• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Plan nauki Python

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
9,431 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Python przez ASAP(education) Nowicjusz (200 p.)

Mam jako taki plan dot. nauki Python. Ogólnie podzieliłem proces nauki na kilka poziomów:

---------------------------------------------------------------------

A1 - podstawowa wiedza, czas trwania 5mc (tego poziomu dotyczy wpis)

A2 - średnio zaawansowana wiedza, czas trwania ok. 12 - 15mc

A3 - zaawansowana wiedza, czas trwania ok. 15 - 20mc

A4 - specjalistyczna wiedza, bez czasu trwania

Dziennie ok. 5 do 7/8 godzin na spokojnie, o ile nie będę chory, czy nie wystąpią inne czynniki, które mogą wpłynąć negatywnie. Nie pracuje, nie chodzę do szkoły, ogólnie dziennie potrzebuję jedynie do 3, 4 godzin łącznie na zawodowe czynności, które i tak realizuję w domu.

 

Książki – główne źródło wiedzy

{Python. Wprowadzenie} - mark lutz

{Python. Instrukcje programisty}

{Python dla każdego. Podstawy programowania}

Dokumentacja - oficjalna

https://docs.python.org/dev/

 

Wideo Kurs - Helion

http://helion.pl/ksiazki/python-kurs-video-poziom-pierwszy-podstawy-programowania-i-tworzenia-aplikacji-joanna-zatorska,vpytho.htm#format/w

 

Automate the boring stuff with python

https://automatetheboringstuff.com/

+Video Kurs

https://www.youtube.com/watch?v=1F_OgqRuSdI&list=PL0-84-yl1fUnRuXGFe_F7qSH1LEnn9LkW

 

Video Kurs „Ukąś Pythona”

https://www.youtube.com/watch?v=Q61Cvm4QibA&list=PLFH8bHppdSGuX-nwHitkEE94vpQZ-1DXg

 

Interaktywny kurs – CodeCademy

https://www.codecademy.com/learn/python

 

Tutorial -  a Byte of Python

https://python.swaroopch.com/

 

Tutorial – Wikipedia Python 3

https://en.wikibooks.org/wiki/Non-Programmer's_Tutorial_for_Python_3

 

Tutorial – Wikipedia Python 3 Programming

https://en.wikibooks.org/wiki/Python_Programming

 

Tutorial -Hands-on Python

http://anh.cs.luc.edu/python/hands-on/3.1/handsonHtml/index.html#

 

Poza w/w posiadam również odnoszące się do techniki programowania, dobrych praktyk poniższe tytuły:

  • Myśl w języku Python
  • Efektywny Python. 59 sposobów na lepszy kod
  • Python. Programuj szybko i wydajnie
  • TDD w praktyce. Niezawodny kod w języku Python

Przejrzawszy, dość ogólnie wskazane książki sądzę, że w poziomie A1 nie wiele będę w stanie wyciągnąć z nich, na pewno już w poziomie A2 będą one wpisane w plan nauki, jako główne dot. techniki programowania. Nie oznacza to, że nie będę ich otwierał, aby podejrzeć coś, co może mi się przydać na bieżąco.

 

Pytanie

- Czy obrany przeze mnie kierunek nauki, materiały i ich ilość jest słuszna? Czy nie lepiej skupić się tylko na materiale z głównych książek?

 

4
komentarz 26 stycznia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
edycja 26 stycznia 2017 przez jankustosz1

Wow, czegoś takiego to jeszcze nie widziałem.

A1 - podstawowa wiedza, czas trwania 5mc (tego poziomu dotyczy wpis)

mc to skrót od miesięcy? (nie przesadzasz?)

Jeżeli się będziesz codziennie uczył tyle co napisałeś to jeżeli nie znasz żadnego innego języka to opanujesz w tydzień, jeżeli znasz to nawet w 1-2 dni i to nie podstawy tylko te twoje 2 pierwsze etapy. 

Po ci tyle kursów, skoro jak przerobisz jeden to w drugim będą nudzić tym samym, przerób jeden lub 2 żeby nic nie uciekło i baw się w praktyce.  Polecam filmy, internet zamiast książek, ale każdy ma swoje upodobania.

Moim zdaniem zamiast szukać materiałów lepiej i ciekawiej jest z nich korzystać, bo znając życie może skończyć się na dobrych chęciach. 

komentarz 24 kwietnia 2019 przez s3r31n Początkujący (340 p.)
W pełnie się zgadam i potwierdzam. Opanowanie podstaw w kilka godzin. To nie C++ :D

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Kurcze, plan rozpisany lepiej niż sylabus niejednych studiów wyższych. Ale moim zdaniem tych kursów jest za dużo. Pamiętaj, że programowanie wchodzi do głowy przez palce, a nie przez oczy. Tak naprawdę wystarczą ci książki uzupełniane dokumentacją. Ja bym zaczęła od python dla każdego - jest fajnie, praktycznie napisana. Stawia na zadania do rozwiązania, przez co szybko załapiesz jakieś podstawy. Później już Python Wprowadzenie, gdzie powoli poznasz arkana tego języka ze szczegółami. Warto w międzyczasie rozwiązywać zadania ze SPOJ-a, czy Hackerranka i/lub tworzyć swój własny mały projekt. Oczywiście po drodze nie zapomnij o dokumentacji. W pół roku będziesz w stanie opanować nie podstawy, ale już będziesz się poruszał całkiem sprawnie np. po bibliotece standardowej
+1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez niezalogowany
Już widzę, jak siedzisz 5-7h dziennie i wchłaniasz teorię ;) Max po tygodniu Ci się znudzi. Pomijam już fakt, na jaki okres czasu Ty tą naukę rozpisałeś. Samego języka można spokojnie w kilka dni się nauczyć. Osobiście lubię video tutoriale więc polecę Ci panów: Derek Banas i thenewbostom (oboje na YT). Jak ogarniesz semantykę, to poklep kilka programów, bo znajomość języka/frameworka nie jest równa umiejętności programowania. Jak Ci się python znudzi, to ogarnij sobie jakiś framework webowy + JS (i frontendowe frameworki). Potem znowu projekty. Jeśli uznasz, że coś jest warte uwagi, to wrzucaj od razu na gita.
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2017 przez krzysiuup Obywatel (1,140 p.)
Zdecydowanie za dużo tu papierków. Wystarczy jeden solidny kurs/książka, a do tego sporo pracy z kodem, podczas której uczysz się najwięcej. Kurs na Codecademy sam robiłem i polecam, dobrze wprowadza w temat.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 512 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 931 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2018 w Python przez VmeksaV Początkujący (370 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 567 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ASAP(education) Nowicjusz (200 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...