Java

0 głosów
781 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Java przez Jonbi2 Dyskutant (8,260 p.)
Czesc mam pewien problem chce utworzyc klase ktorej polem jest tablica o nieokreslonej wielkosci typu MovableObject (http://pastebin.com/kVjzXtVh).

Chcialbym ustalac wielkosc tej tablicy poprzez odwolanie sie do publicznego pola klasy nad ktora pracuje int MovableObjectArraySize. np poprzez ObiektKlasy.MovableObjectArraySize=70; i to wszystko bez inicjalizowania ich bo nie chcialbym zeby wszystkie movable objects mialy przypisany jeden obrazek.

Kod klasy nad ktora pracuje: http://pastebin.com/iLgf5da6

Ktos umie pomoc? W skrocie jak utworzyc tablice dynamiczna bez inicjalizowania jej skladowych i to wszystko w klasie.

Z gory dzieki za pomoc
komentarz 26 stycznia 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,030 p.)
Nie możesz po prostu użyć vectora?
komentarz 26 stycznia 2017 przez Jonbi2 Dyskutant (8,260 p.)
Właśnie chyba myślę że tablica to głupi pomysł lista lub wektor będzie się do tego najbardziej nadawać tak mi się wydaje jeszcze doczytam o kolekcjach

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez Jonki Dyskutant (8,220 p.)
Ciężko to napisałeś i ciężko to zrozumieć. Dlatego wisi 45min bez odpowiedzi.

 

Według tego co napisałeś, to tylko nadajesz rozmiar tablicy, a nic tam nie inicjalizujesz. Pomógł bym, ale nie bardzo kumam z czym jest problem.

 

PS: Mało profesjonalne ustawianie rozmiaru tablicy, Zrób to poprzez setter, a tablica niech będzie dynamiczna. A może dobrą alternatywą dla tej tablicy byłaby jakaś lista lub inna kolekcja.
komentarz 26 stycznia 2017 przez Jonbi2 Dyskutant (8,260 p.)
Ogólnie to chodzi o to że mam klasę screen na ekranie mogę narysować wiele obiektów i ja nie wiem ile wyjdzie w praniu. Więc obrazu tworzę pola na nie żeby móc się jakoś do nich odwoływac przynajmniej poprzez dispose żeby wyczyścić po nich pamięć. A w konstruktorze tej klasy movable object decyduje jaki obrazek ma mieć ten obiekt wygląd i nie chce mieć tablicy tych samych obrazków. Dlatego chciałbym zrobić tablicę dynamiczną bez inicjacjalizowania jej.
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez KubenQPL Maniak (51,820 p.)
Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi ale zobacz sobie Kolekcje (ang. Collections), to wygodny zamiennik tablic.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w C i C++ przez czujek22 Mądrala (5,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 66 wizyt
Porady nie od parady
Komentarze do pytań nie służą do odpowiadania, od tego jest wydzielona sekcja odpowiedzi. Funkcją komentarzy jest natomiast możliwość uzyskania dodatkowych informacji na temat samego posta.Komentarze

52,032 zapytań

94,890 odpowiedzi

193,427 komentarzy

25,358 pasjonatów

Przeglądających: 148
Pasjonatów: 4 Gości: 144

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...